Manganari beach på Ios

Om Ios »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Manganari ligger längst ned på Ios södra spets. Vägen dit går genom ett mycket vackert landskap. Vyerna är minst sagt storslagna. Vid klostret Kalamos kan man göra en avstickare till stränderna Papa, Kalamos och Plakes. Alla tre är oexploaterade, och kommer så att förbli ända tills vägen dit asfalteras. Grusvägen är i mycket dåligt skick. Sista sträckan till Manganari går via ett kargt stenlandskap som mer liknar ett månlandskap än ett greklandskap.

Det finns en annan väg till Manganari. Den börjar i slutet av Mylopotas beach, och slutar i elände. Vägen är i uselt skick, och det har varit tal om att asfaltera den i många år, men ännu har inget hänt.

Någon kilometer före Manganari ligger en fotogenisk bukt med en fin sandstrand som heter Tris Klisies. Stranden nås via en stig från vägen. Ingen taverna och dåligt med skugga. Gillar du att snorkla är det hit du ska åka. Efter Tris Klisies delar sig vägen, båda går till Manganari, den till höger är att föredra eftersom den slutar på den mittersta stranden.

Hur jag än försöker kan jag inte komma på någon strand i Grekland som påminner om Manganari. Den Robinson-Cruse-känsla jag fick första gången jag kom hit glömmer jag aldrig. På den tiden kunde man bara åka båt till Manganari, och de enda som var på stranden var de som fick plats på båten, och det var inte många eftersom båten gick på förmiddagen, då de flesta sov ruset av sig.

Tris Klies beach. Manganari.

Tris Klies innan Manganari.


En av stränderna i Manganari.

En av stränderna i Manganari.


Idag, cirka trettio år senare, är det en baggis att ta sig till Manganari. Trots det är Manganari fortfarande något av jungfrulig mark. Visst har det byggts fler hus, visst finns det flera tavernor, och visst finns det solstolar och vattenleksaker att hyra, men platsen känns ändå i det närmaste oexploaterad.

Om Manganari legat på till exempel Rhodos eller Kos hade här funnits jättelika hotellkomplex, och charterbiljetterna skulle ha gått åt som smör i solsken. Tur att det inte finns någon flygplats på Ios. Det finns dock långt framskridna planer på att exploatera Manganari. Mark har de senaste åren sålts av till rika greker. "Tack vare" den grekiska finanskrisen lär det dröja innan det händer något dramatiskt.

HOTELL & PENSIONAT PÅ MANGANARI BEACH
Om du vill komma bort från allt
och uppleva denna fantastiska plats på kvällen bör du stanna över natten. Jag har vänner som bott på Helena's Apartments som ligger endast 10 meter från stranden, och de var mer än nöjda med hotellet.

Boka Helena's Apartments »

Boka Venus Rooms »

Boka Dimitris Rooms »

EManganari. Ios. Grekland.

En annan av stränderna i Manganari.
Manganari beach. Ios.

Manganari är som du förstår ingen vanlig sandstrand, det är inte ens en strand, det är fem stränder som ligger på ett pärlband efter varandra. Stranden längst till vänster är halvcirkelformad och ser ut som en lagun. Den fina sanden och den långgrunda botten gör det här till den mest barnvänliga av stränderna. Stranden slutar vid ett litet näs där nästa strand tar vid. Fortsätter man en bit kommer man till den längsta stranden. Sanden och sandbotten är lika fin som på den första stranden, men här är det lite djupare. I bortre änden av stranden lägger badbåtarna till. Vid bryggan utgår en stig som går till de två sista stränderna. Här finns även fina klippbad om du skulle tröttna på sanden.

Du tar dig hit på egen hand, eller med badbåt eller buss från Ios hamn.Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera