Panagiakyrkan på Folegandros

Om Folegandros »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
På klippan ovanför Chora vakar den iögonfallande Church of Panagia över byn. Kyrkan är Folegandros intressantaste sevärdhet, även om man i vanliga fall inte brukar engagera sig i kyrkor och kloster. Kyrkan i sig är sevärd - den är vacker interiört likväl som exteriört. Solnedgången sedd härifrån är helt fantastisk!

På gården utanför kyrkan finns flera antika statyer inmurade i väggarna. På vägen upp till kyrkan passerar man en kyrkogård där det finns en stenmur från 400-talet f.Kr. På ett mausoleum ståtar en byst som föreställer en romersk yngling. Konstigt att ingen stjäl dessa dyrgripar, de borde förvaras på museum.

Ovanför Panagiakyrkan leder en stig upp till Paleokastro. Paleo betyder "gammal" och kastro betyder borg eller fästning. Paleokastro är med andra ord Folegandros gamla fästning eller borg. Inte mycket återstår av Paleokastro, främst ruiner av bostadshus. Några arkeologiska utgrävningar har inte gjorts, man känner inte ens till hur gammalt Paleokastro är. I stället för fängslande arkeologiska utgrävningar får man njuta av utsikten.

Panagiakyrkan ovanför Chora.

Panagiakyrkan ovanför Chora.


Church of Panagia.

Här syns trappan som leder upp till kyrkan från Chora. I kyrkan finns en berömd ikon som var försvunnen i många år. Turkarna stal den när de invaderade Folegandros 1715, men som genom ett mirakel återvände ikonen senare till Folegandros. Helt oförstörd. Visst är det fantastiskt. :-) Ett riktigt mirakel är solnedgången sedd från kyrkan.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera