Kalimera Grekland Folegandros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ano Meria på Folegandros

Ano (övre) Meria, även kallad Pano (undre) Meria, är en vidsträckt by utan något egentligt centrum några kilometer nordväst om Chora. Ano Meria är byn som Greklands Chora-arkitekter glömde: här finns varken torg, gränder, stenvalv eller slitna trappor. Om byn inte stod utsatt på kartan skulle man nästan inte förstå att det var en by, för husen ligger spridda över ett stort område på båda sidor om vägen, som går till stranden Agios Georgios i norr.

 

Ano Meria på Folegandros i Kykladerna.

Lantliga Ano Meria.

 

I stället för grekisk bycharm bjuds man på ett levande jordbrukssamhälle med stor charm och genuinitet. Merparten av byborna (ca 250) arbetar med jordbruk - ett ibland ganska ålderdomligt sådant - åsnor är fortfarande vanliga och de små åkerlapparna plöjs ibland med dragdjur. Det är lite som på Karl-Oskar och Kristinas tid, men ändå inte, för på senare år har det öppnat några hotell som till och med har pool.

 

Byarna Pano Meria och Ano Meria på ön Folegandros i Grekland.

Vägen som går genom den lilla byn.

 

Väderkvarnar och kyrkor i Ano Meria på Folegandros.

Väderkvarnar och kyrkor i Ano Meria.
För den som söker den ultimata platsen för att ladda sina inre batterier är Ano Meria i det närmaste perfekt. Byn ligger på drygt 280 meters höjd, utsikten över havet är vidunderlig och tystnaden är i det närmaste total. De enda ljud som hörs kommer från djurriket, men vem mår dåligt av att vakna till ljudet av en galande tupp?

 

Ano Meri ligger på drygt 280 meters höjd, utsikten över havet är vidunderlig och tystnaden är i det närmaste total.

Det fantastiska utsikten från Ano Meria.

 

Det kan ibland även uppträda ett annat ljud: när det blåser - vilket det gör ganska ofta på Folegandros - viner vinden över hela ön. Inte minst i Ano Meria som ligger oskyddat. I byn finns ett par tre tavernor, ett bageri, två affärer och några hotell. Strax före byn ligger Folegandros Folkmuseum som måste ses.

 

Affärer, minimarket, restauranger och hotell i Ano Meria på Folegandros.

En gullig liten minimarket i byn.

 

HOTELL & PENSIONAT I ANO MERIA

Om jag någon gång ska skriva mina memoarer ska jag överväga att göra det på något av hotellen i Ano Meria. En bättre plats för memoarskrivande finns knappast. Går du i samma tankar, eller bara vill fly civilisationen för ett tag, hittar du bra ställen att bo på via länken nedan. Om jag hade haft mycket pengar skulle jag valt att boka några nätter på fantastiska Lemon Tree Houses, eller på Provalma Studios som också ser mycket trevligf ut.

Boka Lemon Tree Houses här »

Boka Provalma Studios här »


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER ANO MERIA

 

Missa inte det intressanta folkmuseet i byn Ano Meria när du reser till Folegandros.

Missa inte det intressanta folkmuseet, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM FOLEGANDROS

Om Folegandros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera