Naxos stad på Naxos

Om Naxos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Inseglingen till Naxos stad, eller Chora som man också säger, är mycket vacker, den iögonfallande Portaran reser sig likt en monolit från rymden där den vilar på sin lilla halvö. I staden bor lite drygt 7 000 invånare och många arbetar inom turistbranschen. Även om Naxos stad är en stor turistort så finns här också ett märkbart grekiskt vardagsliv. Och kanske är det mixen av turistiskt och genuint som gör att Naxos stad flera gånger utsetts till Greklands bästa by av Kalimeras läsare.

Som många andra grekiska hamnstäder är Naxos stad byggd likt en amfiteater. På toppen ligger den gamla stadsdelen där den gamla fästningen Kastro blickar ner mot staden och ut över havet. Härifrån är det en bedårande utsikt. Kastro uppfördes på 1200-talet som försvar mot inkräktare, idag är stadsdelen en av Naxos mest besökta sevärdheter. Från hamnpromenaden ringlar sig en labyrint av gränder, många täckta av urgamla valv, upp mot Kastro.

När du ändå besöker Kastro kan jag rekommendera ett besök på Arkeologiska museet som huserar i ett vackert venetiansk hus från 1600-talet. Museet har flera intressanta föremål, bland mycket annat finns här ett stort antal kykladiska marmorstatyetter, i antal är det endast National Archaeological Museum i Aten som kan visa upp en större samling. Dessa statyetter var vanliga mellan 2900-2400 f.Kr, de flesta föreställer kvinnor med triangelformade huvuden, korsade armar, raka ben och lätt böjda knän. De få manliga statyetter som hittats föreställer oftast musiker eller krigare. En av den mest kända manliga figuren är Harpaspelaren, den hittades på ön Keros utanför Amorgos och finns idag i Aten. Kopior av statyetterna finns att köpa överallt på Naxos.

Naxos stad.

Den trivsamma hamnpromenaden åt ena hållet.


Chora. Naxos.

Hamnpromenaden åt andra hållet.


Den trivsamma hamnpromenaden har sin början strax innan vågbrytaren som leder till Portara, och sträcker sig längs hela hamnbassängen. Längs med hamnpromenaden ligger en brokig samling tavernor, barer, kaféer och ouzerior. Kvalitén på tavernorna varierar stort, några är mycket bra, andra är turistfällor. Ett minus är inkastarna, många tavernor har kyldiskar på gatan där menyn visas, inkastarna ber dig titta i "skyltfönstret" och pekar med hela armen mot sina bord.

Personligen föredrar jag någon av de trivsamma ouzeriorna (serverar smårätter som man oftast dricker ouzo till), speciellt Ouzeri Valetta som ligger ganska nära busstationen. På Valetta serveras goda smårätter, ouzo och vin till bra priser. Deras grillade bläckfisk är alldeles underbar, dessutom är personalen trevlig och bjuder verkligen på sig själva. Valetta besöks främst av greker. Andra bra tavernor finner man inne i gränderna i Old Market bakom hamnpromenaden. Bästa tavernorna i Old Market är Metaxi Mas och Apostolis.

Hamnpromenaden är inte bara ett centrum för mat och nöje, här finns också möjlighet att shoppa loss ordentligt, affärerna ligger minst lika tätt som tavernorna. Först och främst finns souvenirbutiker, men också juvelerare, fotoaffärer, supermarkets och klädaffärer. Här ligger också flera resebyråer, banker och bankomater - och ett jättestort bageri. Svenska tidningar och pocketböcker finns att köpa på Zoom. I en av mataffärerna kan man handla ost och vin som producerats på Naxos. Osten är för övrigt grymt god. Ett par Kitronaffärer finns här också, här kan du provsmaka denna ädla likör och kanske handla hem några flaskor. Läs mer om Kitron här »

Fler bilder från Naxos stad finns här »

Grotta beach . Naxos.

Naxos stad sett från Portara. Grotta beach till vänster.
Några bra stränder finns inte i Naxos stad, närmsta fina strand är Agios Georgios (Saint George) som ligger på bekvämt promenadavstånd. Grotta beach ligger några hundra meter öster om stora hamnen, nedanför den del av Naxos stad som heter Grotta. Grotta beach är ingen höjdare, den består av klappersten uppblandat med småstenar, i bortre änden finns en mindre strandficka där det är något bättre. Ovanför stranden ligger många hotell och pensionat varifrån det är en kittlande utsikt över Tempel of Apollon (Portara). När solen går ner kan man förstå att en del väljer att bor här i stället för i Naxos stad. Det går även att bada längs med vågbrytaren som går till Portara.

HOTELL & PENSIONAT I NAXOS STAD
Om det är någonstans i grekiska övärlden
man kan säga att utbudet på hotell och pensionat är stort så är det i Naxos stad, om man räknar med Agios Georgios vill säga, för det är där de flesta hotellen finns. Jag bor alltid på Pension Sofi som är ett av de trevligaste ställen jag känner till. Nedan finns länk till Pension Sofi samt till de hotell och pensionat i Naxos stad som bokades flest gånger via Kalimera år 2017.

Pension Sofi »
Hotel Coronis »
Nikos Verikokos Studios »
Xenia Hotel »

Boka andra hotell i Naxos stad och Agios Georgios här »

Hamnpromenaden i Naxos stad.

Hamnpromenaden kantas av tavernor, ouzerior och kaféer.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera