![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Nu har det beslutats att dricks/tips till kypare, taxichaffissar etc ska beskattas i Grekland. 40 % ska avgå i skatt och räknas som inkomst. Skulle väl tro att fler vill ha kontant betalning i fortsättningen...
Men hur är det? Tipsar ni i Grekland? /Netwolf |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Ja, det blir väl så i allmänhet
![]() //Conny ![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Jeg tipser stort sett alltid, men ikke om det er dårlig.
Som regel 3-5 euro i tips for en middag for 2. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Ja, det brukar vi göra förutsatt att vi är nöjda med maten och servicen. Förr var det kanske lite mer, då brukade vi räkna med ca 10%. Brukar också lämna dricks/tips till taxichauffören. Och en liten slant till hotell-städerskan (om städningen varit bra).
Det uppskattas verkligen har vi märkt, kanske för att inte så många gör det längre.....? Catlady 🐈 ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Jodå, vi har alltid tipsat. Storleken har varierat mellan c:a 5-10% beroende på hur bra servicen har varit. Likaså till bra städning på rummet.
Hur gör du själv Wolfen? Masse |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Är vi nöjda lämnar vi alltid dricks kontant upp till 10%.
// KR |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag ger dricks om jag är nöjd. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Ja, du. Så här är det. I Grekland, brukar de få en liten dusör, om jag är nöjd. Och det är jag alltsomoftast. Skulle man ändå inte ge ngt är de lika trevliga ändå, precis som att de inte förväntar sig ngt alls. Vissa kypare "dricksar" ju innan betalning med, med lite likör, extra vin, raki etc. Gammalt kypartrick, helt enkelt, för att få en extra slant (och göra gästen xtra nöjd förstås).
Jag jobbade ju själv som kypare i Sverige under ca 20 år, så man är en gammal räv. Och det är där mitt dilemma är. När jag jobbade i branschen var jag en hängiven försvarare av drickssystemet och dricksade mkt bra, när jag själv var på lokal. På den tiden hade vi kypare en låg provisionsbaserad garantilön och sålde man inte tillräckligt bra, så var de den man fick nöja sig med. Plus ev dricks. Det vi tjänade var den som hette serveringsavgift (inte samma sak som dricks) och det var 13,04 % av försäljningssumman kväll/månad (15 % nattklubb). Veckodagar med få gäster "åt upp", det vi tjänade på helgerna om en månad var dålig. Då var dricksen det som gav oss lite bättre inkomst. Sen fanns det ju bra månader med, då man gick över garantin och då var vi kungar! ![]() Det fanns en hel del som vill ha del av mina drickspengar som diskare, kallskänkor, kockar och annat löst folk. ![]() För ca 25 år sen omförhandlades dock avtalen på arbetsmarknaden och vi kypare (var till sjöss då och där hade vi hållit emot längre än landfolket), fick fast lön som alla andra yrkesgrupper. Då kände jag att jag gjort mitt, gick i land och omskolade mig. Många många duktiga kypare lämnade branschen då och restaurangerna skrek efter nytt servisfolk och in kommer juniorer som knappt kunde bära mer än två tallrikar åt gången. Än mindre hade de drivkraften att öka merförsäljningen, då de ändå hade fast lön. Varför stressa ihjäl sig, helt enkelt? Idag har jag en annan syn på dricks. De gånger jag tipsar på en svensk restaurang är endast i undantagsfall. Det är bara om någon har ansträngt sig extra mycket för att jag ska få en trevlig upplevelse, som de kan förvänta sig något. De har ju fast lön som alla andra och smitnotor får krögaren själv ta numera. Hur de sen gör med ev inkommen dricks är jag oinsatt i. Jag vet att viss oefaren servispersonal, har lämnat allt till krögaren och då kan ni tänka er vem som tar de pengarna. Sen har det nya kommit, där man betalar via en handdator och där får man välja mellan att lägga på 5 -20 % dricks! Aldrig! På ett ställe hade de t o m tejpat över knappen "ingen dricks" på skärmen, så att man minst skulle välja 5 %. Boverifasoner! ![]() Ni kanske tycker att jag hycklar, men så tänker jag. Sen är dessutom dricks svarta pengar, som undantas från skattesystemet. Vidare påverkas din pensiongrundande inkomst, vilket jag bittert blivit varse om. Dricks är ett förlegat system, där mer välbeställda ska kunna ge mindre bemedlade allmosor, då de välbeställda inte vill betala rättvisa löner till de som säljer sina tjänster (Obs, orden arbetstagare/arbetsgivare är de rikas begrepp). Förresten. Det värsta landet jag vet att semestra i är utan tvekan USA. Där kan personalen ha sin disponibla utkomst i form av dricks i upp till 80-90 %! Stackars människor, som kan bli helt utan lön om de inte får dricks. Först ska man betala svindyrt för ett hotell och sen ska man dessutom avlöna städpersonalen. Jag blir så f*rbannad. Jag har god lust att ställa mig på barrikaderna och knyta näven för amerikanarnas rätt till vettiga löner. Sorry för mitt länga inlägg, men nu ficka jag lufta lite. ![]() /Netwolf |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Mycket intressant information i ditt inlägg, Netwolf!! Och inte alls för långt, tvärtom!
Jobbade själv extra som servitris på kvällarna under mitten av 70-talet (så länge sedan!) men hade då ett "vanligt" jobb på dagarna (som inte var så väl betalt). Då var dricksen väldigt välkommen. Kanske är det så att amerikanarna skulle behöva lite fler fackföreningar....? I alla branscher.... Hoppas så att bilmekanikerna på Tesla i Sverige orkar hålla ut med sin strejk så facket kommer in där. En fackförening är definitivt inte "allena saliggörande" men en samlande kraft i förhandlingar! Och det behövs med en sådan ägare ![]() Catlady 🐈 ![]() Senast redigerad av Catlady den 2024-10-08 klockan 20:29. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Intressant Wolfen! Känner igen tankarna från andra håll.
Dessutom kul att få höra att du trampat däck. Trodde du var IT-kille all over. Masse |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
På Meltemi Cafè, som tidigare hette Waters Edge Cafè) i Paleochora har man en keramikskål där personal och kunder lägger tips/dricks. Sen fördelas den bland de få anställda.
Jag tror att det tillämpas på många tavernor i Grekland. Jag betalar nästan alltid i cash på tavernor och lägger till 10%. Kanske inte om jag köper ett glas vin för 3 Euro och absolut inte om jag får betala 8 Euro, som jag varit med om! Ocker!!!! Birgitta |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Det låter verkligen som "ocker", Birgitta, 8 € för ett glas vin!! (Med undantag för om det var årgångs-champagne, vilket jag misstänker att det inte var
![]() Vi betalar också alltid med cash på barer och restauranger. Något annat som irriterar mig är att många barer (och även restauranger) numer använder "enorma" glas till vinet och fyller i en liten skvätt i botten på det...... Ändå tar de fullt pris.... 1. Varför sådana stora glas om de ändå inte används till fullo?? 2. Tycker nog det åtminstone känns som om jag får mer för pengarna med ett fullt glas, även om själva glaset är betydligt mindre........ Upplys en okunnig: anses det "fint" med jätteglas med en löjlig "skvätt" på botten????? Catlady, som verkligen inte begriper varför......... PS: men det är väl ett sätt att servera mindre till samma pris, antar jag ![]() Senast redigerad av Catlady den 2024-10-10 klockan 20:12. |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Jag har alltid varit lite off när det gäller driks.
Har jobbat med handel/service hela yrkeslivet och senaste 12 åren har jag stylade och klätt på kvinnor med vårt sortiment av kläder. Ibland har man ägnat mer än en timme åt en kund och plockat fram matchande plagg medans svetten lackade och andra pockat på uppmärksamhet. Sen när det slutar med ett "jag ska fundera på saken" ja då har man lätt att hålla sig för skratt. Sen finns det ljusare stunder när man har fått ihop ett kit efter nån timme o minut och får världens nöjdaste kund...DÅ tycker jag man är värd lite dricks. Men så är det ju inte här hemma. I Grekland betalar vi med kort. Skulle maten vara nåt så in i hästväg god eller dryck/efterrätt on the house så skramlar vi fram lite mynt. Städerskorna fick åxå lite mynt förr när man hälsat o sagt några ord dagligen men ser inte röken av dem nuförtiden. De kommer oftast när man är iväg så..kontentan är; inga dricks..nästan. / Kajja..numera panshis i förtid ![]() Senast redigerad av Kajja den 2024-10-11 klockan 00:19. |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag tycker att det låter lite konstigt det där med att beskatta dricks. Hur skall det fungera i verkligheten?
Här en synpunkt från Anita som har restaurang på Kreta: https://anitaskreta.blogspot.com/ / Anne ![]() |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Det är bara att erkänna; vi håller ingen rak linje! I grunden handlar det ju om att man vill visa en uppskattning, men är den bästa vägen med pengar? Och hur uppfattar mottagaren det? Att den rike strör pengar runt sig och ger när den så vill en allmosa till den ”fattige” - den som tjänar? Bra är nog att ibland vända på tankegången, dvs. ställa sig frågan om hur jag själv vill bli behandlad i samma situation. Och varför det ska dricksas i vissa sammanhang och inte i andra. Affärsbiträdet?
Det enda sätt som vi försöker tillämpa är att avrunda notor uppåt till något lämpligt belopp och hålla ett visst öga på om det överskjutande läggs i särskild pott, som fördelas mellan all personal. Alltså - vi betalar alltid kontant! Sedan finns andra situationer där det ligger och tippar mot en vänskap till en person som t.ex. städar. Där kan vi rent ut sagt säga att det är ett ynka tecken på vår stora uppskattning och att hon/han köper en present till sig själv, barnen och/eller familjen. Alltså något vettigt istället för en present, som egentligen inte passar mottagaren. Det är svårt, det här! ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Vi ger 10 % både i Grekland och Sverige på restaurant. Är vi inte nöjda, nej då ingen dricks. I Grekland liksom i Sverige betalar vi med kort. Smidigt, Grekiska staten får sitt och vi behöver inte "köpa" kontanter, mer än just till - dricks.
Städerskor får i dricks, 1€ per person och dygn. Jag brukar ofta prata med dem och de förgyller vår semester med sitt idoga flit att handskas med vår skit, ursäkta ordvalet. Taxichaffisar - avrundar bara uppåt, här som i Grekland om nu inget extraordinär service getts. /Getpinglan 🐐🔔 💶 |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Jag jobbade som dörrvakt några år på ett populärt ställe i Kungsträdgården. Vi fick ingen dricks förstås, men vi hade ansvar för garderoben och den gav ju en hel del.
|
#19
|
||||
|
||||
![]()
Nu börjar jänkarna själva ifrågasätta systemet. Bra!
![]() |
![]() |
|
|