Kalimera Grekland Mykonos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mykonos stad på Mykonos
Mykonos stad, eller Chora som många säger, är så vackert formgiven att det nästan känns overkligt. Jag tror inte att någon annan grekisk by kan mätas med detta arkitektoniska mästerverk. Visst finns det många vackra små byar i Grekland, men få kommer i närheten av den bländande skönhet som möter en i Mykonos stad. Fulländat!

 

Lilla Venedig och väderkvarnarna i Mykonos Chora.

Lilla Venedig och väderkvarnarna.

 

Men decennier av tung turism har satt sina avtryck, några genuina spår finns inte längre kvar. Visserligen finns här ett grekiskt vardagsliv i mikroformat: ibland sitter någon svartklädd gumma på en trappa, en gubbe med åsna säljer grönsaker i gränderna tidigt på morgnarna och fiskmarknaden är fortfarande i gång nere i hamnen. I övrigt dominerar den kommersiella verkligheten, varenda lokal som går att uppbringa hyser någon form av turistnäring.

 

Mykonos stad. Chora.

En av många trånga gränder i Mykonos stad.

 

De labyrintiska gränderna känns oändliga, att inte gå vilse är näst intill omöjligt, redan efter några få minuter är man bortkollrad. Men vad gör det, ut kommer man alltid. Alla hus vitkalkas årligen, gatorna målas med vita fyrkanter, många hus har trappor som leder upp till färgglada verandor där törstiga pelargoner väntar på vatten.

 

Restauranger i Lilla Venedig. Mykonos.

Lilla Venedig.
Den absolut finaste delen av Mykonos stad är Lilla Venedig med sina vackra hus med träverandor. Till vänster om Lilla Venedig vakar några väderkvarnar över gyttret av människor och tavernor. En av kvarnarna ser nästan levande ut från sidan, halmen som ligger på toppen ser ut som en mössa och de små fönstrerna liknar ögon. Från väderkvarnarna är det en underbar vy över Lilla Venedig och havet utanför.

I Lilla Venedig ligger flera restauranger och barer längs vattnet, maten smakar tyvärr inte alltid lika bra som den kostar, men omgivningarna är bland de tjusigaste man kan tänka sig. De vackra husen bildar en stilig bakgrund och vattnet är så nära att man kan doppa fötterna direkt från stolen. Väderkvarnarna ovanför bidrar naturligtvis till att Lilla Venedig känns som en magisk plats. På kvällarna fylls Lilla Venedig av turister för att ta en drink eller för att se den omtalade solnedgången.

 

Hamnpromenaden i Mykonos stad.

Hamnpromenaden i Mykonos stad.

 

Längs hamnpromenaden finns flera perfekta "sitta-och-titta-på-folk-barer". Vill man se folk finns det knappast någon bättre plats att göra av med sina pengar på. Pelikanen Petros brukar komma förbi med förhoppningar om att kunna stjäla en och annan matbit. Bakom stadshuset i hamnen ligger Nikos Taverna som är en av de trevligaste restaurangerna i stan. Tempot är högt och servitörerna stressar som galningar, men maten är bra och priserna är i det närmaste normala.

Nöjeslivet är i princip obegränsat och valmöjligheterna av restauranger är enorma, tröttnar man på den grekiska maten kan man äta italienskt, kinesiskt eller varför inte mexikanskt. Här finns också ett otal snabbmatställen för den som har bråttom eller inte har så mycket pengar. För det är i regel dyrt att äta ute i Mykonos stad. Självklart finns det undantag, men man får leta innan man hittar restauranger med normala priser. I en nöjesmetropol som Mykonos stad finns det självklart även många diskotek och barer som öppnar sent och stänger tidigt.

 

Hamnen i Mykonos stad.

Fiskhamnen i Mykonos stad.

 

Den stora sevärdheten i Mykonos stad är, förutom själva byn, kyrkan Panagia Paraportiani. I en grekisk guidebok om Mykonos kan man läsa följande om kyrkan: "The most photographed monument on the island and one of the most photographed churches in the world". När man läser något sådant blir man naturligtvis väldigt nyfiken. Tänk att det på Mykonos finns en av de mest fotograferade kyrkorna i hela världen.

Nu får man ha i åtanke att grekiskproducerade guideböcker är oerhört partiska, sant är att Paraportiani är ett av de populäraste fotomotiven på Mykonos, men knappast i hela världen, jag är säker på att den ligger långt ner på listan även i Grekland.

 

Panagia Paraportiani. Mykonos.

Kyrkan Panagia Paraportiani.


Hur det nu än är med den saken så är Panagia Paraportiani en annorlunda och arkitektoniskt intressant kyrka. Man tror att kyrkan började byggas redan på 1400-talet och att den senare har byggts ut. Kyrkan låg tidigare vid ingången till en medeltida fästning. Egentligen består Panagia Paraportiani av fem små kapell: Agios Sozontas, Agios Anargyroi, Agia Anastasia och Agios Efstathios, och Paraportiani som är själva huvudkyrkan. Kapellen och kyrkan är så tätt sammansatta att det ser ut som en enda byggnad.

 

Panagia Paraportiani när solen går ner på Mykonos.

Panagia Paraportiani när solen går ner.

 

Den vitkalkade byggnaden ligger otroligt vackert, när solen går ner strålar ett fantastiskt ljus över Panagia Paraportiani, färgen skiftar från vitt till svagt ljusblått. Kyrkan ligger i Kastro bakom stadshuset i Mykonos stad alldeles i närheten av Lilla Venedig. Gå till piren där båtarna till Delos utgår och följ sedan vattnet till vänster så kan du inte missa den.

 

Agios Stefanos norr om Mykonos stad.

Agios Stefanos norr om Mykonos stad.

 

Det finns inga stränder i Mykonos stad men det är nära till ett flertal fina stränder. Norr om staden ligger Tourlos och Agios Stefanos, och söderut finns stränderna Agios Ioannis, Ornos, Psarou och Platis Gialos. Läs om hur du tar dig till stränderna här.

HOTELL I MYKONOS STAD

När vi besöker Mykonos bor vi alltid i Mykonos stad. Framförallt för att vi gillar att gå ut och äta i stan på kvällarna, och att det finns så mycket att se och göra. På dagarna gör vi utflykter till olika stränder. Nedan finns tips på några pensionat.

Damianos Mykonos Hotel »

Hotel Alkyon »

Poseidon Hotel Suites »

Sahas Studios »

Boka andra hotell i Mykonos stad här »


LÄS MER OM MYKONOS

Om Mykonos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera