#1
|
||||
|
||||
Den goda Fetaosten!!!
Vi ha vid flera tillfällen å grekiska flygplatsers taxfree inhandlat dessa läckra enkilosklossar med fetaost. Mevgal är namnet. Klossarna kosta i runda slängar cirka 6€.
Den Mevgalfeta vilken saluföres här hemma förmenas icke hava särdeles mycket med originalet att göra. Avse de smala 200-grams bitarna. Klossosten är utomordentligt smakrik, dess konsistens är krämig och aromen icke av denna världen.... Flera erfarenheter?? Arne och Hustru Birgitta |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Hur gör du med osten när du har öppnat paketet? (Man kan ju inte äta 1kg ost på en kväll...?) Den brukar väl inte hålla sig fräch så värst många dagar när vacumet väl är öppnat?
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Personligen tycker jag Fage är bäst här hemma krämig och god.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Fast jag tycker att Mevgal här hemma hör till en av de bättre man kan få här! Den, El Greco eller Fontana.
|
#5
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Själv tycker jag att Dodonis feta är bäst.
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Nja!! Vi öppna genast efter hemkomst förpckningen samt nedsänka densamma i saltlag. (10/00) Där hålla sig osten fräsch samt vid god vigör allt emedan vi densamma i skivor skära att mumsa på!!!
Osten är mer än förträfflig!!! Så utsökt god att man nästan kunna Kungen på densamma bjuda.... Till denna excellenta fetaost passa de turkiska svarta smakrika oliverna som allra bäst!!! Arne |
#7
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Prövade själv att koka saltlag denna sommar då jag tog med mig en färsk bit ost (i världens minsta kylbag), men hade inget recept, det blev till att höfta lite. Tidigare har osten surnat, blivit dålig väldigt fort om man inte ätit upp den direkt, men saltlaget gjorde att det höll sig tills osten var slut.
Osten jag köpte var den bästa jag ätit, lösvikt, taget ur en väldigt stor bit. Köpte också Fage, men det har vi inte öppnat än. Någon som har recept på saltlag, de rätta proportionerna? Undrar hur länge man kan få en ost att hålla sig fräch genom detta? |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Jag har recept på saltlag hemma men kan det inte utantill. Om ingen svarat kan du får det ikväll. Proportionerna är viktiga för bevarandet och för att det inte skall bli för salt.
Eva |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Mina grekiska vänner gav mig rådet att lägga den i olja, dock inte olivolja, samt förvara i kylen, håller sig jättebra på det viset.
|
#10
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Citat:
|
#11
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Ja jag har nyligen köpt en två kilosförpackning på Citygross i saltlag ,så den håller ett tag
|
#12
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Någon som kan skriva receptet på saltlagen????
Carina |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Nu har jag botaniserat bland alla mina receptböcker och funderat lite. Så stark lag som när jag lägger in sill behövs inte och inte passar tjälknölslagen riktigt eller lagen för syrade gurkor??
Gissar att det blir bra med en lag gjord på 0,5 dl vanligt salt, 1 liter vatten och eventuellt 1-2 tsk socker som jag tror kan uteslutas. Osten bör hålla några veckor i den här lagen men samtidigt är den inte så salt att den drar ur smakämnen från osten. Den som föredrar en saltare lag kan prova med 1 dl salt, 1 l vatten och 2 tsk socker. Koka upp lagen och låt den svalna i rumstemperatur. Kyl den sen och häll över osten. Eva |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Just om inläggningar har jag diskuterat flera gånger med grekiska vänner och de kan för sitt liv inte förstå att vi tillsätter socker. Man använder endast vatten och rikligt med salt.
Frågade sambon om saltlake till feta och han berättade att man in hans familj alltid tar vatten och så mycket salt att ett ägg flyter. Skulle det bli för salt kan man alltid lägga fetan i mjölk eller vatten (förvara i kylen), det förstnämnda går snabbare. När vi har plåtdunkar med feta hemma brukar vi ta upp en lagom bit och skölja den under rinnande vatten innan avätning. På Livsmedelsverkets sida http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3763 står bl a så här om feta: "Fetaost produceras nuförtiden kommersiellt för försäljning. Först behandlas mjölken med laktobaciller, därefter används enzymen rennet från får eller getmage som ystmedel. Löpet bleks sedan med kalciumklorid för att fetaosten ska få sin typiska vita färg och läggs i 25-procentig saltlake där osten mognar under en period av 3-6 veckor. Fetaost bevaras bäst i saltlake..." //Zanét Senast redigerad av Zanét den 2006-08-09 klockan 07:02. Anledning: Komplettering |
#15
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Vi fick tipset när vi köpte Feta på bit att förvara den i saltlag på en liter vatten och tre - fyra matskedar salt.
//Åke |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Det är ju skillnad på ost som redan är klar och behandlad i saltlake och ost som bara ska bevaras i den. Sockret ger ingen som helst smak till osten i den mängden jag föreslår utan hjälper bara den konserverande processen men kan säkert uteslutas. Själv köper jag sällan stora mängder feta eftersom vi har en utmärkt ICA affär som alltid har grekisk ost på lösvikt av bra kvalite. Att använda 2,5 dl salt till 1 liter vatten är helt onödigt då det räcker bra att konservera sill med 1,5 dl salt. Jag gissar att den saltlake som affären här hemma förvarar sin färdiga ost i har en ganska låg salthalt.
Vid konservering är det väldigt viktigt att använda vanligt salt som har den rätta mängden natrium men tyvärr har natrium hos många personer en ogynnsam effekt på exempelvis blodtrycket varför det kan vara bra att hålla nere konsumtionen, särskilt i Sverige där vi har ett högt intag av natrium. Eva |
#17
|
|||
|
|||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Citat:
Se: http://www.fontana.se/sortiment/psea...?Keyword=97113 Mevgals 200-gramsförpackningar som säljs här hemma är precis likadana som säljs i Grekland. Ska inte vara någon skillnad i smak alls. Dock ligger de ju inte i saltlag, så det blir ju naturligt "lite torrare". |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Fages färdigpackade har lite saltlag runt sig så den är inte så torr och betydligt krämigare i konsistensen. Bra köp för den som inte har tillgång till en affär som har grekisk feta på lösvikt.
Eva |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Citat:
Feta i saltlag lägger du endast om du köper ost på lösvikt eller vakumförpackad och har då inget eget lag. Men en ost bit på 1/2kg äter man ganska fort upp så den klarar sig i kyl utan lag. En ost bit på 1 kg brukar jag göra en lag med 1 L vatten och 1/2 dl salt. Camilla |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Den goda Fetaosten!!!
Citat:
Eva |
|
|