Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Försvarstorn på Naxos

På Naxos finns det många gamla försvarstorn, några av de intressantaste finns i Chalki, samt mellan Abram och Apollonas.

Det kändaste tornet är Chimarros Tower på sydöstra delen av ön. (Tornet har renoverats sedan jag var här, bilden är från innan renoveringen.) Till skillnad mot andra försvarstorn på Naxos är detta torn helt runt. Det är byggt av marmorblock som är mellan 30 och 50 cm tjocka.

 

Chimarros Tower. Naxos.

Chimarros Tower i närheten av Filoti.

 

Höjden på Chimarros Tower är cirka 14 m och väggarna är upp till 1 m tjocka. Tornet har haft en stor symbolisk betydelse för öborna och förekommer i många gamla sånger. Jag har sett liknande torn på ett fåtal andra öar: Drakano Tower på Ikaria, Agia Marina TowerKea, samt Agios Petros TowerAndros.

Om du ska åka till Chimarros Tower utgår vägen till tornet från Filoti. Vägen är ganska dramatisk, den ringlar mellan dalgångarna och utsikten är stundtals väldigt fin. Längs med vägen passerar man ett flertal små kapell vars slitna utseende tyder på aktningsvärd ålder. Fortsätter du vägen efter tornet kommer du så småningom fram till en lång - och oftast helt öde - sandstrand som heter Kalados.
En av byn Chalkis sevärdheter är Gratsiatornet som ligger längs vägen mot Filoti. Gratsia är en av flera venetianska fästningar på Naxos, just denna är imponerande och man anar dess storhetstid när man ser vapensköldarna på huset.

 

Gratsia Tower i Chalki. Naxos.

Gratsia Tower i Chalki.

 

Åtta kilometer från Abram beach ligger den märkliga medeltida fästningen Agia Tower. Tornet ligger strategiskt och användes tidigare som utsikts- och försvarstorn. Idag är tornet långt ifrån sin forna glans. Nästan spökligt ruvar det på klippbranten och det är knappt man vågar gå in. Utsikten över havet är dock allt annat än spöklig, den är alldeles strålande.

 

Agia Tower. Apollonas. Naxos.

Agia Tower som ligger längs vägen till Apollonas.

 

Tower of Zevgolis i Apiranthos på Naxos.

Tower of Zevgolis i Apiranthos.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera