Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Platan. Platanus orientalis.
Svenska: Platan
Engelska: Orientral plane
Latin: Platanus orientalis

Platansläktet (Platanus) är det enda släktet i familjen platanväxter. Platanerna är stora träd som kan bli mellan 30 och 40 meter höga. Det finns sex arter som samtliga är hemmahörande på norra halvklotet. De används ofta som prydnadsträd i offentliga miljöer. Vilt växande från Balkan till Himalaya.

Mycket omtyckt skuggträd i östra medelhavsområdet sedan forntid. Trädet kan bli ca 500 år. Bilderna är tagna från Filoti på Naxos där en platan ger skugga åt två, tre caféer och en taverna.

Platansläktets arter är lövfällande (utom Platanus kerrii). Bladen är femflikiga och liknar lönnblad. Karaktäristiskt för platanerna är att barken flagnar, något som sker året om men (särskilt i kalla miljöer) är mer omfattande vintertid; barken är tunn och skör och hanterar inte den snabba tillväxten i stamvolym. Blommorna är små och oansenliga och sitter i runda samlingar. Platanerna är sambyggare, det vill säga blommorna är enkönade, men det finns både han- och honblommor på samma träd. Pollinering sker med vinden. När hanblommorna har släppt iväg sitt pollen så faller de från trädet. Honblommorna sitter däremot kvar och bildar frukterna, som är små nötter.

Det finns fossil från plataner som är så gamla som 115 miljoner år.

Källor: Wikipedia, T. Hylander, Blommor och träd vid medelhavet, 1988

Text & bild: Rolf Lundberg

 

Platan i Filoti på Naxos.

 

Orientral plane. Naxos.

 

Platanus orientalis. Naxos

 

Kalimeras botaniska trädgård »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera