Margarites och Ancient Eleftherna på Kreta
Cirka 30 kilometer öster om Rethymnon ligger den fina lilla byn Margarites. Det är en by med lång tradition av keramiktillverkning och kallas allmänt för "keramikbyn". I byn finns en mängd keramikverkstäder, och ännu fler affärer som säljer keramik av alla de slag. Somligt är massproducerat och är att betrakta som skräp, men det finns även keramik av mycket hög kvalitet tillverkat av duktiga keramiker. Är du inte intresserad av keramik kan du i stället äta lunch på torget varifrån det är en underbar utsikt över den vackra dalen.

Strax väster om Margarites ligger Ancient Eleftherna som är ett utgrävningsområde med stort arkeologiskt intresse. Bland annat finns här resterna av ett romerskt torn, stora vattencisterner, en hellenistisk stad, en antik bro och en stor kyrkogård. Området är gigantiskt. När vi var här vandrade vi runt i timmar utan att bli särskilt kloka. Allt var nämligen stängt och omgivet av höga stängsel. Det såg inte ut att ha varit öppet på ett tag. Utanför ingångarna, det finns fler än en, sitter kartor över området, men tyvärr såg vi inga informationsskyltar. Det enda vi kunde se på nära håll var de enorma vattencisternerna från romersk tid. Jag kan lova att vi blev imponerade!

Väster om Margarites och Ancient Eleftherna ligger klostret Arkadia, som är ett av Kretas - och Greklands - mest betydelsefulla kloster.

Margarites. Kreta.

Margarites.


Ancient Eleftherna. Kreta.

Vattencisternerna i Ancient Eleftherna.


Kreta på Kalimera »

Bilder från Kreta »

E-guider om Kreta »Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera