Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Xerokambos på östra Kreta

Xerokambos (50 inv), är tillsammans med Kato Zakros, en av de trevligaste turistorterna på östra Kreta. Palmstranden Vai ligger också här, men där kan man inte bo, och så finns ju Paleokastro, där det också finns några stränder. Men jag gillar Kato Zakros och Xerokambos bäst.

 

En av stränderna i Xerokambos. Kreta.

En av stränderna i Xerokambos.

 

Xerokambos är en liten kustnära ort med försynt turism. Gillar du lugn och ro passar Xerokambos helt perfekt. Byn ligger utspridd i ett låglandskap med många olivträd. Här finns några tavernor och pensionat, samt ett flertal stränder av mycket god kvalitet.

Boka hotell och pensionat i Xerokambos här »

 

Xerokambos beach. Kreta.

Xerokambos.

 

Från Xerokambos går vägen brant uppåt via en mycket scenisk väg. Efter cirka 17 kilometer kommer man fram till en platå med en by som heter Ziros. Platån är inte på långa vägar lika stor som Lasithiplatån och den är inte heller lika fin.
Från Ziros fortsätter vägen västerut tills man kommer fram till den övergivna medeltida byn Etia. Byn grundades under den bysantinska eran, men blomstrade under den venetianska ockupationen. Bortsett från en vacker kyrka, och delar av ett hus, återstår inte mycket mer än ruiner.

Från Etia går huvudvägen till höger mot Sitia, och till vänster mot Ierapetra. Svänger man vänster ner till kusten kommer man till Makrygialos bay, här ligger byarna Analipsi och Makrigialos så tätt att de bildar en och samma by, som de flesta kallar Makrigialos.

 

Xerokambos beach. Kreta.

Xerokambos en tidig morgon i oktober.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera