Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Det minoiska palatset Phaistos på Kreta

Några kilometer öster om Tymbaki ligger den forna minoiska staden Phaestos (Faistos). Phaestos var Kretas näst viktigaste palats efter Knossos. På tredje plats kom Malia Palace som ligger öster om Hersonissos på östra Kreta.

Det första palatset uppfördes omkring 2000 f.Kr. Det förstördes av en jordbävning cirkus 1700 f.Kr. Senare byggdes det upp igen för att ånyo förstöras av vad man också tror var en jordbävning ungefär 1600 f.Kr.

 

Det minosiska palatset Phaistos på Kreta.

Vy över det minosiska palatset Phaistos.

 

Är du intresserad av den minoiska kulturen kommer du att gilla Phaestos. Utgrävningsområdet är stort och ligger mycket vackert. Till skillnad mot Knossos är ruinerna i Phaestos inte renoverade. För att förstå hur viktigt Phaestos var måste man gå en guidad tur, om man traskar runt på egen hand går man därifrån med fler frågor än svar. Öppet varje dag mellan 08.00-20.00.

 

Ovanför Phaistos finns ett kafé med vacker utsikt.

Ovanför Phaistos finns ett kafé med vacker utsikt.
År 1908 hittades den berömda Phaestos-disken av den italienska arkeologen Luigi Pernier. Det är en skiva av bränd lera från palatset Phaestos, den har daterats till mitten eller slutet av andra årtusendet f.Kr. Den är ca 15 cm i diameter och är belagd på båda sidor med en spiral stämplad med symboler. Dess syfte och mening, och var den har tillverkats, är ifrågasatt.

Phaestos-disken är ett av de mest berömda arkeologiska mysterierna. Anledningen till att disken anses som ett mysterium är att ingen har lyckats dechiffrera de tecken som finns på skivan. Många har försökt att lösa gåtan, både amatör- och proffsarkeologer, men ingen har lyckats.

 

Många av de fynd som hittats i Phaistos och Knossos finns i Arkeologiska museet i Heraklion.

Många av de fynd som hittats i Phaistos och Knossos finns i Arkeologiska museet i Heraklion.

 

Det finns de som anser att disken är en förfalskning, eller till och med en bluff. Disken finns att beskåda i Arkeologiska museet i Heraklion.

Kanske du kan lösa gåtan?

Den minoiska staden Agia Triada ligger cirka 4 kilometer väster om Phaistos.

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera