Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Klostret Panagia Hozoviotissa på Amorgos

Det finns sevärdheter och det finns sevärdheter, det finns kloster och det finns kloster. Och så finns det klostret Panagia Hozoviotissa på Amorgos, en av Greklands mest egendomliga sevärdheter, så remarkabelt och uppseendeväckande att klostret i sig kan vara värd resan till Amorgos.

Ska du bara se ett enda grekiskt kloster i ditt liv räcker det med Panagia Hozoviotissa (stavas ibland Chosoviotissa). Ytterst få åker från Amorgos utan att ha besökt klostret.

 

Klostret på Amorgos.

Panagia Hozoviotissa.

 

År 1088 förliste ett skepp i närheten av Agia Anna, med på båten fanns en helig ikon föreställandes Jungfru Maria. Ikonen räddades mirakulöst och för att hedra detta mirakel bestämdes att ett kloster skulle byggas på klippan ovanför fyndplatsen. Man kunde knappast ha valt en svårare plats, och det är en fullständig gåta hur de lyckades fullfölja bygget. Varför ljög de inte och sa att ikonen hittades i Katapola? Nej då, här ska det byggas kloster på en brant klippa 300 meter över havet.

 

Panagia Hozoviotissa. Agia Anna. Amorgos.

Klostret sett från andra hållet. Agia Anna syns nere till vänster.

 

Trapporna som leder upp till klostret Panagia Hozoviotissa.
Från håll ser Panagia Hozoviotissa ut som en jättelik sockerbit som på något underligt vis har naglats fast i berget. Jag har besökt klostret många gånger, och varje gång förundras jag över dåtidens arkitekter och byggnadsarbetare, varje gång går jag därifrån med hjärnan fylld med frågetecken. Hur bar de sig åt?

 

Panagia Hozoviotissa. Amorgos.

Panagia Hozoviotissa sett från Agia Anna.

 

Vägen ner till Agia Anna beach på Amorgos i Grekland. Klostret ligger till vänster om stranden.

Vägen ner till Agia Anna. Klostret ligger ungefär där den röda pilen är.

 

I klostret finns ett antal små celler där munkarna bodde, idag bor här bara ett fåtal munkar. Inte nog med att klostret är ologiskt placerat, det är också väldigt smalt, på sina ställen är det endast fyra meter mellan ytterväggarna. En rundvandring, som man gör på egen hand, går ganska fort och det man framförallt imponeras av är byggnationen, utsikten över havet, ikonen naturligtvis, och att munkarna kan vistas på en plats som är så varm.

 

I klostret på Amorgos bjuds man på klosterlikör, vatten och sötsaker av munkarna.

Klosterlikör och den mjöliga sötsaken.

 

När man når översta våningen rinner svetten längs ansikte och rygg. Då, när man som bäst behöver det, brukar munkarna bjuda på ett glas vatten och ett glas klosterlikör. Den mjöliga sötsaken de också erbjuder hoppar jag över, den sätter sig som en kork i halsen. Man får inte fotografera inne i klostret. Bilden ovan fick vi tillåtelse att ta för många herrans år sedan.


Den smala ingången till klostret på Amorgos i Grekland.

Ingången till klostret är väldigt smal och låg.

 

Klostret ligger strax nedanför Chora på vägen till Agia Anna. Enklast är att ta sig dit på egen hand med bil eller moped, då slipper du trängas på bussen och kan anpassa tiden själv. Bussarna till Chora (från Katapola och Egiali) brukar synka avgångarna så att de ska passa bussen till klostret.

 

Från klostret på Amorgos har man fantastisk utsikt över Det stora blå.

Från klostret har man denna fantastiska utsikt över Det stora blå.

 

Från vändplanen leder en snirklig stentrappa upp till klostret, det tar cirka 15-20 svettiga minuter att gå upp. Åk helst hit på förmiddagen, på kvällen ligger klostret i skugga och är därför inte lika spektakulärt.

 

Klostret Chosoviotissa på Amorgos.

Panagia Hozoviotissa sett från parkeringsplatsen.

 

Som i alla grekiska kloster måste man klä sig passande: armar och ben ska vara täckta för såväl kvinnor som män. Kvinnor ska ha på sig sarong, lång kjol eller klänning. Tidigare fanns det kläder att låna vid ingången, men sedan några år är den möjligheten borta, så ta med egna kläder. Öppet varje dag mellan 08.00 - 13.00 och 17.00 - 19.00.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera