Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Det Stora Blå på Amorgos

Filmen Det stora blå, som delvis spelades in på Amorgos, gick upp på biograferna 1988 och blev något av ett genombrott för ön. Man kan tala om ett före och efter, innan filmen lanserades var det främst nyfikna öluffare på jakt efter genuina öar som reste till Amorgos.

 

Amorgos. Det stora blå.

Amorgos - det stora blå. Bilden är från Katapola.

 

Efter filmsuccén ville alla åka till ön med det märkliga klostret och det knallblåa havet. Filmen fick snabbt något av en kultstatus, vilket det storslagna fotot och den vackra och märkliga musiken starkt bidrog till. Filmen handlar om två vänners besatta strid om att sätta världsrekord i fridykning, det blir till sist en oerhörd prestigekamp dem emellan. Filmen regisserades av Luc Besson. Jean Reno, Jean-Marc Barr och Rosanna Arquette hade de tre huvudrollerna.

 

Agia Anna. Det stora blå.

Agia Anna, där delar av filmen spelades in.
Är det en bra film? Jag skulle vilja svara ja på den frågan, många älskar den, men personligen tycker jag att den är alldeles för långsam (även den korta versionen). Synd att inte hela filmen utspelades på Amorgos, då vore det världens bästa film. :-)

 

Le Grand Bleu. Katapola. Amorgos.

Katapola på kvällen. Vilket hus som Le Grand Bleu ligger i är inte svårt att gissa.

 

En bar i Katapola är döpt till Le Grand Bleu, som är filmens franska namn, där visades filmen tidigare utomhus på teve varje kväll. Från och med sommaren 2014 finns inte den möjligheten längre. Antingen beror det på att ägarna tröttnade på filmen, eller beror det på (som vissa säger) att det har med copyright att göra.

Det finns även hotell där namnet Big Blue ingår, och en hel del annat, så visst har filmen satt sina spår på Amorgos.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera