Kalimera Grekland Lipsi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Lipsi
Gillar du små grekiska kyrkor kan du börja hoppa jämfota redan nu. Du kommer garanterat få ditt lystmäte på Lipsi. Om inte kan du slappna av och fortsätta läsa böcker, några märkvärdigheter som måste ses finns det inte. I stället för iakttagbara sevärdheter bjuder Lipsi på - som så många andra småöar - attraktioner som innefattar livet på en liten grekisk ö, som att ta en mezé ouzo på ouzerian i hamnen och lyssna på gubbarna som har ouzerian som sitt vardagsrum, det kan vara väl så intressant (eller intressantare om du frågar mig) som ett besök på KnossosKreta.

 

Kyrkor och kapell  på Lipsi.

Sju kyrkor och kapell på en och samma bild.

 

Andy Warhol sa på sextiotalet att vi alla kommer få femton minuter i rampljuset under vår livstid. Lipsi har redan fått sin beskärda del i rampljuset, om än motvilligt. Sommaren 2002 landsattes grekisk polis med helikoptrar på ön. Poliserna utgav sig för att vara brandmän, medan de i själva verket var på jakt efter ledaren för den terroriststämplade "17 novembergruppen", som är (var) en av Europas minst kända terrorgrupper.

 

The pink villa på Lipsi som Alexandros Giotopoulos bodde i.

"The pink villa" som Alexandros Giotopoulos bodde i. (Huset är vitmålat idag.)

 

De genomförde ett flertal politiska mord mellan 1975 och 2002. Under många år gäckade de den grekiska polisen. Ända fram till sommaren 2002. Ledaren - Alexandros Giotopoulos - levde under pseudonym på Lipsi under många år. Ingen kände (sägs det) till hans riktiga jag.


Hur det nu är med den saken tog terrorn slut samma dag som helikoptrarna landade och ledaren lyckades gripas. Han dömdes 2003 till livstids fängelse.

Villan som han bodde i var tidigare en av öns få turistattraktioner. Då gick huset under namnet "The pink villa". Den nye ägaren gillade dock inte uppmärksamheten (eller möjligen den lila färgen) och målade därför om huset som idag är grekiskt vitt. Huset ligger på en kulle ovanför hamnen.

 

Båtutflykt till öarna utanför Lipsi. White Island, Marathi och Arki.

Lipsis största sevärdhet är att göra en båtutflykt till White Island, Marathi och Arki.


LÄS MER OM LIPSI

Om Lipsi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera