Chora på Amorgos

Om Amorgos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Amorgos huvudstad Chora ligger cirka 5 kilometer ovanför Katapola. Även om byn är öns administrativa centrum är det inte den mest befolkade byn. Här bor nästan 400 personer medan Katapola har cirka 460 invånare, om man slår ihop Katapola, Rachidi och Xilokeratidi till en by, vilket de flesta gör. Chora är utan tvekan en av de finaste byarna i Kykladerna. De enda byar som kan konkurrera om titeln är Chora på Ios och Chora på Folegandros.

Byn är vykortsvacker och stämmer väl in i sinnesbilden av hur en äkta grekisk by ska se ut: trånga slingrande gränder kantade av vitkalkade hus med blåmålade dörrar och fönsterluckor, smala valvtäckta trappor som leder vidare till små torg varifrån nya gränder tar vid. I gränderna finns hemtrevliga små tavernor och kafenións (kaféer) där det är lätt att fastna med en god bok och en kall öl, eller frappé (iskaffe). Chora är som ett levande dockskåp, som ett grekiskt Legoland, hur ofta man än kommer hit finner man alltid nya gränder och prång att strosa i. Byns i mitt tycke bästa taverna - To Xyma - har tyvärr stängt då ägaren Thodoris hastigt avled för några år sedan.

Det lilla torget är den absolut finaste delen av Chora, här ligger ett kafenión som man utan svårighet kan slöa bort en hel dag på. Missa inte heller ett besök i kastrot som ligger på byns högsta punkt, härifrån ser man hela Chora. Egentligen bör du inte missa någonting i Chora, ta dig tid att strosa runt och njut av tystnaden, vardagslivet, torgen, de labyrintiska gränderna och de tjusiga valven.

När du tröttnat, vilken nästan är omöjligt, kan du gå upp till väderkvarnarna ovanför byn, de står där som jättar och vakar över byn. Under väderkvarnarna, på andra sidan berget, ligger Agia Anna och klostret Panagia Hozoviotissa.

Gränder i Chora.

Gränderna i Chora är så vackra att det nästan gör ont.
Taverna i Chora.

En av tavernorna i Chora.


Buss går till Chora från Katapola och Egiali. Gillar du att vandra kan du gå den gamla åsnestigen från Katapola, stigen börjar på Xilokeratidi-sidan av Katapola.

Ibland ser man folk som går bilvägen upp till Chora. Det ser inte så jobbigt ut när man tittar från Katapola, men jag kan försäkra att det är fruktansvärt påfrestande att gå vägen upp. Tro mig, jag har gjort det, och jag ångrade mig varje steg jag gick.

HOTELL & PENSIONAT I CHORA
Vi bor nästan alltid i Katapola
och åker ibland buss till Chora för att äta middag på kvällen. Varje gång vi har gjort det har vi sagt att vi ska bo några nätter i byn, men det har fortfarande inte blivit av. Utbudet på pensionat är litet, på booking.com finns det till exempel bara några få ställen att välja på: Panorama och Pension Ilias.

Boka Panorama »

Boka Pension Ilias »

Torg i Chora.

Ett av de mysiga torgen i Chora.
Chora på Amorgos.

Chora på Amorgos.

Chora är helt fri från motorfordon, alla transporter in till byn sker med åsna, motordrivna fordon får snällt parkera utanför byn. Bussar till Chora utgår från både Katapola och Egiali. Från Chora börjar den fantastiska vandringen till Profitis Elias.Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera