![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Igår var gubben, ungarna och jag uppe vid den fd kungens sommarslott, har börjat bli ett favoritmål då vi vill ut i naturen. Helt ljuvligt strövområde om man vill få frisk luft i Athen.
Ungarna är inte överdrivet förjusta att ge sig ut på promenader, de är 14 och 12 så det börjar bli pinsamt att vara med gamla morsan och farsan. Dottern som är 12 tycker det är helt ok, men sonen som är 14 är mindre road, tänk om man stöter på en polare ![]() ![]() Vädret var varmt och skönt och så stöter vi plötsligt på vildsparris ![]() ![]() ![]() ![]() Det blev ca 20 st spröda små stänger, när vi kom hem la jag dem i ett paket foliepapper, lite salt peppar och god olivolja. Sedan la vi dem i botten på grillen, tillsammans med flera små foliepaket med feta, potatisskivor och vitlök i en, champinjoner i en, sedan var det bara att njuta i dem varma sommarkvällen på altanen. När vi på dagen knallade runt i det gröna, hör ungarna att någon pratar svenska. Min dotter hörde det först, det blir så när man bor här och plötsligt hör man sitt modersmål man blir varm i hjärtat. Paret var en svensk pappa och en grekisk mamma som hade en liten dotter på 6 år, lustigt nog kom de fram till oss och frågade om vägen, och när jag svarade på svenska blev de lite chockade ![]() Den varmaste dagen hitills 24 grader i Athen, nu börjar den härligaste tiden fram till juli. Monica |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Vildsparris?! Det låter väldigt gratis i mina öron. Har du någon bild på såna Monica, jag vill ju inte riskera att ertappas med grannens tulpanstjälkar i foliepaketet
![]() Jag måste helt klart skaffa mig en bilderbok med vildväxande örter och grönsaker. Ut i det fria och jaga xorta på ledig tid, då räcker pengarna längre och magen mår bra. Ha en bra dag! Kickie |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Nja, tulpanstjälkar skulle jag inte säga är så väldigt lika vildsparris, så jag tror inte du gör fel.
De brukar växa under olivträd eller i närheten. Tyvärr har jag ingen bild, de ligger i magen just nu. Men de är mindre än vanliga sparris, grönare, smalare och mycket gratis. Blev du klokare nu ![]() Du vet väl att xorta är världens bästa bantningsmedel, nyttigt och det drar ut mycket vatten ur kroppen. Svägerskan brukar banta på det. Svärmor brukar ofta plocka olika växter, sedan åker hon ner till Atens stora saluhall och gör sig en ordentlig hacka, nåt att tänka på om jobben inte haglar på Kreta. ![]() Har faktiskt vilddill planterad i kruka på balkongen som jag fått av svärmor. Den vårdas ömt kan jag lova. Må så gott Monica Senast redigerad av inkfish den 2007-04-10 klockan 22:00. Anledning: långt citat |
#4
|
||||
|
||||
![]()
2 x xorta/vecka=minus 10 kg på 5 månader. Ok det var några promenader också!
Gunilla |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Xorta är suveränt gott och när jag är i Grekland äter jag det så ofta jag bara kan ![]() Bland salladssorterna har jag hittat ett mycket bra alternativ till xorta och det är mâchesallad/vintersallad som smakar i princip identiskt med xortan och via länken http://www.fruktogront.se/modules/pr...php?pageId=343 visas också en bild på hur den salladssorten ser ut. //Zanét ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
vad är det som kallas vlita??
|
#7
|
||||
|
||||
![]()
Via googlesök fann jag att vlita ska vara vildspenat.
//Zanét ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]() Vlita heter Amaranth på svenska (och engelska), så mycket vet jag, och påminner om spenat i smaken. Den kan ätas som varm sallad med Keftedes och Skordalia (vitlökssåsen eller vad man kallar den), eller användas i sk spenatpajer. Fröerna som kommer ur ?blomkapslarna? är de som används mest här i sverige, de har lågt GI-värde och används till bl a gröt. Vlita växer visst som ogräs i grekiska trädgårdar ![]() ![]() Så snabb du var då Zanét! |
#9
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() //Zanét ![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Grattis, bra jobbat Monica |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Som du säger Zanet, det är ett sammanslaget namn på flera vildväxter, en del beska och en del mindre beska. De med röda blommor är väl om jag gissar de som har plockats lite senare så att blommor har hunnit slå ut. Vet ej vad de heter, kallar som sagt allt för xorta. När jag är på marknaden brukar jag ta lite olika sorter varje gång. Gubben gillar de beskare, och jag de mindre beska. Monica |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jag har ätit båda sorterna men föredrar de som är beska, förmodligen för att den sorten var den första jag provade. De ser ut som våra maskrosblad så det är nog en släkting. Jag tycker det är jätteintressant att läsa vad ni skriver och samlar på mig allt "matnyttigt". Sammanfattat; Ät dig smal och rik i Grekland
![]() Jag ska snarast beställa boken Herbs, Greens, Fruit - The key to the Meditteraean diet av Myrsini Lambraki eller Edible Plants of Crete av Davis Lyne-Gordon. Innan jag förgiftar mig själv eller någon annan... |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() //Zanét ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Och som sköterskan sa på den årliga hälsokontrollen "Du har oförskämt bra värden"! Är övertygad om att det var xortan som gjorde det! Tyvärr kan man inte leva på gamla meriter hur länge som helst, det är var tre år sedan!Gunilla
|
![]() |
|
|