Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Filoti på Naxos
Från Chalki är det bara några kilometer till Filoti, vägen slingrar sig längs en vacker dalgång med olivträd och mäktiga cypresser, vid en krök dyker Filoti upp i fjärran. Vyn över den amfiteatraliska byn och berget Zeus (eller Zas) är fantastiskt vacker, och ett givet fotoobjekt.

 

Filoti är Naxos näst största by.

Filoti är Naxos näst största by.

 

I Filoti bor nästan 1 500 personer vilket gör byn till Naxos näst störst efter Naxos stad (7 070 inv). Från Naxos stad är det cirka 20 kilometer till Filoti, lite beroende på vilken väg man väljer.

Byns stora samlingsplats finns vid sidan av vägen till Apiranthos, under ett par plataner ligger flera tavernor och kafenións.

 

Tavernor i Filoti på Naxos.

Filotis stora samlingsplats ligger under ett par resliga platanträd.


Det tog mig många år innan jag gav Filoti en chans, vägen till Apiranthos (8 kilometer) skär rakt igenom byn, många kör bara förbi, precis som jag själv alltid gjort. Det är dumt, Filoti är en trivsam by och väl värd ett längre stopp. I de smala gränderna som klättrar uppför berget möts man av vitkalkade hus, slitna valv, nötta trappor, nyfikna gummor och en och annan hungrig katt.

 

Filoti är Naxos näst största by.

Vy över Filoti.

 

Om du besöker Filoti, och har lite tid över, kan du göra en avstickare till Danakos, som är en av Naxos mest genuina byar, samt till Chimarros Tower och Kalandos beach.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera