Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ios i Grekland

Ios in English. Ios suomeksi.

Ios ligger i mellersta Kykladerna norr om Santorini, och söder om Naxos. Det bor drygt 2000 personer på ön, nästan alla bor i Chora (1750 inv). Ios har en yta på 109 km2, vilket betyder den åttonde största ön i Kykladerna. De två närmsta grannöarna är Sikinos och Folegandros. Högsta berget mäter 713 meter över havet. Den huvudsakliga - för att inte säga den enda - inkomstkällan för öborna är turism.

 

Mylopotas beach på Ios är en av grekiska övärldens finaste och mest mytomspunna stränder.

Mylopotas är en av övärldens finaste och mest mytomspunna stränder.

 

Ios är för många synonymt med dygnetruntparty. Så är det inte längre. Men under flera decennier var Ios, tillsammans med Mykonos, Kykladernas främsta nöjesmetropol. Ungdomar från hela världen lockades av billig sprit, och sena nätter. Hur kunde det bli så?

 

Chora på Ios anses av många som en av Kykladernas finaste byar.

Chora anses av många som en av övärldens finaste byar.

 

Varför blev just lilla Ios känt över hela västvärlden som alla festers moder? Det började med att ön upptäcktes av hippies i mitten av sjuttiotalet. Efter några år gick ett rykte bland Europas tågluffare om en frigjord ö med kilometerlånga sandstränder och en moderat syn på alkohol. Allt fler "vanliga" turister kom till ön. Ouzerior och kafenións gjordes om till barer och diskotek. Hippiesarna drog vidare och resten är historia.

 

Idag är Ios i Kykladerna en mycket lugnare ö och passar gammal som ung.

Idag är Ios en mycket lugnare ö och passar gammal som ung.

 

Jag var själv med om Ios förvandling från halvlantlig idyll till partyö. Under 1980-talet spenderade jag mer än 1½ år på Ios, det är det roligaste decenniet i mitt liv. Ios är fortfarande en slags partyö, men inte alls i samma klass som tidigare. Det är bara under högsäsong som ön (nästan) lever upp till sitt gamla rykte. Under låg- och mellansäsong är det en ganska stillsam ö.

 

Vill du läsa om Ios på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 17 A4-sidor, inklusive 54 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Manganari beach på Ios är en av de bästa stränderna i Kykladerna.

Underbara Manganari beach på södra Ios.

 

Det är idag inte vildare på Ios än vad det är på exempelvis Naxos. På senare år har det byggts hotell som vänder sig till en helt annan målgrupp än ungdomar. Det finns till och med spahotell, och hotell där varje rum har en egen swimmingpool. Öborna har förstått att det inte går att leva på att sälja billig sprit, det krävs något mer. Många sneglar avundsjukt på barnfamiljernas favoritö Naxos, och i ett längre perspektiv tror vissa att Ios ska locka över turister från Naxos. Tanken är inte dum, Ios har nästan lika barnvänliga stränder som Naxos.

 

Hamnen Ormos och sandstranden Gialos på ön Ios i Grekland.

Ios hamn Ormos och den fina hamnstranden Gialos.

 

Jag hoppas att fler barnfamiljer - och vuxna utan barn - ska upptäcka Ios. För det är en fantastisk ö som har hur mycket som helst att erbjuda. Inte minst finns här några av Kykladernas bästa sandstränder. För att inte tala om Chora, som jag tycker är en av hela övärldens finaste byar. Intressanta sevärdheter finns också, liksom en vacker och bonnig landsbygd med goda vandringsmöjligheter.

 

Här kan du se Ios 11 bästa stränder »

 

Är det party du är ute efter så har du också kommit helt rätt, men förvänta dig inte en ö med tusentals festande ungdomar. Den tiden är som sagt förbi. Dock - och detta är viktigt - är Ios något av Dr Jekyll och Mr Hyde beroende på när man är där, och var man är. När jag senast var på Ios såg jag inte en enda onykter person under en hel vecka.

 

I Psathi på östra Ios finns en fin strand och en av öns bästa restauranger.

I den pyttelilla byn Psathi har tiden stått still.


Du kan läsa mer om Ios via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Charter med Apollo. Om du reser till Ios på egen hand är det smidigast att flyga till Santorini och vidare med färja, resan tar bara en timme. Du kan även flyga till Aten och vidare med båt från Atens hamnstad Pireus. Buss trafikerar hamnen, Chora och Mylopotas flera gånger i timmen. Några gånger per dag går det även buss till Manganari. Bil- och mopeduthyrare finns i hamnen, Chora och Mylopotas.

 

Väderkvarnar i Chora på ön Ios i Grekland.

Vackra Chora.

 

Ios största by Chora klassas av många - mig inkluderad - som en av grekiska övärldens finaste byar. Därutöver finns två turistorter, Mylopotas och Ormos, samt ett pyttelitet samhälle som heter Psathi på östra sidan av ön.

 

E-guide om Ios.

 

Ios har som sagt fantastiskt fina sandstränder. Några av dem, som Manganari och Mylopotas (se bild överst på sidan), hör till övärldens bästa. Andra fina stränder är Gialos, Kolitsani, Agios Theodoti, Valmas och Koumbara. Det finns även flera klippbad, och gillar du att sola och bada utan kläder finns det plats för dig också.

 

Den vackra solnedgången från Chora får du inte missa när du är på Ios i Kykladerna.

Den vackra solnedgången får du inte missa!

 

Chora tycker jag är Ios största sevärdhet. Du får inte missa att gå upp till "toppen" av Chora och titta på solnedgången. Andra sevärdheter är Homeros grav, Paleokastro, Galleri Yannis Gaitis samt utgrävningarna vid Skarkos. Det finns även många vackra kyrkor och kapell.

Utbudet på hotell och pensionat är enormt, och standarden är generellt sätt hög. Den stora frågan är var man ska bo. Personligen föredrar jag att bo i Chora. Vill du bo nära en strand väljer du att bo i hamnen, eller vid Mylopotas beach.


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera