Kalimera Grekland Rhodos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Gamla stan på Rhodos
Yiannis har adresse Platanos 41

M àMMis sou" och ev. har ätit på "Mammis" i Rhodos stad?

Alessandro Dikou 2,
«tis M àMMis sou» var «just ovanför och runt hörnet»

 

 

 

Rhodos stad består av två stadsdelar: nya stan och gamla stan. Du kan läsa om Rhodos nya stad här. Den medeltida delen av Rhodos stad är en av de mest sevärda stadsdelar jag har besökt. Jag tycker att Rhodos gamla stad håller samma klass som gamla stan i Krakow och Prag.

 

Sokrates street. Gamla stan. Rhodos.

Sokrates street.

 

Visst är det superturistiskt och ruggigt kommersiellt i vissa kvarter, främst kring Sokrates street och området runt Ippokrates square, men det förlåter jag gärna. Man måste inte se kommersen om man inte vill, tittar man uppåt i stället sätter fantasin snart igång. Vilka fantastiska byggnader. Man blir verkligen imponerad.

Första gången man kommer till gamla stan går man garanterat vilse. Det hjälper inte ens att gå med karta framför näsan. Vid andra eller tredje besöket kanske man börjar få ett litet hum om var man är.

 

Rhodos gamla stad.

De oturistiska delarna av gamla stan.

 

Vid mitt första besök i gamla stan hade jag bokat rum i gamla stan och mitt hotell låg i de södra delarna nära Kokkini Gate. Jag kom med flygbåt från Kos och båten lade till i Mandrakihamnen. I stället för att ta en taxi direkt till Kokkini Gate bestämde jag mig för att ta mig till hotellet med hjälp av en enkel karta. Det skulle jag inte ha gjort. Det var varmt, det var trångt, det var mycket folk och det fanns ingen som kunde hjälpa mig att hitta rätt. Till sist gav jag upp och satte mig genomblöt av svett vid en fontän för att pusta ut. Hotellet visade sig sedan ligga 50 meter från där jag satt.

 

Judiska kvarteren i gamla stan på Rhodos.

De judiska kvarteren i gamla stan.
Sevärdheter man inte bör missa är riddargatan, stormästarens palats, de judiska och de turkiska kvarteren, moskéerna, klocktornet och vallgraven. Det absolut bästa sättet att se och lära känna gamla stan är att gå runt på måfå. Man bör ha gott om tid på sig, mycket vatten och en bra karta.

 

Vallgraven i gamla stan på Rhodos.

Vallgraven och delar av ringmuren i gamla stan.

 

Om man vill komma bort från turistkvarteren kan jag rekommendera de södra delarna av stan. Här bor fortfarande många greker och det grekiska vardagslivet är påtagligt. Följ en smal gränd tills den tar slut och byt sedan till en annan gränd. Var inte rädd för att gå vilse, ut kommer du alltid. Eller gå en vandring uppe på ringmuren så garanterar jag att du kommer se gamla stan med helt nya ögon. Läs mer om det här »

 

Marinaporten. Gamla stan. Rodhos.

Marinaporten är en av ingångarna till gamla stan.

 

Det finns nio in- och utgångar om jag räknat rätt. Den mest använda är Eleftherias gate, den mest imponerande är Marinaporten och den i mitt tycke absolut mest sevärda är Kokkini Gate i söder. Den sistnämnda går ihop med Agios Ioannis gate.

 

Strand utanför Rhodos gamla stad.

Den lilla stranden utanför ringmuren. Två mycket bättre stränder är Windy och Elli.


Konkurrensen mellan restaurangerna är stenhård. Vilket märks tydligt i gamla stan där inkastarna är mer eller mindre desperata. En gång när jag satt på Ippokrates torg och tog en öl frågade jag en av inkastarna hur jobbet var och fick till svar att det krävdes en stark mage för att klara stressen. Deras lön är provisionsbaserad och det är därför de beter sig så hetsigt. Kypare och inkastare kan se på folks ansikte var de kommer ifrån och det är inte ovanligt att bli tilltalad på svenska, eller norska eller var man nu kommer ifrån.

 

Flest inkastare per turist finns det på Ippokrates Square i Rhodos gamla stad.

Flest inkastare per turist finns det på Ippokrates Square.

 

Min absoluta favoritrestaurang är To Steno. Det är en liten oansenlig taverna på en likaledes oansenlig gata strax söder om gamla stan. Detta är inget ställe man bara går förbi och tänker att här ser det trevligt ut, här sätter vi oss. Hur folk hittar hit är en gåta, man måste bli tipsad om det, och det blir du nu.

 

Restaurant To Steno. Rhodos.

To Steno som ligger lite utanför gamla stan.

 

Tavernan ligger i en gränd med ett vackert och slitet gammalt hus mittemot. Två bröder, Nikos och Elias, serverar och deras fruar står i köket. Det finns ingen meny, vad som serveras för kvällen berättas muntligen vid bordet. Allt jag har ätit här har smakat himmelskt gott. Faktum är att To Steno är en av de bästa och trevligaste restauranger jag känner till. Prova gärna deras Symiräkor; små räkor som äts hela med skal och allt. Mums! Adress: Agion Anargiron 29 söder om gamla stan.

Karta till To Steno finns här.


HOTELL I RHODOS GAMLA STAD

Många hotell, för att inte säga alla, ligger i hus som är pietetsfullt renoverade. Vi bor alltid på Kristinas Rum som vi tycker väldigt mycket om. Men det finns många andra bra familjepensionat. Nedan hittar du tips på populära hotell och pensionat i Rhodos gamla stad.

Kristinas Rooms »

Evdokia Hotel »

Hotel Attiki »

Minos Pension »

Sofia Pension »

Boka andra hotell i Rhodos stad här »


LÄS MER OM RHODOS

Om Rhodos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera