Folegandros i Grekland

Folegandros in English. Folegandros suomeksi.

Om Folegandros »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Angali beach på Folegandros.Folegandros är till ytan en liten ö, endast 32 km2. I Kykladerna är det bara fyra öar som är mindre: Donoussa, Iraklia, Koufonissi och Schinoussa. Från för till akter är Folegandros 13 km lång, ungefär på mitten av ön är det endast 1100 m från kust till kust. Högsta berget mäter 445 meter över havet. Geografiskt ligger Folegandros i västra Kykladerna, de närmsta grannöarna är Sikinos och Milos. Ungefär 760 personer är åretruntboende, flest invånare har Chora med cirka 425 bofasta. Huvudsaklig inkomstkälla för öborna är turism, men jordbruk och boskapsuppfödning spelar viss roll, främst för invånarna i Ano Meria.

Landskapet är kargt, bergigt och trädlöst. Har du varit på Amorgos kommer du att le igenkännande när du är på Folegandros. Bergen är visserligen inte lika höga, men känslan av naturens makt är densamma. Klipporna störtar på sina ställen lodrätt rakt ner i havet. Blickar man ut över havet från Chora slås man först av den sagolika panoramavyn, vänder man sedan blicken mot klipporna pirrar det snabbt till i magen. Så brant är det. Trots den många gånger omöjliga lutningen är bergsklipporna täckta av oändliga terrassodlingar. Man undrar verkligen hur stenmurarna anlades. Tala om Sisyfosarbete.

Tavernor i Chora.

Mysiga Chora på kvällen.


Vill du läsa om Folegandros på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 13 A4-sidor med information, samt 40 härliga bilder. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


Katergo beach. Folegandros.

Katergo beach är en av flera bra stränder.


Folegandros har utvecklats långsamt: den första bilen anlände 1970, Chora elektrifierades 1974, stora hamnen stod färdig 1984 och först 1986 fick Chora ett fungerande avloppssystem. Sedan dess har det hänt mycket, men ordet stress har ännu inte letat sig hit. Tempot är lågt. Ingen har bråttom. Öborna verkar ha anammat åsnornas saktmodighet. Och det smittar av sig, redan efter en dag på Folegandros känner man sig lugnare. Att semestra på Folegandros är lite som att ligga och slöa i en hängmatta på landet. Detta är alltså ingen ö för dig som vill ha liv och rörelse på semestern. Även kvällarna går i antistressens tecken, nöjeslivet är näst intill obefintligt. Strax efter solens nedgång fylls kaféer och tavernor på de många torgen i Chora av bybor och turister. Det finns ett fåtal barer i Chora, men räkna inte med karaokekvällar eller att dansa på bardisken.

Kanske kommer Folegandros att förändras i framtiden. På senare år har flera lite finare hotell tillkommit, sommaren 2007 slog lyxhotellet Chora Resort upp sina portar. Hotellet är byggt i traditionell kykladisk stil och smälter rätt bra in bland övrig bebyggelse, men ser ganska missanpassat ut. En stor pool i mitten och flera barer, det sägs att alla rum har ett eget spa. Öbor jag pratade med när det byggdes var inte alls nöjda med vad de såg. Vem ska ha råd att bo där frågade jag? Svaret blev rika Atenare och folk kända från teve. Chora Resort satte på sätt och vis ribban, idag finns det många fina hotell på ön.

Kastro i Chora.

Kastro i Chora.


Du kan läsa mer om Folegandros via länkarna överst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Att resa hit är enkelt. Smidigast är att flyga till Santorini och fortsätta med båt därifrån. Du kan även flyga till Aten och åka färja från Pireus. Buss trafikerar hamnen Karavostasis, Chora, Angali beach (se bild överst på sidan) och Ano Meria. Moped och bil finns att hyra i Chora och i Karavostasis.
Läs mer om att resa hit här »

Det finns tre byar på ön: Karavostasi (hamnen), Chora och Ano Meria. Chora är en av de finaste byarna i ögruppen Kykladerna, medan Ano Meria är en av de lantligaste. Karavostasis är en ganska trevlig by för att vara en hamn.
Läs mer om byarna här »

Stränderna håller god kvalitet, även om de inte är lika paradisiska som på exempelvis Naxos. De populäraste stränderna är Agios Nikolaos, Angali och Vardia. Min favoritstrand heter Katergo. Men det finns många fler stränder, som Livadaki, Ambeli, Lygaria och Agios Georgios i norr, och Latinaki, Visentzou, Pountaki och Livadi nära hamnen.
Läs mer om stränderna här »

När det gäller sevärdheter så finns det varken antika tempel eller arkeologiska utgrävningar. Men det finns andra intressanta ting som man gärna inte missar, som Panagiakyrkan, solnedgången, Kastro och Laographic Museum. Landskapet är oerhört sevärt om man gillar att vandra.
Läs mer om sevärdheterna här »

Utbudet på hotell och pensionat stort, och standarden är generellt väldigt hög. Under vissa månader på året kan det vara svårt att hitta rum på plats. Det bästa är att boka i förväg.
Tips på hotell hittar du här »E-guide om Folegandros.

Agios Nikolaos beach. Folegandros.

Agios Nikolaos beach, är en av flera mysiga stränder på Folegandros.

Läs mer om Folegandros via länkarna överst på denna sida.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera