Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Amaridalen på Kreta
Amaridalen - visst är det ett vackert namn! Inte bara namnet är vackert, hela dalen är en fröjd för ögat, och det är en av Kretas mest orörda oaser med ett 25-tal små genuina byar. Den vidsträckta dalen ligger mellan Ida-berget (Psiloritis) i öster och Kedrosberget i sydväst. Naturen i dalen är mycket storslagen.

 

Fourfouras tycker jag är den intressantaste byn i Amaridalen på Kreta.

Fourfouras tycker jag är den intressantaste byn i dalen.

 

Det finns de som kallar Amaridalen för Greklands Toscana. Jag har tyvärr inte varit i Toscana så jag kan inte jämföra, men att döma av bilder jag sett är Toscana strået vassare. Bästa tid att komma hit är naturligtvis på våren, men dalen är vacker även under andra årstider. Bortsett från de pittoreska byarna, och det fina landskapet, är Amaridalen känd för sina många bysantinska kyrkor, och sina fina vandringsleder.

 

Den långsmala byn Fourfouras ligger vid foten av Mount Psiloritis på Kreta.

Den långsmala byn Fourfouras ligger vid foten av Mount Psiloritis.

 

Det finns som sagt många små pittoreska byar i dalen. Amari är en av de första man kommer till (om du kommer från Rethymnon), och är den by som gett dalen sitt namn. På byns torg finns en taverna som heter Petrakaion. Det är en väldigt enkel taverna med litet utbud.


På torget i Amari har vi ätit en av de godaste luncherna på hela Kreta. Att sitta på torget och studera den lilla byns vardagsliv kan vara minst lika intressant som ett besök på det minoiska palatset Knossos.

 

Taverna i byn Amari som gett dalen dess namn.

Taverna i byn Amari som gett dalen dess namn.

 

 

På vägen söderut genom Amaridalen passerar man en liten by som heter Platania där Plataniaravinen ligger. Det är en av Kretas mest okända raviner. Läs om Plataniaravinen här »

Fortsätter man söderut mot kusten kommer man så småningom till Fourfouras. Det är en jättefin by som är mycket vackert belägen vid foten av Mount Psiloritis. Byn ser egendomlig ut från håll eftersom den är så extremt långsmal. Om du väljer att sova en natt eller två i Amaridalen tror jag att Fourfouras passar bäst. Här finns flera pensionat, och det finns tavernor och affärer.

Boka hotell i Fourfouras och Amaridalen här »

 

Amaridalen söder om Rethymnon på Kreta.

Vy över Amaridalen.

 

Efter Fourfouras passerar man byn Kouroutes (också fin) innan man kommer fram till byn Apodoulo och Amaridalens slut. Om man fortsätter cirka 20 kilometer österut kommer man till Zaros, som är en av mina favoritbyar på Kreta. Zaros är extremt bra att ha som bas eftersom det finns så mycket att se och göra i omgivningarna. Läs om Zaros här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera