Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zedrak. Melia azedarach.

Svenska: Zedrak
Engelska: Chinaberry Tree eller Bead tree
Latin: Melia azedarach

När vi var på Alonissos första gången gjorde vi en underbar dagsutflykt till den marina nationalparken. Ett av stoppen på denna omistliga utflykt gjordes på den nästintill obebodda ön Kyra Panagia, här finns ett intressant kloster med en munk och på andra sidan ön finns en farm där det bor en bonde och några tusen getter. Ön är jättefin och klart värt att besöka, man tar sig dit med utflyktsbåt från Alonissos, Skopelos eller Skiathos. Alla båtar lägger till på Kyra Panagia, oftast ingår bara ett besök på klostret, vi valde en båt där vi fick möjlighet att se hela ön.

Vi gjorde en fantastisk vandring över ön, utsikten var infernaliskt vacker, längs vandringsleden växte blommor och örter, sista delen av vandringen gick genom en olivträdsdal, några av olivträden sades vara mer än 1000 år gamla. Vandringen avslutades på en strand med kristallklart blågrönt vatten, där låg båten och väntade, lunchen var serverad ombord, och efter ett dopp smakade den mumma.

 

Zedrak. Melia azedarach. Chinaberry Tree. Greece.

Pakis berättar om trädet Zedraks intressanta historia


Åter till klostret och trädet Zedrak.

 

Utanför ingången växer ett ganska oansenligt träd som heter Zedrak. Innan vi gick in i klostret berättade vår guide Pakis om trädets intressanta historia. Det intressantaste med trädet var att frukterna (fröerna) tidigare användes för tillverkning av radband (Komboloi), och vid en närmare betraktelse såg man likheterna.

 

Komboloi. Radband. Grekland.

Ett radband i plast och ett naturligt radband.

 

En av de greker som var med på turen plockade upp några torkade frukter från marken, han skalade dem och vips så hade han handen full av radbandskulor. Frukterna var ihåliga och passade perfekt för ett smalt snöre. Greken tog fram sitt egna radband och det var knappt man såg någon skillnad.

 

Komboloi. Grekland.

Sex Komboloier i olika storlekar.

 

Enligt Carl von Linnés digitala växtbibliotek kan trädet bli 15 meter högt. Bladen är dubbelt parbladiga. Blommorna är rosa-violetta och sitter i mångblommig samling. Blommar från mars-juni. Frukterna är gula och giftiga. Kommer från centrala Asien. Ur de fällda bladen utvinns en gummiartad harts och ett grönt färgämne. Kärnveden används till musikinstrument, cigarraskar och verktygshandtag. Ur trädets bark och blad utvinns ämne med medicinska egenskaper mot bland annat hudåkommor och löss.

 

Läs om klostret Kyra Panagia på Alonissos här »

 

Kalimeras botaniska trädgård »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera