Kalimera Grekland Kea.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Korissia på Kea

När man närmar sig Keas hamn Korissia med båt är det inte utan att man känner sig en aning förbryllad. Det tar en stund innan man ser de första husen, hamnen ligger väl skyddad i den vidsträckta bukten. Väl inne i hamnen slås man av att Korissia är så litet, och så otroligt likt KatapolaAmorgos.

 

Korrisia på Kea i Grekland.

Katapola på Amorgos? Nej, Korissia på Kea.

 

När jag första gången kom till Kea kunde jag inte få Katapola - som är en av mina absoluta favoritbyar - ur tankarna. Precis som Katapola domineras Korissia av en hamnpromenad som kantas av tavernor, favoriten heter Lagoudera, några kaféer och ouzerior, resebyråer och affärer.

Men det finns även andra likheter: mopeduthyrare, bankomat, ett fåtal gränder, en hamnstrand, en lokal färja som kommer varje dag, en lokalbuss som går på osymmetriska tider och segelbåtar som söker kajplats för natten. Dessutom är det lika långt (5 km) mellan Korissia och Chora som det är mellan Katapola och Chora på Amorgos.

Det finns naturligtvis många olikheter också: bland annat finns det två bagerier i Korissia mot ett i Katapola, och arkitekturen skiljer sig påtagligt från den traditionellt kykladiska stilen - husen har sneda tak täckta med röda tegelpannor - det mest märkbara är nog ändå att man möter så få utländska turister i Korissia. Vilket man definitivt gör i Katapola.
Hamnstranden i Korissia är en av öns längsta och lockar till sig en del turister. Problemet med många hamnstränder är att de kan kännas smutsiga och ofräscha. Korissias hamnstrand är inget undantag. Vid bortre delen av stranden, mot Vourkari, är stranden som bäst.

 

Korrisia beach.  Kea.

Stranden i Korissia.

 

Bakom hamnstranden står en hög gammal skorsten - syns från långt håll - och ser lite ledsen ut. Skorstenen är en del av den gamla emalj- och metallfabrik som var i bruk mellan 1927 - 1957. Fabriken var under 30 år Keas största arbetsgivare, som mest arbetade 900 personer i fabriken. Tack vare fabriken kunde öborna stanna på ön i stället för att utvandra, som annars var vanligt på många andra grekiska öar. Idag ligger fabriksbyggnaderna i ruiner, husen är mer eller mindre fallfärdiga.

 

Korissia. Kea. Greece. Factory. Fabrik.

Den gamla fabriken syns i mitten. Chora syns uppe i bergen.

 

Samtidigt är fabriken ett industriellt minnesmärke från en svunnen tid och borde kanske rustas upp i stället för att rivas. Personligen är jag fascinerad av gamla fabriker, speciellt på grekiska öar där det är ont om dem, och fabriken på Kea är för mig en sevärdhet. På kvällen är skorstenen upplyst av lampor, den ser ganska "spooky" ut.


Om du letar efter en ultimat plats för picknick kan jag rekommendera den mystiska bergsknallen ovanför Korissia, den syns tydligt på toppen bakom Hotel Karthea. Från håll ser det ut som om ett extraberg växt upp ur det ursprungliga berget. Här tror man att gamla Korissia en gång låg, det finns rester från försvarsmurar och från ett arkaiskt tempel. Det är inte mycket att se, men utsikten över Korissiabukten, dalen nedanför och Chora uppe i bergen är hisnande vacker.

Ta med en flaska vin, lite ost och kex och njut av utsikt och tystnad. Den lilla "kyrkan" Agia Triada vid stupet är den minsta kyrka jag sett, det finns ingen dörr av den enkla anledning att det inte går att gå in i den. Allt som finns är ett litet fönster som döljer ett par små Jungfru Mariabilder och några ljus. Utsiktsbild finns överst på denna sida.

 

Hamnpromenaden i Korissia på Kea.

Hamnpromenaden i Korissia.

 

Ovanför Korissias hamn ligger en annan kyrka, från gårdsplanen utanför har man en härlig utsikt över hamnen och över bukten. Därifrån har man parkettplats över det kaos som råder varje söndag när alla fastlandsgreker ska ta sista färjan hem. Bilkön går från hamnen ända bort till hamnstranden och en viss (grekisk) oreda råder. Minst sagt.

 

Färjan Makedeon i hamnen i Korrisia på Kea.

Hamnen i Korrisia.

 

När färjan kommer ska den först tömmas på passagerare och bilar, redan då uppstår ett visst kaos, med det är ingenting mot vad som väntar när bilarna från kön ska köra ombord på färjan. Hamnpoliserna skriker och visslar frenetiskt i sina visselpipor, få gör som de säger, men på något (grekiskt) sätt så ordnar det sig till sist ändå. Men det händer att somliga inte får plats och måste ofrivilligt stanna en natt till.

HOTELL I KORISSIA

Jag nämnde det på huvudsidan om Kea: åk inte till Kea utan att ha bokat hotell i förväg. Det är ovanligt att rumsuthyrare möter upp båtarna, och det är inte enkelt att leta på egen hand, mycket är uppbokat av Atenare.

Hotel Karthea »

Keos Katoikies »

Koralli Studios »


LÄS MER OM KEA

Om Kea Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera