Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Karpathos i Grekland

Karpathos in English. Karpathos suomeksi.

Karpathos är ögruppen Dodekanesernas näst största ö (325 km2), bara Rhodos är större. När det gäller antal invånare hamnar Karpathos på plats fem, efter Rhodos, Kos, Kalymnos och Leros. Knappt 6 225 är åretruntboende, antalet ökar under sommarhalvåret då många utflyttade Karpathosbor kommer på semester.

 

Det finns många mycket fina stränder i Lefkos på Karpathos i Grekland.

Underbara Lefkos på Karpathos västkust.

 

Efter andra världskriget utvandrade ett stort antal Karpathianer, främst till USA, men även till Kanada och Australien. När Grekland blev medlem i EU flyttade många familjer tillbaka till Karpathos, därför talar många öbor perfekt engelska, ofta med amerikansk brytning. Så bli inte förvånad om du blir hälsad med "Good morning sir" i stället för det traditionella "Kalimera".

De tre största byarna är Pigadia (2 700 inv), Arkasa (530 inv) och Menetes (415 inv). Högsta berget Kali Limni mäter 1 215 meter över havet. De två närmsta grannöarna är Kassos och Rhodos.

Karpathos är en av övärldens vackraste och mest spännande öar. Ryktet om denna fantastiska ö har spritt sig lavinartat under åren. Ingen blir besviken. Det som lockar är fina stränder, trolsk natur och förtjusande bergsbyar. För att inte tala om den unika bergsbyn Olympos som många greker anser vara en av de mest sevärda byarna i hela landet.

 

Apella beach på Karpathos är en av Greklands vackraste och bästa stränder.

Apella är en av Greklands vackraste stränder.

 

Personligen tycker jag att Karpathos är en av Greklands bästa öar tillsammans med Amorgos, Kreta, Sifnos, Skopelos och Tilos. Länge undvek jag Karpathos av någon anledning. Det gör jag inte längre. Jag är fast - som så många andra av Kalimeras läsare.

 

Kato Lakos beach är en de minst kända stränderna på Karpathos, och en av de finaste.

Kato Lakos är min favoritstrand på Karpathos.

 

Få öar har så fanatiska fans, en gång Karpathos alltid Karpathos verkar vara mottot. För många är Karpathos lika med lata dagar på någon av de många fina stränderna, för andra är naturen det viktigaste, det finns många fina vandringsleder.

 

Vill du läsa om Karpathos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Karpathos innehåller 17 A4-sidor, inklusive 52 bilder, två enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Karpathos har begåvats med många fina byar. Den kändaste av dem är Olympos som ofta benämns som ett levande folkmuseum. I och med den nya vägen slipper man åka båt till Olympos. På gott och på ont.

 

Den unika byn Olympos får man inte missa när man är på Karpathos i Dodekaneserna.

Den unika byn Olympos får man inte missa när man är på Karpathos.

 

Pigadia, eller Karpathos stad som en del säger, är Karpathos huvudort och administrativa centrum. Det är en ganska intetsägande stad rent arkitektoniskt. Ändå är det lätt att kära ner sig i Pigadia, och det tack vare att det grekiska vardagslivet går hand i hand med den utländska turismen, och det trots att Pigadia är Karpathos största turistort.

 

Pigadia är Karpathos största by och här finns många bra hotell och restauranger.

Pigadia är Karpathos största by och lockar många turister.

 

Amopi är en välmående turistort med tavernor och hotell. Många charterresenärer väljer Amopi framför Pigadia, inte minst gäller det barnfamiljer. Till stor del beror det på närheten till flera fina barnvänliga stränder. Lefkos (se bild överst på sidan) är en liten men naggande god turistort med många fina sandstränder, och bra tavernor.

 

Amopi är en populär charterort med flera fina stränder på Karpathos.

Amopi är en populär charterort med flera fina stränder.


Runt ön finns en massor med fina stränder och badvikar. Stranden i Pigadia är den populäraste tillsammans med stränderna i Amopi och Lefkos, samt Achata, Apella och Kyra Panagia. Achata är en fin strand i en oerhört vacker miljö norr om Pigadia, stranden består av klappersten uppblandat med småsten.

 

Achata är en fin strand i en oerhört vacker miljö norr om Pigadia på Karpathos i Grekland.

Achata är en fin strand i en oerhört vacker miljö norr om Pigadia.

 

Kyra Panagia är snäppet bättre än Achata om du frågar mig. Här finns flera tavernor och ett par tre hotell. Sanden är uppblandad med småsten. Kring klipporna till vänster är det fint att snorkla. Apella är i mitt tycke Karpathos näst finaste strand efter Kato Lakos. Inte bara det, Apella är en av Greklands vackrast belägna stränder, de intilliggande trädpyntade bergen kryper ända ner till den vita stranden där det kristallklara djupblå vattnet tar vid. En drömstrand helt enkelt.

 

Kyra Panagia är en av många helt fantastiska stränder på Karpathos.

Kyra Panagia är en av många helt fantastiska stränder på Karpathos.

 

Här kan du se Karpathos 19 bästa stränder »


Du kan läsa mer om Karpathos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Du reser hit på charter med Airtours, Apollo och Ving. Reser du till Karpathos på egen hand är det så klart smidigast att flyga direkt till Karpathos med något av charterbolagen. Ett annat alternativ är att flyga till Rhodos och vidare med båt eller inrikesflyg därifrån, eller flyga till Heraklion på Kreta, och åka båt därifrån.

Karpathos är de små fina byarnas ö. När du sett dig mätt på Olympos kan jag rekommendera dig att besöka Aperi, Finiki, Arkasa, Menetes, Spoa, Mesochori, Diafani, Stes, Volada, Othos och Agios Nikolaos.

 

E-guide om Karpathos.

 

Stränderna är som sagt något utöver det vanliga. Bortsett från stränderna som jag nämnt längre upp har du många fler att upptäcka, som Agios Theodoros, Agrilaopotamos, Makris Gialos, Christou Pigadi, Damatria, Diakofti och Agios Theodoros, alla ligger nära flygplatsen.

 

Den färgglada byn Menetes nära Pigadia på Karpathos är en av öns finaste byar.

Den färgglada byn Menetes nära Pigadia på Karpathos.

 

Olympos är ett måste. Därutöver finns inga speciellt intressanta sevärdheter. Det finns några romerska vattencisterner ovanför Lefkos och rester från en gammal stad vid Pigadiastranden. I stället för historiska sevärdheter erbjuder Karpathos fina byar, vacker natur och kanonfina stränder. Vad mer behöver man?

Reser du på charter - vilket du troligen gör - bor du antingen i Pigadia, Amopi eller Lefkos. Reser du på egen hand kan du välja att bo i nästan vilken ort som helst, de flesta väljer dock att bo i Pigadia där utbudet är störst.


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera