Panteli på Leros

Om Leros »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Panteli, eller Pandeli, var för mig kärlek vid första ögonkastet. Vi kom med båt till Agia Marina utan att veta var på ön vi skulle bo. Väl i hamn hoppade vi in i första bästa taxi och bad taxichauffören köra oss till öns bästa by. Bilen körde i hög hastighet från Agia Marina upp till Platanos, och sedan ner till Panteli. Redan innan vi gått ur bilen förstod vi att Panteli var en by i vår smak. När vi fixat rum gick vi ner till stranden och satte oss på en taverna. Vi njöt av det vi såg. När maten kom in häpnade vi, så god mat hade vi aldrig ätit i Grekland tidigare. Detta måste vara paradiset sa vi till varandra. Det har gått många år sedan vi kom hit första gången. Byn har förändrats en del sedan dess, men som väl är bara till det bättre. En översiktsbild över byn finns på förstasidan om Leros.

För mig är Panteli den perfekta semesterorten. Allt jag önskar mig finns inom krypavstånd: boende, strand, småbåtshamn med fiskebåtar samt mysiga kaféer och restauranger. Om jag vill röra på mig så är det gångavstånd till Platanos, Spilia och Vromolithos. Det enda jag saknar i Panteli är en supermarket, det finns bara en liten minimarket med dåligt utbud. Jag gillar även att byn är så liten och kompakt. Det kan man inte tro när man ser byn från Kastro i Platanos.

Bilden till höger är tagen från Kastro. Till vänster ser vi en vågbrytare och en småbåtshamn, följer vi kajen till höger kommer vi till en liten strand, bakom stranden ligger lite hus. Större än så är inte Panteli. Byn vi ser ovanför Panteli är Spilia, och därefter ligger Vromolithos.

Panteli och Spilia på Leros.

Vy från Kastro över Panteli och Spilia.


Panteli by night.

Panteli på kvällen.


Panteli är så idealiskt att man inte behöver åka någon annanstans. I alla fall behöver inte vi göra det. Dagarna i Panteli brukar för oss se ungefär likadana ut. Först äter vi en lång och stillsam frukost. Sedan tar vi ett dopp i havet. Det är så nära dit att vi inte behöver ta med ombyte. Efteråt brukar vi sitta på balkongen och läsa en bok. När det är dags för lunch lunkar vi ner till stranden och sätter oss på någon av tavernorna. Vilken spelar inte så stor roll eftersom alla är bra. Efter siestan kanske vi tar ett dopp till, eller läser lite till. På kvällen går vi till småbåtshamnen och tittar på fiskebåtarna. Sedan följer vi kajkanten tillbaka till stranden, där vi sätter oss och tar en ouzo innan middagen. Om du tycker att det låter trevligt så kommer du också att älska Panteli.

Kvällarna i Panteli är magiska. Då sätter tavernorna ut bord och stolar på stranden. Närmare vattnet än så här kan man inte komma utan att sitta i vattnet. När mörkret faller lyses stranden upp av ljuset från tavernorna. Titta man upp mot Platanos ser man den ståtliga borgen och de sex väderkvarnarna bada i ljus. Det är så vackert!

Vi har ätit på alla tavernor i Panteli och vi har ätit gott varje gång. Att välja ut någon favorit är därför svårt. Men om jag måste nämna några så väljer jag Psarapoula (Apostolis) och Zorbas som ligger bredvid varandra ungefär på mitten av stranden. Prova gärna några av de andra tavernorna också. Du kommer inte att bli besviken.

HOTELL & PENSIONAT I PANTELI
Vi har bott i Panteli tre gånger
och kommer troligen att bo där nästa gång vi åker till Leros. Alinda är också trevligt, men Panteli är bättre. Tycker jag. Senast vi var här bodde vi på Panteli Beach Hotel, och det är ett av de bästa boende vi har haft under senare år, och jag kan varmt rekommendera det. Även Asterias är ett mycket bra pensionat.

Boka Asterias här »

Boka Panteli Beach Hotel här »

Boka andra hotell i Panteli här »

Tavernor i Panteli.

En av många bra strandnära tavernor i Panteli.
Panteli på Leros.

Underbara Panteli på Leros.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera