Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos

Profitis Elias (eller Profitis Ilias) är Amorgos högst belägna kyrka. Kapell är nog en bättre benämning för det är jättelitet. Med andra ord ett jättelitet kapell på ett jättehögt berg. Berget heter också Profitis Elias och ligger på en höjd av 699 meter över havet. Amorgos högsta berg heter Mount Krikelos och ligger ovanför Langada på en höjd av 821 meter över havet.

Profitis Elias är för övrigt inte det enda kapellet eller berget som heter Profitis Elias, sådana finns på många öar i Grekland, och självklart även på grekiska fastlandet. Profitis Elias finns bland annat på Sifnos, Kalymnos, Nisyros, Santorini och Lesbos. Elias har namnsdag den 20 juli och då vallfärdar greker till dessa högt belägna berg och kapell.

 

Kalimera was here. Profitis Elias. Amorgos.

Kalimera was here.

 

Att vandra till Profitis Elias på Amorgos är bland det häftigaste jag har gjort i Grekland. Jag har gjort vandringen flera gånger och jag kommer garanterat göra om vandringen fler gånger igen. Det är ingen speciellt jobbig vandring och den tar bara en timme. Däremot kan det ibland vara lite svårt att hitta stigen till kapellet. Jag vet flera som har gett upp och vänt hem igen. Det gäller att inte ge upp för vandringen är värd varje svettdroppe och belöningen är en utsikt som får en att tappa andan, som du kan se ovan.

 

Häng med på vandringen till Profitis Elias på Amorgos.

 

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos.

Profitis Elias (eller Profitis Ilias) och Chora sedd från Minoa ovanför Katapola.

 

Chora, Minoa och Katapola sedd från Profitis Elias på Amorgos.

Chora, Minoa och Katapola sedd från Profitis Elias. Ganska häftigt utsikt inte sant!




Vandringen börjar strax efter Chora på vägen mot Egiali. Smidigast är att köra ända fram och parkera vid grishuset där vandringen har sin början. Har du inget eget fordon tar du bussen till Chora och går längs vägen tills du ser grishuset (se bild nedan). Vandringen är som sagt ganska enkel och tar cirka en timme. Ta med mycket vatten. Ha noga koll på vädret, det är inte ovanligt att toppen är molnbeklädd och då är det mycket svårt att se var man går.

 

Vandringen till Profitis Elias börjar i Chora vid vägen till Aegiali.

Chora och vägen till grishuset varifrån vandringen början.

 

Här börjar vandringen till Profitis Elias på Amorgos.

Här svänger vägen vänster till Egiali och du ska gå dit pilen visar.

 

Här svänger vägen vänster mot Egiali. Du svänger höger och följer pilen. Där börjar en gammal åsnestig som troligen var huvudled mellan Chora och Egiali en gång i tiden. Följ stigen en liten bit tills du kommer fram till en grind. Öppna grinden och gå vidare. Du är nu på 360 meters höjd. Fortsätt stigen fram. Titta hela tiden efter röda pluppar och stenrösen.

 

Vandringen till Profitis Elias kan i början kännas som ett Sisyfos-uppdrag.

I början känns vandringen som ett Sisyfos-uppdrag, men det är bara i början.

 

Till en början finns en tydlig stig att följa, senare under vandringen vägleds du av stenrösen, röda pluppar och blågröna märken. Jag rekommenderar att du håller koll på marken under hela vandringen. Titta efter stenrösen och röda pluppar. Det lönar sig. De blågröna märkena kommer senare när det inte finns någon stig att följa. Om du mot förmodan skulle tappa bort dig är det ingen ko på isen, gå bara uppåt, du når målet ändå. Men det är ju mycket enklare om du följer stigen. :-)

 

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos.

Gå förbi de stencirklarna och fortsätt uppåt.

 

När du gått en stund ser du två stencirklar framför dig. Här bor massor med getter. Följ cirklarna som jag gör på bilden. Glöm inte bort röda pluppar och stenrösen.

 

Katapola på Amorgos sett 500 meter över havet.

Katapola på Amorgos sett 500 meter över havet.

 

Du är nu ganska högt upp (cirka 500 m) och utsikten är formidabel. Har du tur är vädret lika bra som när vi gick hit. Katapola syns nere i bukten. Visst är det vackert!




Profitis Elias. Amorgos. Vandra.

Fortsätt uppåt, och sedan uppåt.

 

Ta sikte på fyra telefonstolpar. Du ska svänga höger mellan första och andra stolpen. Obs! Enligt uppgift är telefonstolparna borta sedan jag tog bilderna, men du kan säkert ändå ana hur du ska gå. Senast vi var här fanns det en telefonstolpe kvar.

 

Vandra. Profitis Elias. Amorgos.

Typ här svänger du höger, och fortsätter sedan uppåt och sedan uppåt.

 

Här svänger du höger. Stigen blir allt mindre för att snart försvinna helt. Härifrån har du cirka 20 minuter till toppen. Ha noga koll på stenrösen. Strax kommer du att se blågröna märken på stenarna. De är ganska slitna och ibland svåra att se. Gå uppåt och titta noga efter märkena. Jag är lite tjatig, jag vet, men det är för ditt eget bästa. :-)

 

Chora och Katapola sett från berget och kyrkan Profitis Elias på Amorgos i Grekland.

Glöm inte bort att ta pauser ibland och njut av den vackra utsikten.

 

Berget och kyrkan Profitis Ilias på Amorgos i Grekland.

Fortsätt upp, upp, upp. Utan förvarning dyker kapellet upp och du är framme.


Profitis Ilias. Amorgos.

Jippie! Du har klarat det! Grattis!

 

Där Camilla står är det 698 meter ner till havet. Kliver du upp på taket passerar du 700 meter. Från kapellet ser du hela Amorgos. Har du inte varit förälskad i Amorgos tidigare kan jag garantera att du blir det nu. Om du vänder blicken till vänster ser du den lilla ön Nikouria, tittar du ner till höger (ujujuj, det är otäckt) ser du det stora blå och stigen som går mellan klostret Panagia Chosoviotissa och Egiali. Den vandringen är inte heller dum, tar bara fem timmar. :-)

 

Nikouria island utanför Agios Pavlos på Amorgos.

Nikouria island utanför Agios Pavlos.

 

Det stora blå och klippbadet Agia Anna på Amorgos i Grekland.

Det stora blå. Klippbadet Agia Anna ligger nära den bortersta ön.

 

Södra delarna av Amorgos sett från berget Profitis Elias. Chora och Katapola.

Om du vänder blicken bakåt åt det håll du kom ifrån har du denna fantastiska vy.

 

Detta är en av mina absoluta favoritvyer, ändå är det ingenting om man jämför med utsikten åt andra hållet. Så vi vänder oss om och blickar ut över en av Greklands vackraste vyer: Amorgos the dragon!


Profitis Elias. Amorgos the dragon.

Camilla och Amorgos the dragon!

 

Kalimera Janne på toppen av berget Profitis Elias på Amorgos.

Janne och Amorgos the dragon! Under min vänstra arm ligger byn Tholaria.

 

Det här är den vackraste vy jag någonsin har sett. Att stå här och blicka ut över havet och det dramatiska landskapet gör en mållös. Har man tur - som på bilden - är det molnfritt, vindstilla och tyst.

Man känner sig så liten. Och så lycklig. Jag hoppas att fler får möjlighet att uppleva samma vy och samma lyckokänsla. Det kostar bara en timme av livet. En timme som ger återbäring varje timme, varje dag, livet ut.

 

Kapellet Profitis Elias från insidan. Vandringen upp är mycket finare.

Insidan av kapellet Profitis Elias är dock inte lika imponerande som vandringen dit. :-)


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera