Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Triopetra på södra Kreta

Cirka 50 kilometer söder om Rethymnon ligger Triopetra, som är ett av mina paradis på Kreta. Byn och stranden ligger bara några kilometer från en av mina andra favoritbyar, nämligen Agios Pavlos. Kanske du håller med mig om att Triopetra är ett paradis när du har varit här, kanske inte. Det beror på hur ditt förhållande till adjektiven enslighet, stillhet, tystnad och enkelhet är.

 

Solnedgång i Triopetra  på södra Kreta

Solnedgången i Triopetra är magisk.

 

När jag känner mig stressad hemma i Sverige tänker jag ofta på Triopetra, hur lugnt där är, och hur avstressande stämningen är. Alla människor borde någon gång få uppleva denna otroliga plats. Om läkare i Sverige fick ordinera en vecka i Triopetra till alla stressade storstadsbor skulle vi kanske inte ha några utbrända människor.

 

Stranden i Triopetra. Kreta.

Stranden i Triopetra åt ena hållet.

 

Grannbyn Agios Pavlos framstår som rena rama storstan i jämförelse med Triopetra. Här kan man verkligen tala om småskalig turism. Tänk dig en lång och bred sandstrand med ett fåtal solstolar längs ett gigantiskt hav, omgivet av vackra berg, och du har Triopetra framför dig. Här finns endast ett par tavernor och pensionat. Att en sådan här gudomlig plats har förblivit oexploaterad är för mig en gåta. En gåta som jag hoppas att jag aldrig får uppleva som löst.
Klippor och stränder i Tripopetra på södra Kreta.

Stranden i Triopetra, och klipporna som namngett stranden, åt andra hållet.

 

Namnet Triopetra kommer från de tre klippor som syns i slutet av stranden, mot Agios Pavlos till. (Tre heter trio på grekiska, och petra betyder klippa.) Från klippavsatsen ovanför klipporna har man en förstummande utsikt över stranden och ut över Libyska havet.

Här är en del turister under dagtid, men stranden är så lång att det alltid finns gott om plats om man vill vara för sig själv. Kvällarna är bäst, de är inte bara bäst, de är magiska. Så här skrev jag i dagboken efter vår första kväll i Triopetra:

"Här fick vi uppleva en av de finaste solnedgångar vi någonsin sett. Solen gick rakt ner i havet, stora elaka moln drev in och ljudliga bamsiga vågor slog mot stranden. En av de häftigaste kvällar vi har varit med om. Vi satte oss sedan på den enda tavernan (Girogiali eller Yirogiali), där vi hade en underbar kväll. Ägaren var mycket trevlig, snäll och rolig.

Han var lite som Basil i Fawlty Towers. Han bjöd alla gäster på en flaska vin. Kretensk musik hördes i bakgrunden. Och det vara bara vi som var här, kanske femton personer, på denna jättelika strand. Fantastiskt! Det blev mörkt, jag lovar. Stjärnorna var så nära och så vackra, vi har nog aldrig sett vintergatan så stor. När vi ätit klart gick vi ner till stranden och la oss i varsin solstol och tittade på stjärnorna och lyssnade på vågorna som slog in mot land. Vilken sagolik kväll. Vi ville aldrig att den skulle ta slut!"

 

Taverna Girogiali i Triopetra på södra Kreta.

Taverna Girogiali i Triopetra.

 

Jag hoppas att du stannar över natten i Triopetra, jag lovar att du inte kommer att ångra dig. Det finns ett pensionat vid själva stranden, samt några hotell ovanför stranden. Triopetra Notos Hotel är ett av de bästa hotellen.

Boka Triopetra Notos Hotel här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera