Kalimera Grekland Lipsi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lipsi i Grekland

Lipsi in English. Lipsi suomeksi.

Lipsi tillhör den Dodekanska ögruppen och ligger mellan Samos och Kos. Här bor cirka 790 personer fördelade på 17 km2. Nästan alla bor i Lipsi by. Högsta berget mäter 277 meter över havet. Närmsta grannö är Leros.

En gång i tiden hade jag planer på att döpa den här delen av grekiska övärlden till Smådodekaneserna. Det är inte så konstigt som det låter, i Kykladerna finns en ögrupp med fyra små öar som inofficiellt kallas för Småkykladerna, så varför skulle inte Agathonissi, Arki, Lipsi och Marathi kunna få heta Smådodekaneserna.

 

Den mysiga lilla ön Lipsi mellan Patmos och Leros i Grekland.

En tidig morgon i Lipsi by.

 

Öarna - som ligger mellan Samos och Leros - är små både till ytan och till antal invånare. Marathi är minst, sedan följer Arki, Agathonissi och Lipsi. Lipsi är inte bara störst, det är också den ö som är mest turistutvecklad, och som i jämförelse med Agathonissi, Arki och Marathi upplevs som rena världsmetropolen. För att inte röra till det lät jag bli att skapa ännu en inofficiell ögrupp.

 

Platys Gialos beach är den bästa stranden på Lipsi i Dodekaneserna.

På Lipsi blir även tunga böcker lättsmälta. Bilden är från Platys Gialos.

 

Platta lilla Lipsi är en förbisedd ö som begåvats med stor charm, lugnt tempo, genuint grekiskt vardagsliv, trevliga öbor och gemytliga tavernor som serverar god grekisk husmanskost. Tyvärr är det inte många som har upptäckt det. Varför så få väljer att åka hit är kanske inte så konstigt egentligen, ön är väldigt liten och det händer inte mycket under en dag som inte redan hände dagen innan. Somliga uppskattar lugnet, andra stressas av det.

 

Att sitta på en ouzeria restaurang och äta god grekisk mat är ön Lipsi i ett nötskal.

Lipsi i ett nötskal: sitta på en ouzeria på kvällen och njuta av livet och av lugn och ro.
Söker du en ö där du kan shoppa loss, strosa runt och titta på andra turister eller ta en paraplydrink på en cool bar är Lipsi inget för dig. Letar du däremot efter en ostörd, fridfull "laid-back-ö" har du hamnat alldeles rätt. Kort sagt så lämpar sig Lipsi bäst för "små-ö-älskare" som kan roa sig själva genom att exempelvis vandra till en strand med tillhörande taverna och sitta och läsa en hel dag. Hur låter det? Svarar du att det låter härligt är det bara att åka, du kommer inte att bli besviken. Skulle Lipsi mot förmodan inte falla dig i smaken har du nära till andra, mer kända öar som Patmos, Leros och Samos.

 

Stranden in Katsadia är en av Leros bästa stränder och Taverna Dialaila är en av öns bästa restauranger.

I Katsadia finns en liten strand samt Taverna Dialaila som är en av öns bästa.

 

Det sägs att Lipsiborna är mer religiösa än vad man är på andra öar. Och kanske finns det ett uns av sanning i det: på ingen annan ö jag varit på har jag sett så många kyrkor och kapell på så liten yta. De finns överallt, att ta en översiktsbild utan att få med en kyrka är i det närmaste omöjligt.

 

Den lilla gulliga fiskebåtshamnen i Lipsi by.

Den lilla gulliga fiskebåtshamnen i Lipsi by.

 

Den 24 augusti lever ön upp ordentligt då en av Dodekanesernas största religiösa högtider firas. Då reser inte bara folk från grannöarna till Lipsi, många kommer ända från Australien och Nya Zeeland för att vara med på festen. För fest är det sannerligen, trots att dagen börjar som en religiös högtid med ikonprocessioner och hummande präster. Hela kvällen och natten firas det med mat, vin, levande musik och dans.

 

Stränderna på Lipsi i Dodekaneserna är små men fina, som här på stränderna Liendou och Kambos.

Stränderna är små men naggande goda. Bilden är från Liendou i Lipsi by.

 

Att folk reser ända från andra sidan jordklotet beror på att många Lipsibor utvandrade till Australien och Nya Zeeland på sextiotalet, då stora delar av Grekland hamnade på dekis med fattigdom som följd. Bli alltså inte förvånad om du hör greker som talar flytande engelska med australisk accent.

 

Här kan du se Lipsis 8 bästa stränder »


Du kan läsa mer om Lipsi via länkarna nederst på denna sida.

En kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt även om det inte går någon charter. Smidigast är att flyga till Samos och resa vidare med båt från Pythagorion. Näst bästa alternativ är att flyga till Kos, och ta färjan därifrån.

Lipsis enda by heter praktiskt nog också Lipsi. Från hamnen fram till själva byn löper en liten hamnpromenad med tavernor. Den stora samlingsplatsen i byn är torget. På torget finns en taverna och en kafenión som båda är mycket trevliga. Med utgångspunkt från torget kan man ge sig ut för att utforska gränderna.

 

Från Lipsi kan du göra en oförglömlig båtutflykt till öarna White Island, Arki och Marathi.

Missa inte en båtutflykt till öarna White Island, Arki och Marathi.

 

Öns stränder håller god kvalitet, men räkna inte med att mötas av långa paradisstränder med pulverfin vit sand, solstolar och parasoller. Mina favoritstränder är Platys Gialos och Katsadia. Stränderna närmast byn är Liendou och Kambos. Andra stränder är Kohlakura, Tourkomnima och Monodendri.

Det finns inga materiella sevärdheter, bara sinnliga, som att sitta på en taverna och läsa en bok och titta ut över havet. Men om du är galet intresserad kyrkor och kapell så har du kommit till rätt ö.

Nästan alla hotell och pensionat ligger i hamnen, längs hamnpromenaden och inne i Lipsi by. Det finns även hotell vid stränderna Liendou och Kambos. Du möts i regel av rumsuthyrare i hamnen när du går av båten.


LÄS MER OM LIPSI

Om Lipsi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera