Heraklion på Kreta
Heraklion, eller Iraklion, är med sina 140 000 invånare Kretas största stad, och Greklands fjärde största stad efter Aten, Thessaloniki och Patras. Gillar du stora grekiska bullriga städer kommer du att älska Heraklion, om inte kommer du att vilja lämna stan så fort du kan. Få turister stannar någon längre tid, de flesta är här bara en natt eller två.

RESA HIT
Nästan alla som reser hit gör det på egen hand. Charterutbudet är skralt om man jämför med Chania- och Rethymnon län. Apollo och TUI har resor till Analipsi, Anissaras, Fodele och Hersonissos. Om du reser hit på egen hand är det enklast att köpa en flygstol med något av charterbolagen.

Flygplatsen ligger cirka fem kilometer öster om Heraklion. Från flygplatsen kan man åka flygbuss eller taxi in till staden. Hittar du inga flygstolar till Heraklion kan du flyga till Chania, och vidare därifrån med buss, eller hyrbil. Ett annat alternativ är att flyga till Aten, och vidare med inrikesflyg eller båt till Heraklion. Andra, inte lika bra, alternativ är att flyga till Santorini, Rhodos eller Karpathos och åka färja till Kreta.

Båttidtabell Heraklion »

Boka färjebiljetter online här »

Den trevliga marknadsgatan i Heraklion.

Den trevliga marknadsgatan i Heraklion.


Det är en ganska ful stad, det finns till och med de som tycker att det är Greklands fulaste. Jag vet inte om jag kan hålla med om det. I och för sig har jag inte sett alla städer i Grekland, men ändå.

Jag kan tycka att Heraklion är en ganska charmig stad, fast det kanske mer beror på att jag gillar bångstyriga grekiska städer. Att den av många anses som ful är inte stadens fel, utan ett krigs fel. Under andra världskriget bombades Heraklion och många av stans venetianska och turkiska byggnader förstördes. Bara några få av de gamla husen finns kvar. Tyvärr.

Kreta drabbades för övrigt väldigt hårt under andra världskriget. Jag kan rekommendera Antony Beevors eminenta bok Kreta: erövring och motstånd för den som är intresserad av att veta mer om denna mörka tid.

Det mesta i Heraklion kretsar sig kring hamnen, hamnpromenaden och kvarteren kring gågatan 25:e Avgoustou. 25:e Augustigatan - som vi säger på svenska - utgår från den Venetianska hamnen och fortet Koules (se bild överst på sidan) som dominerar hamninloppet. Fortet - som är från 1500-talet - används idag för konstutställningar och konserter. Det är öppet varje dag utom måndagar mellan 08:30 och 19:00.

Gågatan kantas av vackra nyklassicistiska byggnader som huserar bland annat banker, resebyråer och turistaffärer. Här - och längs de många sidogatorna - finns massvis med restauranger, tavernor, barer och kaféer. De intressantaste sevärdheterna längs gatan är kyrkan Agios Titos, den venetianska Loggian och det vackra torget Plateia Eleftheriou Venizelou.

Lion Square i Heraklion.

Lion Square i Heraklion.


Torget kallas i folkmun för Lion Square efter den stora lejonfontänen i mitten av torget. Strax efter lejonfontänen tar gågatan slut. Lite längre fram - efter korsningen - har gatan 1866 sin början. Här ligger Heraklions marknad med många fisk, - kött- och grönsakshandlare. Gatan slutar vid ett mysigt utomhuskafé där det finns en vacker fontän som heter Bembo. (Visst låter det som namnet på en maskot, sådana där som finns på stora idrottsmästerskap, typ OS och VM i fotboll.)

Det främsta skälet till att Heraklion (trots att staden har rykte om sig att vara är så ful) besöks av ett stort antal turister varje år har med den minoiska kulturen att göra. Minoerna bebodde Kreta under bronsåldern och skapade där en högt stående civilisation. När andra folk levde i hyddor byggde minoerna avloppssystem, stenlagda vägar och palats, bland annat palatsen Knossos, Phaestos och Malia. Namnet minoer kommer från Minos, som enligt grekisk mytologi var kung över Kreta under forntiden.

Den minoiska kulturen kollapsade omkring 1400 f Kr, man vet fortfarande inte varför den gick under. Det finns hur många teorier som helst. En teori gör gällande att det berodde på ett gigantiskt vulkanutbrott på ön Santorini. Det är mycket man inte vet om minoerna, till exempel vet man fortfarande inte vilket språk de talade.

Den venetianska loggian i Heraklion.

Den venetianska loggian i Heraklion.
De flesta som reser till Heraklion gör det för att besöka Arkeologiska museet och det minoiska palatset Knossos, som ligger 5 km söder om Heraklion.

HOTELL & PENSIONAT
Det finns massor med bra boendealternativ i Heraklion. Vi har bott här två gånger, och vi har bott mycket bra en gång, och mindre bra en gång. Om den gången som vi inte bodde bra kan du läsa om här »

Här nedan är de hotell som bokades flest gånger via Kalimera 2017.

Kronos Hotel »

Kastro Hotel »

Iraklion Hotel »

Atrion Hotel »

Lena Hotel »

Boka andra hotell i Heraklion här »

Tavernor i Heraklion.

En av många trevliga tavernor i Heraklion.


Agios Titos. Heraklion. Kreta.

Agios Titos är en av de intressantaste sevärdheterna i Heraklion. Den kändaste sevärdheten är dock Knossos som ligger nära Heraklion.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera