Kalimera Grekland Mykonos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mykonos i Grekland

Mykonos in English. Mykonos suomeksi.

Mykonos ligger i norra Kykladerna strax norr om Naxos. Det bor drygt 10 100 personer på ön, vilket gör Mykonos till Kykladernas fjärde mest befolkade ö. Till ytan är ön 86 km2. De två största byarna är Mykonos stad och Ano Mera. De två närmsta grannöarna är Syros och Tinos. Högsta berget Profitis Ilias Anomeritis mäter 341 meter över havet. Den huvudsakliga sysselsättningen är turism.

 

Lilla Venedig i Mykonos stad i Kykladerna.

Lilla Venedig i Mykonos stad.

 

Mykonos är en av Greklands populäraste öar, och även en av de mest välkända öarna. Bilder från Mykonos stad är för många själva sinnebilden av Grekland: pyttesmala gränder kantade av vitkalkade hus med blå dörrar och fönster. Det är inte konstigt att Greklands turistbyråer ofta använder bilder från Mykonos när de marknadsför Grekland. Mykonos behöver däremot ingen marknadsföring för turisterna kommer ändå.

 

Restauranger, tavernor och barer i Lilla Venedig i Chora på Mykonos i Grekland.

Lilla Venedig från andra hållet.

 

Folk från hela världen reser hit för att sola och bada, shoppa i lyxiga butiker, för att se och synas och för att ta del av det rika nöjeslivet. Ingen åker emellertid hit för att uppleva det genuina Grekland, för något sådant finns inte. Det är många år sedan man kunde besöka traditionella gubbkaféer och ouzerior i Mykonos stad.

 

Mykonos stad, Chora, är en av de finaste byarna i Kykladerna.

En av många mysiga gränder i Mykonos stad.
Agios Stefanos beach är den bästa stranden nära Mykonos stad.

Agios Stefanos är den bästa stranden nära Mykonos stad.

 

Redan för mer än 70 år sedan kom de första turisterna till Mykonos. Då var det den historiskt intressanta grannön Delos som lockade, idag kommer turisterna av helt andra orsaker. Den finlandssvenska författaren Göran Schildt reste under flera år på 1950-talet i den grekiska övärlden med sin segelbåt Daphne. Varje resa resulterade i en bok, böckerna är mycket intressanta och bör läsas av alla Greklandsfrälsta. Så här skrev Göran Schildt i sin fantastiska bok I Odysseus kölvatten efter att ha besökt Mykonos första gången i början av femtiotalet:

"Vi upptäckte också till vår häpnad en massa shortsklädda och kamerabärande turister, underliga djur som vi inte sett tidigare i Grekland. Mykonos är en av de mycket få turist- och semesterbetonade platserna i Grekland."

 

Paradise beach är en av Mykonos populäraste stränder.

Paradise beach är en av Mykonos populäraste stränder.

 

Shorts var nog inte vanligt på den tiden, inte heller turister kan ha varit speciellt vanliga. (Man undrar varför han benämner turister som djur?) Att Mykonos var "en av de mycket få turist- och semesterbetonade platserna i Grekland" är inte konstigt. På den tiden var det få som hade råd att åka på semester, de som hade råd reste i regel till historiskt intressanta platser, kanske för att kunna skryta för sina vänner när de kom hem.

 

Agios Ioannis beach på Mykonos, även kallad Shirley Valentine beach efter filmen med samma namn.

Agios Ioannis beach, även kallad Shirley Valentine beach efter filmen med samma namn.


Andra öar som blev populära tidigt är Rhodos och Kreta, och det av samma orsak som Mykonos. Till Rhodos reste man för att se Gamla Stan och Lindos, på Kreta var det framförallt Knossos som drog välbärgade turister. Och till Mykonos reste man alltså för att besöka Delos, den plats som under antiken inte bara var ögruppen Kykladernas centrum utan även något av Greklands mittpunkt. Kykladerna kommer för övrigt från det grekiska ordet kyklas som betyder runt, eller omkring. Delos var medelpunkten och öarna däromkring fick senare namnet Kykladerna.

 

Panormos beach är en av de minst exploaterade stränderna på Mykonos.

Panormos beach är en av de minst exploaterade stränderna på Mykonos.

 

Nuförtiden är Mykonos attraktionskraft av ett helt annat slag. Först och främst är det de jättefina sandstränderna (som få andra öar kan mäta sig med) och den helt fantastiska vackra Choran, eller Mykonos stad som vi säger, som varje år lockar hundratusentals turister till Mykonos. Många reser hit på charter, andra kommer med någon av de många kryssningsbåtar som varje dag anlöper hamnen. En del kryssningbåtar är så stora att man baxnar när man ser dem, än värre blir åsynen när alla passagerare i samlad tropp ger sig in i byns smala gränder. Av någon outgrundlig anledning är det inte många av alla dessa turister som är svenskar.

 

Agia Anna beach är en av många mycket fina stränder på Mykonos.

Agia Anna beach är en av många mycket fina stränder på Mykonos.

 

När jag reste hit första gången (början av 80-talet) var Mykonos ett av de hetaste resmålen i Grekland. Det var då som Mykonos började uppmärksammas i homokretsar och ön gick ifrån att vara ett strandparadis till en chick ö med exklusiva hotell, fashionabla modebutiker, trendiga restauranger, barer och diskotek.

 

Läs om min första resa till Mykonos här »

 

Än idag är Mykonos en tummelplats inom gaykulturen, men inte på långa vägar som det var på 1980-talet. Anledningen till att så få svenskar reser till Mykonos tror jag beror på det envisa ryktet om att ön är dyr. Det är inte bara ett rykte, Mykonos är generellt dyrare än de flesta öar. Men man behöver inte äta, dricka eller bo dyrt om man inte hemskt gärna vill, det finns billiga alternativ om man bara letar lite.

 

Här kan du se Mykonos 15 bästa stränder »


Du kan läsa mer om Mykonos via nederst överst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Det går ingen charter till Mykonos längre så det blir att resa hit på egen hand. Smidigast är förstås att flyga till Mykonos, eller flyga till Aten och vidare med inrikesflyg eller färja.

Det finns två byar på Mykonos: Mykonos stad och Ano Mera som ligger mitt på ön. Mykonos stad är så vacker att det nästan känns overkligt. Nästan ingen annan grekisk by kan jämföras med detta arkitektoniska mästerverk.

 

Solnedgången från Lilla Venedig i Mykonos stad hör till de vackraste i ögruppen Kykladerna.

Solnedgången från Lilla Venedig hör till de vackraste i Kykladerna.

 

Mykonos har begåvats med några av Greklands finaste stränder. De är inte bara bra, de är många också. Psarou, Paraga, Agrari, Elia, Kalo Livadi, Kalafati, Agia Anna, Agios Ioannis, Agios Sostis, Panormos, Agios Stefanos, Ornos, Paradise, Platis Gialos och Super Paradise är bara några av stränderna.

När det gäller sevärdheter är Mykonos Stad den största begivenheten. Därutöver finns det många intressanta kyrkor, ett gäng tama pelikaner, och så ligger ju den superintressanta ön Delos nära Mykonos.

 

Missa inte grannön Delos när du är på Mykonos.

Missa inte grannön Delos när du är på Mykonos.

 

Hotell och pensionat finns i stort sett över hela Mykonos. Var som är bäst att bo är en smaksak. Många väljer att bo i, eller nära, Mykonos stad. De populäraste ställena nära Mykonos stad är Agios Ioannis, Agios Stefanos, Ornos, Platis Gialos och Tourlos.


LÄS MER OM MYKONOS

Om Mykonos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera