Kalimera Grekland Skiathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Skiathos i Grekland

Skiathos in English. Skiathos suomeksi.

Skiathos hör till ögruppen Sporaderna som ligger i nordöstra Grekland. De andra öarna i Sporaderna är Alonissos, Skopelos och Skyros. Ungefär 6 100 personer är åretruntboende, merparten bor i Skiathos stad som har cirka 4 900 invånare.

 

Skiathos har fler fina sandstränder än någon annan ö i Grekland, som Mandraki beach är ett bra exempel på.

Skiathos har fler fina sandstränder än någon annan ö i Grekland. Bild från Mandraki.

 

Andra orter med fler än hundra invånare är Achladias (120 inv), Koukounaries (120 inv) och Troulos (160 inv). De flesta på Skiathos arbetar inom turistnäringen. Till ytan är ön 48 km2, den minsta av öarna i Sporaderna. Högsta berget Karaflitzanaka mäter endast 427 meter över havet.

 

Skiathos stad är öns största turistort och en av de finaste byarna i Sporaderna.

Vackra Skiathos stad är öns största turistort.

 

Som alla öar i Sporaderna är Skiathos omgivet av ett osannolikt klart vatten. Landskapet är dock långt ifrån spektakulärt, men ändå ganska tilltalande, speciellt på norra delarna. Ön är grön och frodig hela året, pinjeträd dominerar landskapsbilden. Norra delen är i mitt tycke mest sevärd, där ligger bland annat det intressanta klostret Evangelistria och Skiathos forna huvudstad Kastro.

 

Skiathos forna huvudstad Kastro får man inte missa när man reser till ön Skiathos i Grekland.

Skiathos forna huvudstad Kastro får man inte missa.

 

Vill du läsa om Skiathos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Skiathos innehåller 15 A4-sidor, 50 bilder, tre enkla kartor samt Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Namnet Skiathos sägs komma från det grekiska ordet skiá, som betyder skugga, och munkarnas heliga berg Mount Athos. SkiáAthos. Athos ligger på den östra landtungan på halvön Halkidiki nordost om Skiathos. Det är ganska långt till Halkidiki från Skiathos så någon synlig skugga lär det inte vara tal om. Munkrepubliken Athos har haft, och har ännu, stor religiös makt och kanske kommer namnet från en mental skugga i stället för en synlig dito.

 

Achladias är en av de bästa turistorterna på Skiathos.

Achladias är en mycket trevlig turistort.

 

Mount Athos besöks inte av särskilt många turister (kvinnliga besökare är inte tillåtna, män måste ha särskilt tillstånd), tvärtom är det med Skiathos där alla är mer än välkomna. Få grekiska öar är så beroende av turism som Skiathos, nästan alla arbetar inom turistindustrin. Det är inte så konstigt, Skiathos är ett av Greklands populäraste resmål och besöks av folk från hela västvärlden.

 

Troulos är en av flera stränder som du kan åka badbåt till på Skiathos i Grekland.

Troulos är en av flera stränder som du kan åka badbåt till.

 

Så söker du det genuina Grekland bör du nog åka till någon annan ö, exempelvis till någon av grannöarna: Skopelos, Alonissos och Skyros. Men om du gillar fina sandstränder, shopping och ett stort utbud av restauranger och barer har du kommit helt rätt. Att stränderna är bra och många har du säkert hört talas om, men du kommer att bli förvånad över hur bra stränderna är och hur många det faktiskt finns.

 

Megali Ammos är den strand som ligger närmast Skiathos stad.

Megali Ammos är stranden som ligger närmast Skiathos stad.


Megali Ammos är den strand som ligger närmast Skiathos stad. Stranden är långsmal och sträcker sig nästan till Mitikas beach. Koukounaries beach är öns populäraste och finaste strand. Den ligger i en vacker bukt omgiven av höga träd. Den fina sanden är en blandning mellan gyllengult och vitt, vattnet är grunt och lekfullt barnvänligt. Efter Koukounaries ligger två andra mycket fina stränder: Banana beach och Little Banana beach. Båda är i klass med Koukounaries.

 

Barnvänliga Koukounaries beach är Skiathos, och i mångas ögon hela Greklands, bästa sandstrand.

Koukounaries är Skiathos bästa strand.

 

Andra fina stränder är Achladies, Vromolimnos, Mandraki, Agistro, Xanemos, Troulos, Agia Paraskevi, Kolios, Tzaneri, Agia Eleni, Maratha, Ghournes, Maratha, Stigero, Megalos Aselinos och Mikro Aselinos. Som du märker finns det en del att välja på.

 

Här kan du se Skiathos 22 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Skiathos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Skiathos går det charter med Airtours, Apollo och Ving. Reser du på egen hand tar du en flygstol direkt till Skiathos. Charterbolagen säljer flygstolar till Skiathos. Ön har mycket bra båtförbindelse med grannöarna Skopelos och Alonissos, samt med Volos och Agios Konstantinos på fastlandet.

 

Segelbåtar i hamnen och hamnpromenaden i vackra Skiathos stad.

Hamnen och marinan i vackra Skiathos stad.

 

Det finns bara ett större samhälle och det är Skiathos stad. Staden är mycket fin med massor med gränder där restauranger, kaféer, pubar och barer trängs med affärer, inte minst gäller det längs gågatan Papadiamantis och längs den långa hamnpromenaden.

 

E-guide om Skiathos.

 

Jag vet ingen annan ö som har så många fina stränder på så liten yta. Så om semester för dig är synonymt med slöa dagar på ljuvliga sandstränder ska du inte vänta längre - boka resa till Skiathos redan idag!

Öns huvudsakliga sevärdhet är de fina stränderna och Skiathos stad. Om du skulle tröttna på sol och bad kan du hyra en bil eller moped och köra till Skiathos forna huvudstad Kastro, som ligger på en klippa längst upp på norra Skiathos. Det finns även ett par tre intressanta kloster som är väl värda att se.

 

Klostret Evangelistria är väl värd ett besök när det reser till Skiathos.

Klostret Evangelistria är väl värd ett besök.

 

Åker du till Skiathos på charter, vilket nästan alla gör, bor du med all säkerhet i Skiathos stad eller vid Megali Amos beach. Reser du på egen hand märker du snart att valmöjligheterna inte är lika stora som på andra öar. Mycket är nämligen uppbokat av charterbolagen, i alla fall om du kommer under högsäsong. Smartast är alltså att boka i förväg.


LÄS MER OM SKIATHOS

Om Skiathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera