Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Arkesini på Amorgos

Arkesini är en pytteliten by cirka 14 kilometer väster om Chora. Om det inte vore för byns enda taverna skulle det inte finnas någon anledning att stanna till här. Byn är som sagt liten, och består bara av några få hus och ett par gränder.

 

Arkesini. Amorgos.

Vy över Arkesini.

 

Varje gång vi är på Amorgos kör vi till Arkesini minst en gång för att äta lunch på Taverna Marouso. Tavernan är urtypen för en familjetaverna som bara finns i riktigt små byar: meny finns, men det som står på menyn är slut (eller har aldrig funnits), maten tar tid att laga, serveringen är långsam, maten är billig och mycket god. Med andra ord brukar man bli sittandes länge på Taverna Marouso, och med det menar jag inget negativt. Innan man kommer fram till Arkesini finns en stig som leder ner till Amoudi beach som är en av Amorgos minst kända stränder. I närheten ligger även en av Amorgos minst kända sevärdheter: Agia Triada Tower.

 

Taverna Marouso i Arkesini på Amorgos.

Taverna Marouso i Arkesini.
Väster om Arkesini breder ett för Amorgos ovanligt platt jordbrukslandskap ut sig, området kallas Kato Meria och är olikt allt annat på ön. Här finns inga höga berg eller djupa dalar, bara åker- och betesmark. Men ändå väldigt vackra omgivningar, väl lämpade för enkla vandringar.

Några kilometer väster om Arkesini ligger Kolofana som är ännu mindre än Arkesini. Även här finns en taverna. Om man fortsätter vägen efter Kolofana kommer man så småningom fram till Kalotaritissa, där tar Amorgos slut.

 

Kalotaritissa beach. Amorgos.

Kalotaritissa.

 

Kalotaritissa är en pytteliten by med några få hus, nedanför byn ligger en bukt med samma namn. Bukten är skyddad från väder och vind och när det stormar brukar fiskarna ankra sina båtar här. I bukten finns en liten strand där det ibland, hör och häpna, finns solstolar och parasoll.

Innan man kommer fram till Kalotaritissa kan man göra en avstickare till klostret Agia Paraskevi och till Paradisi beach. Namnet till trots så är det ingen paradisstrand, men för att skölja av vägdammet är den helt okej. Strax innan du kommer fram till vägs ände passerar man en vik på höger sida där vraket av lastbåten Olympia ligger och rostar.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera