Kalimera Grekland Naxos.

Portara i Naxos stad

Portara, denna magnifika spillra från ett forna Apollontempel och något av en symbol för Naxos, är Naxos stads mest besökta sevärdhet.

Många anser att templet var tillägnat Apollon, andra menar att det uppfördes för att hedra Dionysos. Templet började byggas omkring 500 f.Kr. och ambitionerna var höga. Det skulle bli ett av de största templen av sin tid, 24 meter brett, 55 meter långt och en höjd av 13 meter. Men templet byggdes aldrig färdigt.

 

Portara i Naxos stad.

Portara i Naxos stad.

 

Idag återstår bara rester av templet: själva Portaran, ett gäng marmorblock och delar av kolonner. Varje kväll samlas stora skaror turister på den lilla ön där Portaran står, en smal vågbrytare förbinder själva ön med fastlandet. Solnedgången härifrån är något av det vackraste man kan tänka sig, många kommer tidigt för att få bra plats, några har med ost, kex och vin.

Du får under inga omständigheter missa att se solnedgången härifrån. Den är minst lika spektakulär som solnedgången på Santorini.


Solnedgången från Portara i Naxos stad.

Varje kväll samlas massor med folk för att se solnedgången från Portaran.

Portara. Apollon. Naxos.

Naxos Stad sedd från ön där Portaran står.

 

En god vän till mig äger Naxos Island Hotel i Agios Prokopios. På hotellet finns en takterrass med swimmingpool och restaurang. På takterrassen finns en kopia av Portaran i Naxos stad. Inte lika stor förstås, men väl värd att se, inte minst på kvällen då man kan äta en god middag och se på solen gå ned bakom en liten portara.

Se bild på lilla portaran här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera