Kalimera Grekland Folegandros.

Kastro på Folegandros
Nära Nikos Taverna i Chora ligger en av ingångarna (den andra ingången ligger lite längre bort) till Kastro: byn i byn. Kastro betyder fästning eller borg och uppfördes på nästan alla grekiska öar när pirater härjade i Egeiska havet. De byggdes oftast på en klippa långt från havet, många gånger på platser där man hade fri utsikt åt alla håll för att kunna upptäcka eventuella inkräktare. Bostadshusen ingick i själva försvarsmuren, oftast fanns det bara en ingång, fönster och dörrar vette mot insidan. När piratattackerna upphörde flyttade man närmare havet eller byggde hus utanför kastrot.

 

En av ingångarna till Kastro på Folegandros.

En av in- och utgångarna i Kastro.

 

Idag finns det få bebodda kastron kvar, många ligger i ruiner, eller är obebodda. De bäst bevarade, och bebodda, finns på Antiparos, Kimolos och Sifnos, samt här på Folegandros. Övärldens finaste kastro finns på Astypalea - men där bor idag inga människor. Bara katter.

 

Kastro. Folegandros.

Kastro på Folegandros.

 

Man tror att Kastro (nu pratar vi om Folegandros) byggdes av Venetianarna så tidigt som på 1200-talet. Det är många år sedan. Idag är Kastro en del av Chora. Vad man vet bodde ungefär 60 familjer i Kastro år 1870, utanför - i vad man då kallade Chorio bodde cirka 120 familjer. Idag bor det drygt 400 personer i hela Chora, exakt hur många som bor i Kastro vet jag inte. Vad jag däremot vet är att jag inte skulle säga nej om någon erbjöd mig ett hus därinne. I synnerhet om det var ett hus som vette mot havet. Klippan där Kastro ligger stupar tvärt - det är 210 meter ner till havet - och utsikten är naturligtvis därefter.
Ett besök i Kastro rekommenderas varmt. Det är litet, men ack så charmigt med smala gränder kantade av vitmenade hus med trappor som leder upp till träbalkonger. Gränderna är hemvist för en stor del av öns många katter.

Det finns inga faciliteter, men väl tre kyrkor och fina bougainvillea. En intressant detalj är att man som byggnadsmaterial till några av husen har använt antika kolonner och romerska byststatyer.

 

Kastro. Chora. Folegandros.

Kastro är en del av Chora på Folegandros.


LÄS MER OM FOLEGANDROS

Om Folegandros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera