Kalimera Grekland Leros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Leros i Grekland

Leros in English.

Leros tillhör den Dodekanska ögruppen och ligger mellan Kalymnos och Lipsi. Det är en liten ö med en yta på endast 54 km², att jämföra med Rhodos som är 1 401 km² stor. När det gäller antal invånare (7 900) kommer Leros på fjärde plats av öarna i Dodekaneserna, bara Rhodos, Kos och Kalymnos har fler invånare. Högsta berget heter Klidi (320 m) och ligger ovanför Alinda.

 

Panteli, Platanos, Spilia och Vromolithos är några av Leros fina byar.

Fyra fina byar på samma bild: Panteli, Platanos, Spilia och Vromolithos.

 

Att det är en liten ö med stor befolkning har stor betydelse för det fåtal turister som väljer att semestra på Leros. Jag skriver fåtal, för det är inte många som reser till Leros. Varför Leros inte attraherar svenskar vet jag inte. Faktum är att andra nationaliteter inte heller väljer Leros. Däremot är det många greker som åker till Leros. Det har också betydelse för oss som gillar att åka till Leros.

 

Vromolithos nära Panteli på Leros i Dodekaneserna är en liten trevlig by med fin strand och bra taverna.

Vromolithos är en trevlig by liten med strand och taverna.

 

Formeln lyder så här: stor befolkning + många grekiska turister + få utländska turister = mycket god grekisk mat. Jag har varit på Leros fyra gånger, och jag har aldrig blivit besviken på maten, snarare är det tvärtom, jag har blivit glatt överraskad vid varje tillfälle. Här finns restauranger som är så bra att de är värda långa omvägar, till och med från andra öar. Om du uppskattar grekisk mat så kommer du garanterat att älska Leros.

 


Alla restauranger på Leros serverar otroligt grekisk god mat. Som Ouzeria Dimitris O Karaflas i Spilia.

Alla restauranger på Leros serverar otroligt god mat. Som Ouzeria Dimitris O Karaflas i Spilia.Trots god mat är det inte alla som älskar Leros. Jag känner folk som inte gillar Leros alls, och jag känner folk som älskar ön. De som tycker bra om Leros gör det grundligt, få andra öar har så fanatiska fans och många av dem åker hit flera gånger om året. En del stannar länge, vissa så länge att de har bosatt sig här.

 

Vill du läsa om Leros på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden innehåller 17 A4-sidor, inklusive 60 bilder, tre enkla kartor karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Panteli på Leros i Dodekaneserna är en av mina favoritbyar i hela grekiska övärlden.

Panteli är en av mina favoritbyar i hela grekiska övärlden.

 

Det bor faktiskt en del svenskar på ön. Även jag gillar Leros mycket. Att maten är fantastisk betyder naturligtvis mycket för mig som är barnsligt förtjust i grekisk mat, jag gillar även att ön är så grekisk och att människorna är så extremt gästfria och vänliga. En annan anledning är att en av mina grekiska favoritbyar - Panteli - ligger på Leros.

Det går inte att skriva om Leros utan att nämna den finlandssvenska författaren Göran Schildt och den svenska författarinnan Sun Axelsson. Båda har bott på Leros och skrivit böcker om sina liv på ön.

 

Vy över vackra Agia Marina, Alinda och Kastro på ön Leros i Grekland.

Vy över Agia Marina och Alinda. Bilden är tagen från Kastro.

 

Göran Schildt (1917-2009) är mest känd för sina reseskildringar med segelbåten Daphne som han seglade med i 38 år. Han har skrivit en mängd böcker från sina seglatser. Mina favoriter är I Odysseus kölvatten (1951), Ikaros hav (1957) och Dianas ö (1976), den sistnämnda handlar om Leros. Göran Schildt kom med sin hustru Christine till Leros år 1965 med sin segelbåt Daphne. De föll genast för ön och köpte ett gammalt hus (Villa Kolkis) i byn Spilia som ligger ovanför Panteli. De bodde här cirka sju månader om året ända fram till Görans död år 2009. Villa Kolkis finns kvar och ägs av Christine Schildt.

 

Blefouti beach är i mitt tycke Leros bästa strand.

Blefouti är i mitt tycke Leros bästa strand.

 

När boken Dianas ö kom ut stod Göran inte högt i kurs hos vissa på Leros. En del greker ansåg sig skymfade, och diverse hot framfördes till paret Schildt. Det var så allvarligt att de funderade på att sälja huset och lämna ön. Idag är det ingen på Leros som tycker illa om Göran Schildt. Han blev till exempel utnämnd till hedersmedborgare 1997. Gatan som leder upp till Villa Kolkis ska döpas (eller har döpts) till Göran Schildts gata. Sedan 2010 anordnas en årlig regatta till hans ära.

 

Här kan du se Leros 11 bästa stränder »

 

Sun Axelsson (1935-2011) bodde på Leros under 1960- och 1970-talet tillsammans med sin man skulptören Michael Piper. Hennes bok Evighetens stränder skrevs några år efter att hennes man gick bort, och gavs ut 2001. Det är en ömsint skildring om kärleken till sin man och till Leros. Boken utspelar sig under militärjuntans styre. Leros kallas Eoneos i boken. Jag kan varmt rekommendera denna helt fantastiska bok.


Du kan läsa mer om Leros via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Charter med Apollo. Reser du på egen hand är det enklast att flyga till Kos eller Samos. Det finns två hamnar på ön: Lakki och Agia Marina. Det finns även en hamn i Xerokampos där båtar går till och från Kalymnos. Leros har även daglig flygförbindelse med Aten.

Många av byarna sitter ihop med varandra. Agia Marina sitter ihop med Platanos, som i sin tur är hopbyggd med Panteli, som i sin tur är hopvuxen med Spilia, som slutar där Vromolithos börjar. Andra byar är Lakki och Xerokampos.

 

E-guide om Leros.

 

Öns stränder håller god kvalitet, men räkna inte med att mötas av långa paradisstränder med pulverfin vit sand. Vattnet är däremot alldeles underbart. Mina favoritstränder är Blefouti, Alinda och stranden i Panteli. Andra stränder är bland annat Agia Kioura, Dio Liskaria och Gourna.

 

Den långa stranden i Alinda är en av Leros populäraste stränder.

Den långa stranden i Alinda.

 

Det finns många intressanta sevärdheter. Church of Agia Kioura, Church of Panagia Kavouradena, Castle of Panteli, War Cemetery och War Museum måste ses. Dianas tempel nära flygplatsen är däremot inte mycket att se.

 

War Cemetery och War Museum bör alla besöka när ni reser till Leros.

War Cemetery och War Museum bör alla besöka.

 

Flest hotell och pensionat finns i Alinda och Panteli. Det finns även hotell i Platanos, Vromolithos, Xerokampos och Lakki. Vill man ha lite nattliv väljer man Alinda eller Agia Marina, är det lugn och ro man letar efter passar Platanos och Panteli bra och vill man ha det ännu lugnare bor man i Vromolithos.


LÄS MER OM LEROS

Om Leros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera