Kalimera Grekland Kefalonia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKKatavothres Mill på Kefalonia

Några kilometer norr om Argostoli finns en egendomlig plats som heter Katavothres. I marken finns åtskilliga håligheter där saltvatten rinner in från havet. Inget konstigt med det om det inte vore för att vattnet försvinner.

Ända fram till 1963 var det ingen som visste vart vattnet tog vägen. Då kom några geologer på den smarta idén att fylla hålen med ett flytande färgämne som heter uranin. Två veckor senare kunde man spåra uraninet till trakten runt Sami på andra sidan ön, bland annat i Melissani lake som ligger en bra bit från ursprungsplatsen.

 

Katavothres Mill. Kefalonia.

Katavothres Mill.

 

Geologerna kunde med sitt försök visa att vattnet färdas mellan 15-20 kilometer under jord innan det når havet igen, då som bräckt vatten. Är det inte konstigt så säg. För många år sedan uppfördes en vattenkvarn i Katavothres, kvarnen finns kvar än idag men används inte längre. I den närliggande byggnaden finns ett kafé.

 

Kaféet vid Katavothres Mill på Kefalonia.

Kaféet vid Katavothres.


Fortsätter man vägen från Katavothres kommer man till en strand som heter Fanari (inget speciellt med den), strax därefter kommer man till fyren Agioi Theodori. Efter fyren kan man svänga vänster till ett monument som rests till minne av de tusentals italienare som stupade på Kefalonia under andra världskriget. Fortsätter man i stället rakt fram kommer man så småningom fram till turistorten Lassi.

 

Fyren Agioi Theodori. Kefalonia.

Fyren Agioi Theodori.

 

När du har sett Katavothres Mill måste du se Melissani lake där vattnet rinner ut. Är du i stället sugen på att bada tar du dig till Lassi, som ligger ganska nära Katavothres


LÄS MER OM KEFALONIA

Om Kefalonia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera