Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Manolates på Samos

Manolates (130 inv) ligger cirka 380 meter över havet i en grönskande dalgång. Dalen kallas allmänt för Näktergalsdalen. Vägsträckan upp till byn är extremt vacker: barrskog blandat med lövskog bildar tak över vägen, tusentals cikador sjunger för fulla munnar, och det rinner en bäck som porlar lugnande. Man får nästan en känsla av att befinna sig inomhus.

 

Den vackra vägen upp till Manolatos på Samos.

Den vackra vägen upp till Manolatos.

 

Och alla dessa fantastiska cypresser, de finns visserligen överallt på Samos, men här är de som grannast. Om man åker hit tidigt, eller sent, och om man har tur, finns det goda chanser att man är ensam på vägen upp. Cikadornas kakofoni slipper man dock aldrig undan. För att njuta maximalt av denna vackra väg är moped att rekommendera, speciellt när man rullar ner med motorn avstängd.

När man är nästan framme i Manolates, och har lämnat skogen, dyker utsikten över dalen och över havet upp. Ojojoj, så vackert! Strax därpå ploppar den nedre delen av byn fram.

 

Den smala huvudgatan i Manolates på Samos.

Den smala huvudgatan i Manolates.

 

Konsthantverksbutiker i den vackra byn Manolates på Samos.

Konsthantverksbutiker längs huvudgatan som sträcker sig igenom byn.
Där byn börjar finns två tavernor och en ouzeria. Den sistnämnda heter Anthemousa och rekommenderas varmt. Anthemousa är ett mysigt ställe där taket är täckt av vinrankor och klängväxter, man har full koll på alla som är på väg till byn, maten är bra och löjligt billig. Faktum är att Anthemousa är ett av de billigaste ställena jag har ätit på i Grekland.

 

Bra restauranger och tavernor i byn Manolates på Samos.

I början av Manolates ligger flera tavernor.

 

Karta över byn Manolates på ön Samos i Grekland.

En karta över Manolates sitter i början av byn.

 

Huvudgatan genom Manolates är vacker som en dröm. En aning turistisk på sina ställen, men inte så att det stör. Längs gatan ligger många konst- och keramikaffärer som säljer hantverk med utmärkt kvalité.

 

Keramikaffär i Manolates på Samos.

Keramikaffär i Manolates.


I byn finns många tavernor, och det behövs när turistbussarna rullar in och alla ska äta på samma gång. Min favorittaverna är Taverna Lukas (Loukas) som ligger så långt upp i byn man kan komma. Ska jag vara noga, och det ska jag, så ligger tavernan en bit utanför byn.

 

Vägen till Lukas Taverna i Manolates på Samos.

En av många skyltar som visar vägen till Lukas Taverna i Manolates.

 

Det är inte lätt att hitta till tavernan, och det har Lukas så klart förstått, och satt upp massor med skyltar och pilar som visar vägen. Om du skulle missa skyltningen (vilket nästan är omöjligt) så går du huvudgatan så långt upp du kan, och sedan fortsätter du att gå tills du lämnat byn.

 

Lukas Taverna i Manolates på Samos.

Lukas Taverna i Manolates.

 

Taverna Lukas tycker jag är ett måste när man är på Samos. Dels för att maten är väldigt god, dels för den förtrollande utsikten som får en att tappa andan, dels för att man har stor chans att se många rovfåglar. Det sistnämnda kanske bara roar fågelskådare som jag, men jag tror nog att många andra kan tycka att det är häftigt att äta lunch och samtidigt se stora predatorer segla runt i dalen under.

 

Manolatos ligger väster om Kokkari, samt stränderna Lemonakia, Tsamadou och Tsabou. Vägen till Manolates börjar vid fiskebyn Agios Konstantinos.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera