Rethymnon på Kreta

Rethymnon på Kreta.

Rethymnon län är det minsta länet på Kreta och har en yta på 1 496 km2. Kretas största län Heraklion har en yta på 2 641 km2. Det bor cirka 55 000 personer i hela länet, och cirka 32 500 i Rethymnon stad. Att länet är litet är en stor fördel eftersom avstånden är så korta. län och

Om man bor i Rethymnon är det en baggis att spendera en dag på sydkusten. Det är till exempel bara 35 kilometer till den trevliga turistorten Plakias på södra Kreta. (Till Chania är det endast 60 kilometer.) Bortsett från den fina huvudstaden bjuder länet på många intressanta sevärdheter, massor med fina stränder, mysiga små byar och mycket vacker natur.

Rethymnon är en populär charterort, hit kommer turister från hela Europa, mycket tack vare den långa fina sandstranden som har sin början i Rethymnon. Platanes, som stranden heter (den byter namn på flera ställen, men det är samma strand) sträcker sig 20 km öster om Rethymnon. Stranden, som kantas av hotellanläggningar i alla slags former och storlekar, är ofta packad med folk, solstolarna ligger tätt, tätt, tätt.

Här finns förstås alla slags faciliteter och vattensportsaktiviteter att tillgå. Många svenska charterarrangörer har hotell längs Platanes, på dagarna ligger man på stränderna eller är på någon utflykt, kvällarna tillbringar man oftast inne i själva Rethymnon där det finns en uppsjö av tavernor och barer, främst längs strandpromenaden Elefterios Venizelos, inne i de små gränderna eller i den venetianska hamnen.

Venetianska hamnen i Rethymnon..

Venetianska hamnen i Rethymnon.
I Rethymnon län finns massor med fina stränder, trevliga byar och intressanta sevärdheter. Bland byarna tycker jag att Anogia, Margarites, Spili, Rodakino, Hromonastiri, Argiroupolis och Plakias är de intressantaste.

När det gäller turistorterna gillar jag Bali, Panormos, Agia Galini, Agios Pavlos och Triopetra bäst. Här finns många intressanta grottor, bland annat Sendoni cave, Ida-grottan och Melidhoni. Några av sevärdheterna är Minoan cemetery of Armeni, Moni Arkadi, Myliravinen och hela Amaridalen.

Mina favoritstränder är palmstranden Preveli, Koraka samt stränderna Skhinaria, Damnoni, Amoudaki, Amoudia och Souda som alla ligger nära Plakias.

RESA HIT
De flesta som reser hit åker på charter. Alla stora charterbolag erbjuder resor till Rethymnon stad med omgivning. Utbudet är med andra ord inte alls lika stort som i Chania län. Reser du på egen hand är det lika enkelt som att åka charter.

Det finns två internationella flygplatser på Kreta: Chania och Heraklion. Smidigast är att flyga till Chania, dels för att det är närmare, dels för att det finns flest avgångar dit. Enklast är att köpa en flygstol med något av charterbolagen, alternativt med Ryan Air eller Norweigan. Chanias flygplats ligger på Akrotirihalvön strax öster om Chania stad.

Kyra Maria är en av många mysiga restauranger i Rethymnon.

Kyra Maria är en av många mysiga restauranger i Rethymnon.


Hittar du inga flygstolar till Chania kan du flyga till Heraklion. Ett annat alternativ är att flyga till Aten, och vidare med inrikesflyg eller båt. Andra alternativ är att flyga till Santorini, Rhodos eller Karpathos och åka färja till Heraklion.

RESA RUNT
Hyrbil är ett måste på Kreta om man ska se sig omkring. Smidigast är att hyra bil på flygplatsen. Om du bokar hemifrån står bilen och väntar på dig när du har landat. Alla stora hyrbilsföretag har kontor på flygplatserna. (Vi brukar hyra på Avis eller Hertz, inte för att de är billigast utan för att de är störst och har bäst utbud, och att de finns på flera ställen, vilket är bra om det skulle hända något med bilen.)

Busstidtabell: http://www.e-ktel.com/en/

ATT SE OCH GÖRA I RETHYMNON
I vår E-guide om Rethymnon län guidar jag runt i Rethymnon gamla stadsdelar. E-guiden innehåller 25 A4-sidor, inklusive 96 bilder och mina favoriter. Den del där jag guidar runt i Rethymnon består av 4 A4-sidor och bilder. Om du ska besöka Rethymnon har du mycket glädje av den guiden, och den kostar inte mer än en grekisk sallad.

Beställ E-guiden om Rethymnon län här »

En av många fina gränder i Rethymnon.

En av många fina gränder i Rethymnon.
Rethymnon är en stad som i mångt och mycket liknar Chania: en gammal stadsdel med trånga gränder kantade av tavernor, kaféer och butiker, många historiska minnesmärken som minareter och springbrunnar samt en venetiansk hamn. Rethymnon kan dessutom skryta med en lång sandstrand och ett riktigt fort - Fortezza.

Om man bara kommer till Rethymnon över dagen hinner man inte se så mycket av staden. Då krävs det att man stannar längre. Har man bara en knapp dag på sig bör man i alla fall besöka Fortezza, äta lunch i den venetianska hamnen, strosa runt lite i gränderna och titta på vackra hus och minnesmärken från förr, besöka stadsparken och kanske, om det finns tid över, ta ett avsvalkande dopp.

En rundvandring i gamla stans gränder är ett måste, här finns flera intressanta minnesmärken, vackra gamla hus, en mängd tavernor, kaféer och snabbmatställen och självklart affärer av alla de slag.

Exempel på vad jag skriver om i E-guide är: Fortezza, Rimondibrunnen, Sultan Ibrahimmoskén, Moskén Nerantzes, Venetianska hamnen, Loggia och stranden Platanes. Självklart skriver jag om mycket annat också, som tips på bra tavernor och restauranger.

Stranden Platanes i Rethymnon.

Stranden Platanes i Rethymnon.


HOTELL & PENSIONAT
Det finns massor med bra boendealternativ i Rethymnon. Vi bor alltid i de gamla stadsdelarna, det är hur mysigt som helst.

Här nedan är de hotell som bokades flest gånger via Kalimera 2017.

Afroditi »

Aristea Hotel »

Casa Vitae Hotel »

Palazzino Di Corina »

Palm Beach Hotel Apartments »

Boka andra hotell i Rethymnon här »

Fortezza. Rethymnon.

Fortezza.
Venetianska hamnen i Rethymnon.

Venetianska hamnen i Rethymnon. Se även bild överst på sidan.

Det finns även en Venetiansk hamn i Chania. Den är mycket större, men lika vacker.

Fler bilder från Kreta finns här »


MER OM KRETA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Kreta »
Chania »
Elafonissi »
Fallasarna »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Kreta »
Gavdos - närmsta ö »

E-guide om Chania län »
E-guide om Heraklion län »
E-guide om Lasithi län »
E-guide om Rethymnon län »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Kreta »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2017 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera