![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Recept på Kapris önskas!
Köpte en petflaska med 1 1/2 l kapris på Syros som ligger i salt, vad gör jag lämpligast med dom? vill att dom ska hålla länge!!! Just nu sköljer jag dom bara ordentligt och strör på salladen, mmmm så gott det är ![]() Tack på förhand! Eva-Lena |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Menar du recept eller förvaring? Gäller det förvaring bör kaprisen ligga kvar i saltlagen och förvaras i kylskåp sen burken öppnats.
Eva |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Både och.... har sett någonstans men minns inte var, att man kan lägga in dom i en vinäger men då är frågan vilken vinäger och ska man koka upp den först? Jag är väldigt dålig på inläggningar då jag knappt äter inlagd gurka, men kapris blev en aha upplevelse
![]() Just nu ligger allt kvar i petflaskan i kylen, undrar om det funkar eller ska jag flytta över det i en glasburk? Eva-Lena |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Om kaprisen redan ligger i en inläggning varför ska du då byta ut den? Det är viktigt att inläggningar görs rätt för att den konserverande effekten ska bli bra. I en standardkokbok som ex Vår kokbok som är mycket bra finns det lite skrivet om olika matlagninsmetoder och även recept på inläggningar. Flytta gärna över kaprisen med inläggning i en ren glasburk med tättslutande lock.
Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() För några år sedan fick jag av goda vänner på Santorini med mig en burk kaprisblad. Lät dem ligga kvar i burken. Mer än ett år efter åt vi de sista och de var lika fina och goda som i början. EDIT: Ser nu att dina kapris ligger i salt - Låt dem fortsätta med det och bry dig inte om vinäger etc. //Zanét ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Enig med deg, kapers er kjempegodt på salat!
Jeg bruker dem også i omelett, sammen med pasta + sauser, på smørbrød... Som du bruker oliven, egentlig. Senast redigerad av inkfish den 2006-07-07 klockan 14:54. |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Jag använder kapris/kapers i sallad och i potatissallad.
Plus i en citronsås som jag gärna serverar till lax eller annan fisk: Krämig citronsås 2 dl creme fraiche eller gärna grekisk youghurt 1 dl majonäs eller liknande 1½ tsk citronpeppar 2 tsk honung (gärna grekisk!) 3-4 tsk kapris Rivet skal och saft av ½ citron Några stänk HP-sås och ev. en aning Worchestershiresås Blanda alla ingredienserna och smaka av. |
#8
|
||||
|
||||
![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Kapris.nu - jag skrattar ihjäl mig
![]() Internet är fantastiskt ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Alltid bättre att långtidsförvara i glas än i plast. Uppstår lättare reaktioner av icke önskade slag i en plastflaska som från början inte är avsedd för ändamålet.
Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Eldo, hoppas det är okej om jag ställer en kaprisfråga...
Jag skulle ha frågat på plats förstås men det blev inte av. Nån som tror att det är kaprisblad som ligger på den här salladen? När jag ätit kaprisblad tidigare har de haft distinkt smak - de här kvistarna smakade liksom ingenting ![]() ![]() (Tavernan ovanför Apelastranden på Karpathos) |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Arne vet säkert han brukar ofta bjuda på goda kaprisblad. Själv klarar jag inte att avgöra om det är kaprisblad utifrån den här bilden. Ska kika på datorn hemma som har större skärm.
Eva |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Som jag minns det brukar kaprisblad vara runda. Dessa var inte riktigt det.
Jag får begrava mig i Elisabets länk annars. |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Svårt att se på bilden, men om de inte smakade nåt särskilt så var det knappast kapris. De har ju som du säger en speciell smak.
|
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() På stamhotellet i Grekland får jag ibland ett extra fat med kapris bredvid salladen. De känner mig! En gång kom värden sista dagen med ett brett leénde och gav mig en 1 KG burk att ta med hem. Den fraktades försiktigt i handbagaget. ![]() Prova tex att ha i lite kapris nästa gång ni gör köttfärssås! Supergott... Citat:
![]() ![]() ![]() Peter |
#16
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=inkfish]Eldo, hoppas det är okej om jag ställer en kaprisfråga...
Det är helt OK ![]() Det är nog bäst att jag flyttar kaprisen till rena glasburkar. Det är bara salt i flaskan och ingen vätska mer än det som har blivit av saltet, så jag bör kanske salta på lite mera ![]() Tack Marianne för receptet, det lät mer än gott ![]() Eva-Lena |
#17
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
![]() ![]() Jag har sett burkar med insaltad kapris tidigare men aldrig köpt någon, men det ska jag i höst! Detta måste testas. ![]() Peter |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Nu har jag suttit en bra stund och läst på den sidan. Och det verkar som att det är två olika metoder att konservera kaprisen som kanske inte ska blandas. Det ser ut som insaltat, ELLER vinägerlag gäller! Fast jag hade nog testat i alla fall...
![]() Jag ska i alla fall köpa en sådan burk i Sept och testa. Det brukar stå sådana överst på charkdisken i den lilla Super-Marketen i hamnen på Tinos nämligen... ![]() Och så ska jag försöka få med mig en stickling, eller frö, av en kaprisbuske hem! Och av ett olivträd också. De två ska tydligen tåla ung. lika mycket klimatmässigt, och ska förhoppningsvis trivas tillsammans på min inglasade balkong. De lär bägge tåla temperaturer även under nollan... Så i fantasin ser jag mig skörda både oliver och kapris här hemma om några år... ![]() ![]() Dvs om katterna låter bli plantorna... Jag har hyfsat "gröna fingrar" men några katter har tidigare lyckats "mörda" alla mina växter... Men mina två busar idag kommer att stifta en närmare bekantskap med vattensprutan om de inte låter bli min grekväxter... ![]() ![]() Peter |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mitt förslag eldo, är att du tar ut kaprisen ur petflaskan och lägger den i en glasburk. Sedan häller du lite vatten i petflaskan och skakar om så att du kan hälla saltvattnet i en kastrull, tillsätt eventuellt mer vatten och lite mer salt (ungefär ½ tsk till ½ liter vatten skulle jag ha tagit) och koka upp. När det har svalnat häller du det över kaprisen, det bör vara så mycket att det täcker. Stäng ordentligt och förvara svalt så håller det sig säkert länge. |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Den del av tråden som handlade om katter är flyttad till Kafé K.
inkfish/moderator |
![]() |
|
|