Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Melidoni cave nära Rethymnon på Kreta

Melidoni cave öster om Rethymnon är en av Kretas mest imponerande grottor och har varit känd ända sedan yngre stenåldern. Arkeologiska fynd tyder på att grottan var bebodd från yngre stenålder till den sena romerska perioden. Grottan var även en kultplats för minoer under den mellersta minoiska perioden. Som så många andra grottor på Kreta har även Melidoni cave en hemsk historia att berätta.

 

Trappan ned till Melidoni cave på Kreta.

Trappan ned till Melidoni cave.

 

I oktober 1823 sökte drygt tre hundra män, kvinnor och barn skydd i grottan för att undkomma den turkiska armén. När turkarna upptäckte deras gömställe omringade de grottan och uppmanade dem att kapitulera, men de vägrade. I januari året efter gjordes flera försök att forcera grottan utan att lyckas. Turkarna blockerade ingångarna med stora stenar i hopp om att luften skulle ta slut, och att kretensarna då skulle ge upp. Det lyckades inte heller eftersom de grävde nya lufthål.

 

Melidoni cave. Kreta.

Melidoni cave.


Då tog turkarna allt brännbart de kunde hitta och placerade vid ingångarna och alla håligheter de kunde finna, och tände sedan eld på allt. Samtliga i grottan kvävdes till döds. I grottan finns en liten sarkofag med benrester från de olycksaliga.

 

Sarkofagen i Melidoni cave på Kreta.

Sarkofagen i Melidoni cave där rester av de döda vilar.

 

Grottan innehåller massor med vackra stalagmiter och stalaktiter och är värd ett besök bara därför. Utanför grottan finns ett trevligt kafé med vacker utsikt över dalen. Grottan har öppet varje dag mellan 09.00-19.00. Melidoni cave ligger nära Perama, cirka 30 kilometer öster om Rethymnon och cirka 10 kilometer söder om Panormos och Bali.

 

Melidoni cave. Rethymnon. Kreta.

Melidoni cave.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »






HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera