Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Heraklion på Kreta

Heraklion, eller Iraklion, är med sina 140 000 invånare Kretas största stad, och Greklands fjärde största stad efter Aten, Thessaloniki och Patras. Gillar du stora grekiska bullriga städer kommer du att älska Heraklion, om inte kommer du att vilja lämna stan så fort du kan. Få turister stannar någon längre tid, de flesta är här bara en natt eller två.

 

Den trevliga marknadsgatan i Heraklion på Kreta.

Den trevliga marknadsgatan i Heraklion.

 

RESA TILL HERAKLION

Nästan alla som reser hit gör det på egen hand. Charterutbudet är skralt om man jämför med Chania- och Rethymnon län. Apollo och TUI har resor till Analipsi, Anissaras, Fodele och Hersonissos. Om du reser hit på egen hand är det enklast att köpa en flygstol med något av charterbolagen.

 

Heraklions internationella flygplats Nikos Kazantzakis.

Heraklions internationella flygplats Nikos Kazantzakis.

 

Flygplatsen ligger cirka fem kilometer öster om Heraklion. Från flygplatsen kan man åka flygbuss eller taxi in till staden. Hittar du inga flygstolar till Heraklion kan du flyga till Chania, och vidare därifrån med buss, eller hyrbil.

 

Fortet Koules och hamnen i Heraklion.

Fortet Koules och småbåtshamnen i Heraklion.

 

Ett annat alternativ är att flyga till Aten, och vidare med inrikesflyg eller båt till Heraklion. Andra, inte lika bra, alternativ är att flyga till Santorini, Rhodos eller Karpathos och åka färja till Kreta.

 

Båttidtabell för Heraklion »

Boka färjebiljetter online här »
Det är en ganska ful stad, det finns till och med de som tycker att det är en av Greklands fulaste. Jag vet inte om jag kan hålla med om det. I och för sig har jag inte sett alla städer i Grekland, men ändå.

 

Agios Titos är en av de intressantaste sevärdheterna i Heraklion på Kreta.

Agios Titos är en av de intressantaste sevärdheterna i Heraklion.

 

Jag kan tycka att Heraklion är en ganska charmig stad, fast det kanske mer beror på att jag gillar bångstyriga grekiska städer. Att den av många anses som ful är inte stadens fel, utan ett krigs fel. Under andra världskriget bombades Heraklion och många av stans venetianska och turkiska byggnader förstördes. Bara några få av de gamla husen finns kvar. Tyvärr.

 

Den venetianska loggian i Kretas störst stad Heraklion.

Den venetianska loggian i Heraklion.

 

Det mesta i Heraklion kretsar sig kring hamnen, hamnpromenaden och kvarteren kring gågatan 25:e Avgoustou. 25:e Augustigatan - som vi säger på svenska - utgår från den Venetianska hamnen och fortet Koules som dominerar hamninloppet. Fortet - som är från 1500-talet - används idag för konstutställningar och konserter. Det är öppet varje dag utom måndagar mellan 08:30 och 19:00.

 

I Heraklion på Kreta finns många mysiga kaféer.

Ett av många kaféer i Heraklion.

 

Gågatan kantas av vackra nyklassicistiska byggnader som huserar bland annat banker, resebyråer och turistaffärer. Här - och längs de många sidogatorna - finns massvis med restauranger, tavernor, barer och kaféer. De intressantaste sevärdheterna längs gatan är kyrkan Agios Titos, den venetianska Loggian och det vackra torget Plateia Eleftheriou Venizelou.

 

Lion Square i Heraklion på norra Kreta.

Lion Square i Heraklion.

 

Torget kallas i folkmun för Lion Square efter den stora lejonfontänen i mitten av torget. Strax efter lejonfontänen tar gågatan slut. Lite längre fram - efter korsningen - har gatan 1866 sin början. Här ligger Heraklions marknad med många fisk - kött- och grönsakshandlare. Gatan slutar vid ett mysigt utomhuskafé där det finns en vacker fontän som heter Bembo. (Visst låter det som namnet på en maskot, sådana där som finns på stora idrottsmästerskap, typ OS och VM i fotboll.)

 

Kaféet vid fontänen Bembo i Heraklion som sägs vara den äldsta Venetianska fontänen.

Kaféet vid fontänen Bembo som sägs vara den äldsta Venetianska fontänen.


Det främsta skälet till att Heraklion (trots att staden har rykte om sig att vara är så ful) besöks av ett stort antal turister varje år har med den minoiska kulturen att göra. De flesta som reser till Heraklion gör det för att besöka Arkeologiska museet och det minoiska palatset Knossos, som ligger 5 km söder om Heraklion.

 

Arkeologiska museet i Heraklion.

Arkeologiska museet i Heraklion.

 

Minoerna bebodde Kreta under bronsåldern och skapade där en högt stående civilisation. När andra folk levde i hyddor byggde minoerna avloppssystem, stenlagda vägar och palats, bland annat palatsen Knossos, Phaestos och Malia. Namnet minoer kommer från Minos, som enligt grekisk mytologi var kung över Kreta under forntiden.

 

Det minoiska palatset Knossos ligger fem kilometer söder om Heraklion.

Det minoiska palatset Knossos ligger fem kilometer söder om Heraklion.

 

Läs mer om Knossos här »

 

Den minoiska kulturen kollapsade omkring 1400 f Kr, man vet fortfarande inte varför den gick under. Det finns hur många teorier som helst. En teori gör gällande att det berodde på ett gigantiskt vulkanutbrott på ön Santorini. Det är mycket man inte vet om minoerna, till exempel vet man fortfarande inte vilket språk de talade.

 

 

Bra tavernor och restauranger i Heraklion på Kreta.

En av många trevliga tavernor i Heraklion.


Närmsta strand från Heraklion är stranden i Analipsi.

Närmsta strand från Heraklion är stranden i Analipsi.

 

HOTELL I HERAKLION

Det finns massor med boendealternativ i Heraklion. Vi har bott här två gånger, och vi har bott mycket bra en gång, och mindre bra en gång. Om den gången som vi inte bodde bra kan du läsa om här »

 

Här är tips på bra hotell i Heraklion.

Boka Kronos Hotel här »

Boka Kastro Hotel här »

Boka Iraklion Hotel här »

Boka Atrion Hotel här »

Boka Lena Hotel här »

Boka andra hotell i Heraklion här »

 

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

Beställ E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera