Kalimera Grekland Kea.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Det skrattande lejonet på Kea

Det skrattande Lejonet (Lion of Kea) är Keas största sevärdhet. Jag tror knappast att någon lämnar ön utan att ha sett detta skrattande lejon. Innan jag såg lejonet på plats hade jag sett det på bild, jag tyckte inte att det såg så märkvärdigt ut, men när jag väl stod där kunde jag inget annat göra än att imponeras. Lejonet var mycket större än vad jag hade trott och leendet var verkligen ett leende.

 

Lion of Kea. Tzia.

Lion of Kea. Chora syns i bakgrunden.

 

Lion of Kea mejslades ur en klippa cirka 600 f.Kr. Någon förklaring till varför finns inte, inte heller varför lejonet ler så underfundigt. Faktum är att lejonet är en av de märkligaste sevärdheter jag sett i Grekland.

Det ligger där ensamt och flinar. Åt vad? När man står där framför lejonet ploppar det upp många frågor: Varför högg man ut ett lejon? Varför på Kea? Varför just på denna plats? Varför bara ett lejon, varför inte två? Några svar finns tyvärr inte och kanske är det därför lejonet är så fascinerande. Precis samma fascination som med Mona Lisa och hennes gåtfulla leende.

 

Det skrattande lejonet på Kea.

Det skrattande lejonet sett från sidan.
Du tar dig till lejonet från Chora: börja på stora torget och följ gränden till vänster tills den tar slut (skyltar finns). När du kommit ut ur Chora kan du ana lejonet nere i dalen till vänster. Innan du kommer fram passerar du en kyrkogård och en av Keas många vattenkällor: Spring of Kounderis. Promenaden tar cirka 15 minuter. Fortsätter du stigen efter lejonet kommer du till Spring of Benjamin (mycket vacker plats), stigen fortsätter sedan ända till Otzias, det är en underbart vacker vandring.

 

The laughing lion of Kea.

Det skrattande lejonet skrattar åt Camilla.

 

 Det skrattande lejonet på Kea  skrattar åt två skrattande kvinnor.

Det skrattande lejonet skrattar åt två skrattande kvinnor.


LÄS MER OM KEA

Om Kea Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge ForumHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera