Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Ordet är fritt

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-04-21, 08:53
Soldyrkarens avatar
Soldyrkaren Soldyrkaren är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 146
Standard Well done

Apropå Fawlty Towers-diskussionen i tråden om sämsta stället i Grekland kom jag att tänka på en historia som en bekant berättade. Hon gillar sönderstekt kött och beställer därför alltid sin biff "well done".

Så även på en liten plats i Grekland där det dock en kort stund senare levererades en ordentligt röd köttbit. Dialogen som följde:

"This meat is rare, I want it well done."
"Ah, thank you." (börjar gå iväg)
"No, no, I ordered it well done".
"Thank you. Good you like. I tell chef."

Osv i några vändor till. Servitören vägrade helt enkelt uppfatta något annat än "well done", och fortsatte tacka för berömmet.

Senast redigerad av Soldyrkaren den 2007-04-21 klockan 08:56.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-04-21, 11:59
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Well done

Ur minnet återkallar jag en dag i början av året 1966. Platsen var Hotel St George längs strandpromenaden i Beirut, Libanon. Jag hade en veckas "Leave" dvs semester och hade tagit en pelikanflight med FN-s flygplan från Gaza till Beirut. Var stationerad i Gaza som civilmilitär i FN-s fredsstyrka därstädes.

Gick upp på hotellets formidabla takaltan att spisa middag under beskådande av den vackra solnedgången. Icke så många gäster var det, knappa tiotalet. Jag sporde kyparen om han kunde fixa fram en genuin libanesisk maträtt åt mig. Kosta vad det kosta ville. Jovisst, men det tar lite tid, jag ordnar en långdrink så länge.

In kom så den libanesiska maträtten. ????? Det såg ut som en omelett, mera troligt ugnsbakad i den fina metallformen av sockerkakssnitt.

Men smaken... Fy satan,, det smakade mer än vedervärdigt!!!! Jag smidde en plan hur jag skulle kunna ta mig ur det hela utan att varken jag eller kyparen förlorade ansiktet.

Sagt och gjort, jag passade på rätt ögonblick när kypare och övriga gäster voro upptagna och hivade elegant diskret hela maträtten exklusive form ut över altankanten. Lycka!!! Kyparen återkom och noterade att jag dels ätit upp hela maträtten, dels lät förtälja att densamma var rent delikat.

Några minuter senare hördes ett förfärligt oväsen strax under takaltanen. Ett större sällskap fiskmåsar skränade och skrek i regionerna strax under ovan rubricerade takaltan. Just under takaltanen råkade det finnas ett antal solaltaner i anslutning till hotellrummen därstädes... Tablå!!!

Kyparen gick i väg för att utröna orsaken till allt ståhej. Några minuter senare återkom sagde kypare upp till taklaltanen medförande min delikata maträtt i ena handen. Rätten förpassades till närmsta soptunna. Den blick kyparen gav mig i samband med att notan betalades var österländskt outgrundlig!!!!


Arne
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-04-21, 12:27
anoula
Gäst
 
Inlägg: n/a
Standard Sv: Well done

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Kyparen gick i väg för att utröna orsaken till allt ståhej. Några minuter senare återkom sagde kypare upp till taklaltanen medförande min delikata maträtt i ena handen. Rätten förpassades till närmsta soptunna. Den blick kyparen gav mig i samband med att notan betalades var österländskt outgrundlig!!!!
Undrar vad det var för maträtt? Libanesisk mat är ju så trendig och uppskattad härhemma nu för tiden.

Rolig berättelse .
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-04-21, 19:27
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: Well done

Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-04-21, 23:47
Janériks avatar
Janérik Janérik är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 2 087
Standard Sv: Well done

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
In kom så den libanesiska maträtten. ????? Det såg ut som en omelett, mera troligt ugnsbakad i den fina metallformen av sockerkakssnitt.
Arne
Synd att du verkar ha glömt namnet på maträtten, som du säkert vet så finns ju på krypavstånd från vårt vinterboende en Libanesisk Restaurang (på Mariehem), vore kanske läge att testa om de klarar av att på ett bättre sätt ge maträtten sin rätta smak.

Mvh Janérik
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-04-22, 09:35
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Well done

Omelett og andre eggeretter er vanlige i det libanesiske kjøkkenet. Her en en oppskrift jeg fant på inmamaskitchen.com. Og det ser jo riktig godt ut! Det var nok ikke denne varianten du fikk, Arne:

Oven-Baked Omelet (Lebanese)

1 small onion, finely chopped
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon allspice
1/4 teaspoon black pepper
1/2 bunch parsley leaves, finely chopped
1 zucchini, grated
1/4 green bell pepper, finely chopped
6 eggs
1/2 teaspoon red-wine or grape vinegar
1/4 cup water
4 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1 tablespoon nonfat dry milk
Vegetable oil
4 tablespoons dried bread crumbs
4 tablespoons mozzarella cheese, grated

METHOD

Mix salt, allspice, and black pepper. rub onion in spices, coating thoroughly. Add vegetables and parsley and mix again.

In a separate bowl, mix eggs with vinegar and water. Add flour, baking powder, and dry milk. Mix well. Pour over vegetables and mix again.

Grease a 13x9-inch baking dish with oil. Sprinkle dried bread crumbs on pan. Pour egg mixture in and sprinkle cheese on top. Bake in a preheated oven (475) for 20 minutes or until top is golden brown.

Serve hot with Fattoush or Tabbouleh.

Serves: 4

TIP: You can replace 1/4 cup water and 1 tablespoon nonfat dry milk with 1`/4 cup fresh skim milk.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-04-22, 10:13
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Well done

Det verkar vara en god rätt. Tack för receptet. Ska inte testa på Arne.

Finns det en libanesisk restaurang på Mariehem? Är det den persiska som bytt koncept eller någon annan som jag missat.

Eva
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-04-22, 11:54
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Well done

Om det tillåtes, ska jag göra en utvikning. Den rätt jag fick in på takserveringen hade doft och smak av något synnerligen svårdefinierat.

Ska jag försöka beskriva så luktade det sur grädde i kombination med ägg vilka sett bättre dagar. Lägg därtill en doft av svavelväte a la volcano....

Smaken var bisarr!!! Stark, oerhörd kryddning och med en konsistens som tenderade att växa i munnen. Inslag av halvkokt lök, gamla tomater och hårda köttbitar. En illasmakande gulgrön vätska täckte botten i kärlet.

Arne

"Som nog tveka i det längsta inför en middag på libaneskrogen i närområdet"
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-04-22, 22:26
Janériks avatar
Janérik Janérik är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 2 087
Standard Sv: Well done

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Finns det en libanesisk restaurang på Mariehem? Är det den persiska som bytt koncept eller någon annan som jag missat.

Eva
Hupps, undrar om jag yrade lite nu, den är nog Persisk och inte Libanesisk. Jag har aldrig testat den heller men den sägs vara ganska bra.

Mvh Janérik
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT