Kalimera Grekland Lipsi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Byar på Lipsi
Det finns bara en by och den heter också Lipsi. Praktiskt om du skulle gå vilse och behöver fråga om vägen hem. :-) Byn är liten, när man anländer med båt till hamnen ser man i princip hela byn. I direkt anslutning till hamnen finns ett kafé och några pensionat. Från hamnen börjar en lång och strosvänlig hamnpromenad som slutar vid en trappa som leder upp till själva centrum av byn.

 

Den enda byn på Lipsi i Grekland.

Lipsi by.

 

Längs hamnpromenaden ligger flera tavernor. Den som sticker ut mest - och som är min favorit - är Taverna Pefkos. Här finns många kulinariska grekiska rätter att välja från en diger meny. I middagen ingår dels den fina utsikten över hamnbassängen, dels den underhållande ägaren - tillika kyparen - Nikos, han är som hämtad ur teveserien Fawlty Towers.

 

Lipsi by i Grekland.

Lipsi by åt andra hållet.

 

En bit längre fram svänger hamnpromenaden vänster, här ligger en trevlig ouzeria och en småbåtshamn. Efter småbåtshamnen kommer ett slags hamntorg där det finns en stor affär och öns bästa ouzeria, dit många går för att ta en ouzo och meze (smårätter) innan middagen. Ouzerian är även ett populärt ställe att avsluta kvällen på, nästan alla passerar förbi någon gång under kvällen och är det någonstans man ska sitta för att ha full koll så är det här. Extra plus för att det alltsomoftast strömmar bra grekisk musik ur högtalarna.
Ouzerian i Lipsi by.

Den mycket gemytliga ouzerian i Lipsi by.

 

Ouzeria To Ouzo i Lipsi by.

Ouzeria To Ouzo i Lipsi by.

 

Där hamntorget slutar börjar trappan som leder upp till centrum av byn. Till höger om trappen ligger öns största kyrka och vakar över öbor och turister. Trappan slutar vid ett torg där det finns taverna, kafé och ett litet museum. Torget är byns hjärta, här slutar de fåtal gränder som finns i byn. Till vänster om torget finns en supermarket, alldeles intill ligger en mysig taverna som heter Manolis.

 

Taverna Pefkos. Lipsi.

Taverna Pefkos till höger i bild.

 

I byn finns också ett av övärldens få kvarvarande vedeldade bagerier. Brödet är himmelskt gott. Tyvärr tror jag inte att det kommer att finnas kvar så länge till, vedeldsbageriet har nämligen fått konkurrens från ett modernt bageri som ligger på hamntorget. Man skulle kunna tro att ett modernt bageri inte kan konkurrera med ett vedeldat dito, men så är det, det nya bageriet bakar också fantastiskt gott bröd. Faktum är att jag aldrig ätit så gott bröd som på Lipsi.

 

Läs om stränderna nära Lipsi by här »

 

Tips på hotell i Lipsi by hittar du här »


LÄS MER OM LIPSI

Om Lipsi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera