Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Coronaviruset i Grekland i augusti 2020

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »

 

Måndagen den 31 augusti

1. Idag rapporteras 183 nya fall av Covid-19. 10 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (107) och Thessaloniki (9) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (6), Kykladerna (7), Zakynthos (1) Dodekaneserna (1) och Lesbos (3).

2. Heraklion län på Kreta får hårdare restriktionerna från och med den 1 september och två veckor framåt.

Restriktionerna innebär:

- Alla evenemang förbjuds.

- Folksamlingar över nio personer förbjuds.

- Max fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger och dylikt. (Är det en familj får man vara max sex personer.)

- Alla restauranger, tavernor, barer och kaféer måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00.

- Munskydd måste bäras överallt, utomhus och inomhus.

OBS! Detta gäller hela länet, alltså även Matala, Analipsi, Lendas, Archanes och Hersonissos, och alla andra orter Heraklion län.

 

Söndagen den 30 augusti

1. Idag rapporteras 157 nya fall av Covid-19. Hela 41 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (50) och Thessaloniki (16) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Evia (1), Kreta (15), Chios (1), Kykladerna (2), Zakynthos (2) och Lesbos (7).

2. Alla passagerare som var med på ett TUI-flyg från Zakynthos till Cardiff i tisdags har uppmanats att isolera sig efter att sju ombord testat positivt för Covid-19.

 

Lördagen den 29 augusti

1. Idag rapporteras 177 nya fall av Covid-19. 20 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (54) och Thessaloniki (32) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Korfu (1), Kreta (10), Chios (2), Kykladerna (2) och Lesbos (3).


Fredagen den 28 augusti

1. Idag rapporteras 270 nya fall av Covid-19. 32 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (115) och Thessaloniki (27) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Evia (1) Kreta (9), Chios (2), Kykladerna (10), Zakynthos (5) och Lesbos (8).

 

Torsdagen den 27 augusti

1. Idag rapporteras 259 nya fall av Covid-19. Aten (103) och Thessaloniki (25) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Chios (2) Kreta (16), Korfu (1), Kykladerna (4), Zakynthos (3) och Lesbos (22). När det gäller Kreta så rapporteras följande: Chania län (9), Rethymnon län (2) och Heraklion län (5).

Onsdagen den 26 augusti

1. Idag rapporteras 293 nya fall av Covid-19. Det är den högsta siffran sedan pandemin började. 24 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (103) och Thessaloniki (54) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Evia (1), Kreta (12), Korfu (2), Kykladerna (9) och Lesbos (3).

 

Tisdagen den 25 augusti

1. Idag rapporteras 168 nya fall av Covid-19. 20 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (45) och Thessaloniki (24) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Evia (1), Kreta (20), Korfu (1), Kykladerna (8) och Lesbos (12). När det gälle Kreta så fördelas fallen så här i respektive län: Chania 3, Rethymnon 1, Heraklion 10 och Lasithi 6.

Det är två fall mindre än igår. Jag vet ännu inte hur många som har testats.


Måndagen den 24 augusti

1. Idag rapporteras 170 nya fall av Covid-19. 27 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (51) och Thessaloniki (18) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (7), Korfu (1), Kykladerna (5), Lesbos (3), Chios (1) och Dodekaneserna (1).

Det är klart färre fall än de senaste dagarna. Dock vet jag inte hur många som har testats.

2. Från och med i morgon tisdag klockan 06.00 grekisk tid inför hårdare restriktioner i hela CHANIA LÄN.

Restriktionerna innebär:

- Alla evenemang förbjuds.

- Folksamlingar över nio personer förbjuds.

- Max fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger och dylikt. (Är det en familj får man vara max sex personer.)

- Alla restauranger, tavernor, barer och kaféer måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00.

- Munskydd måste bäras överallt, utomhus och inomhus.

3 Teija-Leena Toivola, som jobbar inom Region Västra Götaland, varnar på vår Facebook-sida om ett företag som heter Dynamic Code. Hon skriver så här:

"Varning från mig för företaget Dynamic Code som gör covid-test med intyg för 500kr! Det har varit några här som använt bolaget men jag har inte hört att det funkat (med tur kan man kanske komma in). Bekant till mig använde företaget trots att jag avrådde. Han fick inte följa med flyget eftersom intyget inte fyller kravet från Grekiska myndigheter. Så det var bara att åka hem och lipa.

Intyget innehåller inte passnumret som är ett krav. Den har inte heller provtagningsdatum utan endast datum för intyg vilket är felaktigt, man SKA ange provtagningsdatum eftersom man har 72 timmar från det på sig att komma till Grekland. Och visst säger företaget att de är godkända av FHM. Japp, deras hemtester för klamydia och mykoplasma genitalie (könssjukdomar) är godkända!!

Men de är INTE med på listan på FHM:s hemsida där företagen som utför reseintyg finns. Så snälla, betala det vad det kostar på riktigt (runt 2000kr) annars kanske ni ser flygplanet åka utan er. Låter det för bra och billigt så är det nog inte rätt!"

Jag vet ytterliggare en person som inte fick följa med på flyget från Arlanda för att hen hade ett felaktigt testintyg från Dynamic Code.

Välj företag som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. De testerna kostar uppemot 2 000 kr, medan tester fån Dynamic Code kostar 495 kr, och är värdelösa.

 

Söndagen den 23 augusti

1. Idag rapporteras 284 nya fall av Covid-19. Det är den högsta siffran sedan pandemin började. 17 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (141) och Thessaloniki (11) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (6), Kykladerna (20), Lesbos (12), Zakynthos (1), Chios (4) och Dodekaneserna (6).

OBS. Vissa öar rapporteras indivuduellt med andra klumpas ihop med sina ögrupper, som Dodekaneserna och Kykladerna, och när det gäller Sporaderna så klumpas alla öar där ihop under en region som heter Magnesia, där bland annat Volos ingår. Därför ser man aldrig exempelvis Skopelos, Naxos eller Rhodos i rapporterna. Samos nämns heller aldrig, men Lesbos gör. Jag vet från säker källa att Samos har flera fall. Varför det är så här har jag ingen aning om.

Det som sticker ut idag är de många fallen i Aten, i Kykladerna och på Lesbos. Lesbos får hårdare restriktioner från och med i morgon måndag och de gäller i åtta dagar framåt. Det innebär bland annat att folksamlingar över 50 personer förbjuds och att alla restauranger, tavernor, barer och kaféer måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00.

Covid-19-tester är överlag ett trubbigt mätinstrument. Det beror som alltid på hur många som testas och vilka som testas. Men det är dessa siffror som myndigheterna använder när de beslutar om olika restriktioner.

 

Lördagen den 22 augusti

1. Idag rapporteras 264 nya fall av Covid-19. Det är den näst högsta siffran sedan pandemin började. 29 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (91) och Thessaloniki (51) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (10), Korfu (1), Kykladerna (11), Lesbos (2), och Dodekaneserna (5).

Fredagen den 21 augusti

1. Idag rapporteras 209 nya fall av Covid-19. 11 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (76) och Thessaloniki (49) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (5), Korfu (1), Kykladerna (3), Lesbos (6), och Dodekaneserna (1).

Torsdagen den 20 augusti

 

1. Idag rapporteras 269 nya fall av Covid-19. Det är den högsta siffran sedan pandemin började. (Samma antal rapporterades i tisdags) Elva fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (90) och Thessaloniki (67) har flest fall.

När det gäller öarna rapporteras följande: Zakynthos (1), Kreta (11), Korfu (2), Kykladerna (15), Lesbos (8), Kefalonia (3) och Dodekaneserna (2).

Onsdagen den 19 augusti

 

1. Idag rapporteras 217 nya fall av Covid-19. 16 fall upptäcktes vid landets gränser. Aten (86) och Thessaloniki (44) har flest fall. När det gäller öarna rapporteras följande: Zakynthos (1), Kreta (4), Korfu (2), Kykladerna (5), Lesbos (3), Chios (4) och Dodekaneserna (2).

2. Nu är har Norge bestämt att Grekland är ett ”rött” land, vilket innebär att alla som reser från Grekland till Norge måste sitta i karantän i 10 dagar efter hemkomst. Detta gäller från och med midnatt 22 augusti. Där dog troligen alla resor från Norge till Grekland.

3. Idag har det kommit nya åtgärder för att förhindra smittspridningen i Grekland. Det innebär hårdare restriktioner på MYKONOS och i HALKIDIKI. Restriktionerna träder i kraft fredagen den 21 augusti klockan 06.00 grekisk tid.

Restriktionerna innebär:

- Alla evenemang förbjuds.

- Folksamlingar över nio personer förbjuds.

- Max fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger och dylikt. (Är det en familj får man vara max sex personer.)

- Alla restauranger, tavernor, barer och kaféer måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00.

- Munskydd måste bäras överallt, utomhus och inomhus.

Mykonos är den fjärde ön som får samma hårda restriktioner. De andra öarna är Antiparos, Paros och Poros.

 

Tisdagen den 18 augusti

1. Idag rapporteras 269 nya fall av Covid-19. Det är den högsta siffran sedan pandemin började. 39 fall upptäcktes vid landets gränser. Som alltid sticker Aten (98) och Thessaloniki (70) ut med flest fall. Att det är flest i Aten och Thessaloniki är inte konstigt eftersom det är där de flesta greker bor.

När det gäller öarna rapporteras följande: Kreta (4), Korfu (1), Kykladerna (10) och Dodekaneserna (2).

 

Måndag den 17 augusti

1. Idag rapporters 150 nya fall av Covid-19. 17 fall upptäcktes vid landets gränser. Även idag sticker Aten (46) och Thessaloniki (30) ut med flest fall. Att det är flest i Aten och Thessaloniki är inte konstigt eftersom det är där de flesta greker bor.

När det gäller öarna rapporteras följande: Evia (1), Lesbos (1), Kreta (7), Korfu (1), Kykladerna (1) och Chios (3).

2. Skolorna i Grekland öppnar igen den 7 september.

 

Söndagen den 16 augusti

1. Idag rapporters 217 nya fall av Covid-19. 15 fall upptäcktes vid landets gränser. Även idag sticker Aten (73) och Thessaloniki (37) ut med flest fall. När det gäller öarna rapporteras det följande: Lesbos (1), Zakynthos (1), Kreta (26), Korfu (2), Kykladerna (5), Dodekaneserna (2) och Chios (2).

Den ö som sticker ut ordentligt är Kreta med 26 fall, de flesta är från Chania län (14) och Heraklion län (10). Av de fjorton fall som rapporterades i Chania län arbetade 10 av på ett hotell (jag vet inte var eller vilket). I skrivande stund har det rapporterats 129 fall av Covid-19 på Kreta.

 

Lördagen den 15 augusti

1. Den här kartan från grekiska hälsoministeriet visar antal fall per 100 000 invånare under augusti månad 2020.

Karta över antal fall av coronavirus - covid-19 - i Grekland.
 

 

Fredagen den 14 augusti

1. Idag har det kommit nya åtgärder för att förhindra smittspridningen i Grekland. Bland annat så blir det hårdare restriktioner på PAROS och ANTIPAROS, två öar som flera av er tycker mycket om. Restriktionerna träder i kraft i morgon bitti klockan 06.00 grekisk tid.

Restriktionerna innebär:

- Alla evenemang förbjuds. (Om det innefattar kyrkobesök på Jungfru-Maria-dagen i morgon vet jag inte. Men troligen blir det så.)

- Folksamlingar över nio personer förbjuds.

- Max fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger och dylikt. (Är det en familj får man vara max sex personer.)

- Alla restauranger, tavernor, barer och kaféer måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00.

- Munskydd måste bäras överallt, utomhus och inomhus.

Poros (alltså in Paros) fick samma restriktioner den 6 augusti efter att 30 fall av Covid-19 upptäckts. Dagen efter lämnade i stort sett alla turister ön.

Undrar vad som händer på Paros och Antiparos nu?

1. Idag rapporters 254 nya fall av Covid-19. Den är den näst högsta siffran sedan pandemin började. 20 fall upptäcktes vid landets gränser. Som vanligt sticker Aten (98 fall) och Thessaloniki (76 fall) ut.

 

Torsdagen den 13 augusti

1. Idag rapporteras 204 nya fall av covid-19.

 

Onsdagen den 12 augusti

1. Från och med idag kräver den norra italienska regionen Emilia-Romagna att alla som reser från Grekland (samt Spanien, Kroatien och Malta) gör ett Covid-19-test inom 24 timmar efter att de har återvänt. Det är första gången jag läser att det sätts in åtgärder för resenärer som reser FRÅN Grekland.

2. Hälsoministern Vassilis Kikilias säger idag att medelåldern för de som har insjuknat i Covid-19 hittills i augusti har sjunkit till 36 år.

En 27-årig läkare på universitetssjukhuset i Larissa har lagts i respirator efter hemkomst från en semester i Halkidiki. Larissa, som ligger på fastlandet, har 65 konstaterade fall av Covid-19. 32personer, samt tre anställda, har testats positivt Covid-19 på ett vårdhem i Asvestochori i Thessaloniki.

3. Idag rapporteras 262 nya fall av covid-19. Vilket är det högsta siffran sedan pandemin började. Näst flest antal fall under ett dygn är 204 och rapporterades i söndags.

 

Tisdagen den 11 augusti

1. Bossen för civilskydd, och vice minister för krishantering, Nikos Hardalias sa igår enligt Keep Talking Greece att 266 166 Covid-19-tester på sammanlagt 2 162 251 besökare till landet har genomförts från 1 juli till 10 augusti. 508 av dem var positiva, 234 av de smittade har återvänt till sina hemländer, 101 är inte längre aktiva och är kvar i Grekland och 164 är fortfarande aktiva. Var de är nämns inte.

Han tillade att böter på 10 000 euro ska åläggas ägare till restauranger, kaféer och barer i de delar av landet där de är tvungna att hålla stängt från 24.00 till klockan 07.00 nästa morgon. Det gäller bland annat i Thessaloniki, Halkidiki, på Kreta, Korfu, Mykonos, Paros, Santorini, Rhodos, Antiparos, Zakynthos och Kos.

 

Måndagen den 10 augusti

1. Från den 17 augusti blir det obligatoriskt att visa upp ett negativt covid-19-test när man anländer med flyg till Grekland. Testen får vara max 72 timmar gammalt. Detta gäller de som reser med flyg från följande länder: Sverige, Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna.

2. Alla barer, restauranger, kaféer och liknade måste hålla stängt mellan 24.00 och 07.00 från och med i morgon. Det gäller inte hela landet, men det gäller bland annat i Thessaloniki, Halkidiki, på Kreta, Korfu, Mykonos, Paros, Santorini, Rhodos, Antiparos, Zakynthos och Kos.

3. Alla offentliga evenemang där deltagarna står stängs av över hela landet, inklusive konserter och föreställningar.

4. Idag rapporteras 126 nya fall av covid-19, vilket är den lägsta siffran på ett tag. De allra flesta fallen är kring Thessaloniki (18) och kring Aten (38).

 

Söndagen den 9 augusti

1. 203 ny fall av covid-19 rapporteras idag. Det är den högsta siffran sedan pandemin började.

 

Lördagen den 8 augusti

 

1. Idag rapporteras 152 nya fall av covid-19, vilket är den tredje högsta sedan pandemin började. 25 upptäcktes vid landets gränser

Fredagen den 7 augusti

1. Igår rapporterades 30 fall av Covid-19 på Poros. Det gör att de grekiska myndigheterna nu klämmer åt tumskruvarna för att hindra smittspridningen på ön. Det medför bland annat:

- Alla slags evenemang som bland annat fester, mässor, religiösa processioner och marknader förbjuds.

- Förbud mot alla folksamlingar med över nio personer oavsett anledning, både offentligt och privat.

- Max fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger. Om man är en familj får man vara sex personer.

- Obligatorisk användning av munskydd över hela ön både inomhus och utomhus.

- Kommunen har beslutat att stänga kommunens tjänster samt lekplatser, förbjuda religiösa processioner och förbjuda musik på kaféer, barer, restauranger och hotell efter klockan 11 på natten.

Så här hårda restriktioner har inte förekommit på någon ö sedan den nationella lockdownen i Grekland hävdes.

Mer information lär komma under dagen.

 

Coronaviruset Covid-19 på Poros i Grekland.

Poros stad.

 

Torsdagen den 6 augusti

1. Idag rapporteras 153 nya fall av covid-19. Det är den högsta siffran på mycket länge. De allra flesta fallen är från Aten (40) och Thessaloniki (38). När det gäller öarna så har Korfu 3 nya fall, Kreta 1 och Kykladerna 9 fall, varav 7 på Mykonos.

 

Onsdagen den 5 augusti

1. Idag rapporteras 124 nya fall av covid-19 i Grekland. Det är den högsta siffran sedan 22 april. Antal fall har ökat stadigt den senaste veckan. 585 nya fall har rapporterats sedan den 31 juli. Men endast 4 973 fall har rapporterats sedan februari, och 210 personer har avlidit. Att jämföra olika länders siffror och statistik är i princip omöjligt eftersom alla räknar på olika sätt, men oavsett hur man räknar har Grekland globalt sett extremt få fall av covid-19.

Men, och det är ett stort MEN, så börjar myndigheterna i Grekland oroa sig på allvar inför framtiden. De är rädda för att en andra våg är på väg, och att det beror på att fler och fler greker börjar slappna av, och slutar följa de många av de restriktioner som finns. Många nya fall är kopplade till stora bröllop och dop, och det har gjort att myndigheterna förbjudit stora bröllop och dop.

Runt 90 % av alla nya fall den senaste tiden är inhemska, endast 10 % kommer från utländska turister. Det som oroar myndigheterna kanske mest är att fler och fler yngre personer smittas av covid-19 (så är det i många andra länder också). Stora gäng med ungdomar samlas på fester och lever som om det inte fanns någon morgondag (så är det i många andra länder också). Yngre personer kräver sällan sjukhusvård, men de kan förstås sprida smittan vidare.

Det kan vara så att myndigheterna snabbt inför nya restriktioner eftersom antal fall ökar.

 

Måndagen den 2 augusti

1. Från den 1 augusti ökade passagerarkapaciteten på färjorna från 60 % till 80 %. Något som medförde stor trängsel på båtarna. Därför blir det nu obligatoriskt att bära skyddsmask även ute på däck. Tidigare var det bara obligatoriskt inomhus. Beslutet börjar gälla från och med idag den 3 augusti, och gäller till den 18 augusti, säger regeringens talesman Stelios Petsas idag.

 

Söndagen den 2 augusti

1. Antal fall av covid-19 ökar nu varje dag. Igår rapporerades 110 nya fall. Myndigheterna börjar bli oroliga hur detta ska gå i och med att grekernas semester börjar i morgon måndag.

 

Senaste nytt om Covid-19 i Grekland finns här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera