Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mykali och Psili Amos 1 öster om Pythagorion

Strax öster om Pythagorion ligger stränderna Mykali och Psili Amos 1, två stränder som skiljer sig totalt från varandra. Den förstnämnda lockar få besökare medan den sistnämnda hör till en av Samos populäraste stränder.

Mykali är Samos näst längsta strand efter Potokaki beach som ligger väster om Pythagorion. Stranden, som består av klappersten, klappersten och ännu mer klappersten, är verkligen lång, och ödslig. Här finns bara några få hotell, och ett par tavernor. Dåligt med skugga, men solstolar finns att hyra. Vill du slippa trängas med andra turister är Mykali perfekt.

 

Mykali beach. Samos.

Mykali beach åt ena hållet.

 

Mykali beach på Samos i Grekland.

Mykali beach åt andra hållet.

 

Vid strandens slut finns en våtmark som heter Alyki där det på våren finns en hel del rastande flyttfåglar. Fler än 150 olika arter har setts vid Alyki. Bland annat har vi sett flamingos rasta där. Är du intresserade av fåglar bör du åka hit på våren medan det ännu finns vatten i våtmarken. Från tidens ände framtill 1965 användes våtmarken till att utvinna salt. Ruinerna från "saltfabriken" finns fortfarande att beskåda. Liknade våtmarker (Alyki) finns på bland annat Naxos och Kos.

 

Våtmarken Alyki när Mykali beach på östra Samos.

Den gamla "saltfabriken".Inte långt från Mykali och Alyki ligger den strand som ibland benämns som den bästa på Samos, nämligen Psili Amos 1. Stranden har många entusiastiska anhängare, inte minst bland barnfamiljer.

 

Psili Ammos beach 1. Samos.

På sommaren kan det vara ganska trångt på stranden.

 

Anledningen till att så många gillar Psili Amos 1 är att det är en sandstrand, och sandstränder finns det inte många av på Samos där klapperstensstränder dominerar. Stranden är extremt långgrund, och som vuxen får man gå lååångt för att kunna doppa sig. Mittemot ser man Turkiets kust, men riktigt så lång kan man inte gå.


Jag tycker dock att stranden är en aning överreklamerad: det är alldeles för mycket folk och solstolarna står så tätt att man nätt och jämt kan röra sig. Men om du inte bryr dig om sådant, och gillar långgrunda sandstränder, har du kommit helt rätt.

 

Stränderna Mykali och Psili Amos 1 öster om Pythagorion på Samos i Grekland.

Psili Amos beach 1.

 

Taverna Psili Amos. Samos.

Taverna Psili Amos.

 

Längst till höger på stranden finns en bra taverna där man lätt kan spendera några timmar och njuta av god mat och fantasieggande utsikt över Turkiet. Att det är så nära? Tavernan heter för övrigt Psili Amos den också.

 

Vi träffade en farlig geting på stranden en gång. Läs om det här »

 

HOTELL & PENSIONAT I PSILI AMOS 1

Vill du uppleva Psili Amos 1 utan turister kan du stanna några nätter. På morgnarna och kvällarna är här lugnt och stilla och du har stranden nästan för dig själv.

Boka hotell i Psili Amos här »

 

Psili Amos beach 1.

Den extremt långgrunda och barnvänliga sandstranden Psili Amos 1.

 

Avstånd från Psili Amos 1: Mykali 8 km, Pythagorion 11 km, Samos stad 10 km och Posidonio 13 km.

 

OBS! Förväxla inte Psili Amos 1 med Psili Amos 2 som ligger på norra Samos.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera