Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa runt på Samos
Samos är en av de bästa "köra-runt-ön-öarna" jag känner till. Längs flera vägsträckor är omgivningarna otroligt vackra och dramatiska. Ett bra exempel på det är vägen till Drakei som slingrar sig genom ett mycket fint landskap, ibland känns det som att man är i "vilda västern". Nedanför vilar det stora blåa havet och det enda ljud som hörs är orkestern från tusentals cikador.

Andra spektakulära vägsträckor är den trollbindande vägen till bergsbyn Manolates. Trafiken är, med undantag kring Samos stad och Pythagorion, ganska ringa. Runt ön finns många trevliga utflyktsmål, och det kanske bästa av allt är att det aldrig är långt till en strand.

 

Vägen som går till Manolates. Samos.

Den vackra vägen som går till Manolates.

 

HYRA MOPED OCH BIL

Då ön är så stor är bil att föredra framför moped. Bil, moped och cykel finns att hyra i alla turistorter. För några år sedan skruvande vissa mopeduthyrare åt tumskruvarna och hyrde bara ut moped om man hade motorcykelkörkort. Fyrhjuling får man alltid hyra med vanligt körkort. Om du bor i, eller nära Pythagorion, så kan jag varmt rekommendera dig att hyra bil, moped eller cykel hos Nicos Rentals.

 

Nicos Rentals i Pythagorion på Samos.

Nicos Rentals i Pythagorion.

 

BUSS

Bussarna utgår från Samos stad. Förbindelser finns med i stort sett hela ön. Flest turer går till Pythagorion i söder och till Karlovassi i norr.

TAXI

Taxi är ett bra alternativ till buss. Fråga alltid om priset innan du sätter dig i bilen, i regel är det fasta priser.

BADBÅT

Badbåtar till sandstranden Psili Amos 1, och till den lilla badön Samiopoula, utgår varje förmiddag från hamnpromenaden i Pythagorion.


Till Psili Amos 1 går det badbåt från Pythagorion.

Till Psili Amos 1 går det badbåt från Pythagorion.

 

ORGANISERADE UTFLYKTER

Du kan göra en dagstur till Kusadasi och Efesos i Turkiet. Kusadasi är en ganska stor stad med cirka 55 000 innevånare, här kan du shoppa billigt i basarkvarteren och njuta av god turkisk mat. Även om Kusadasi är ett trevligt utflyktsmål är det den antika staden Efesos som är den stora attraktionen på denna dagsutflykt.

Efesos var under antiken en betydelsefull hamnstad med omkring 250 000 invånare. Idag ligger staden inte längre vid vattnet, landhöjningen har gjort att det är 10 km till havet. Efesos var en gång Greklands ekonomiska centrum och senare en stad av yttersta vikt i det romerska imperiet. Här fanns flera tempel, bland de främsta kan nämnas Artemistemplet som var ett av antikens sju underverk. I staden fanns också flera gymnasier, ett stort bibliotek, ett stadion och flera brunnshus och badanläggningar. Enligt en sägen ska jungfru Maria ha levt sina sista dagar i Efesos; i hamnen låg en 260 m lång Mariakyrka och på ett berg söder om Efesos finns en byggnad som man tror var jungfru Marias hus.

Stora delar av staden ligger i ruiner, utgrävningar har pågått sedan slutet av 1800-talet, det finns dock byggnader som är i ganska gott skick. Efesos är en fantastisk plats som naturligtvis finns med på FN:s världsarvslista. Ett besök rekommenderas varmt till alla som är historiskt intresserade.

UTFLYKTSBÅT

Oerhört populära båtturer med dans, bad, BBQ, musik och allmänt tjosanhejsan utgår från hamnpromenaden i Pythagorion varje förmiddag, och ibland även under kvällstid. Populärast är Kapten Yiannis båt. Det är en syn för gudarna när hans båt återvänder till hamnen i Pythagorion efter en dag till sjöss. Att båten är på ingång går inte att missa: musiken hörs i hela hamnen, fyrverkerier smäller, och ombord dansar svenskar och norrmän upplivade av vin och ouzo. Ett skådespel för många, ett spektakel för andra.

 

Kapten Yiannis. Pythagorion. Samos.

Utflyktsbåtar som är på väg till hamnen i Pythagorion efter en dag till havs och den lilla ön Samiopoula.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera