Oia och Amoudia på Santorini

Om Santorini »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska, ligger längst ut på den norra delen av ön cirka 15 kilometer från Fira. Byn förstördes delvis av en jordbävning 1956 och har inte byggts upp till fullo än. Arkitekturen är helt fantastisk och husen är målade i regnbågens alla färger, även om vitt dominerar. Trots jordbävningsrisken byggs nya hus så nära klippkanten det någonsin går.

Oia är en av de vackraste byar jag sett. Om jag blundar för all kommers ska jag kanske påpeka, för så är det, kommersen är i full gång även här, men den känns ändå inte lika påtaglig som i Fira. Oia andas mer kultur än kitsch, här finns många konstgallerier och hantverkare och den klassiska musiken dominerar på tavernorna. Oia är inte bara omtalat för sitt enastående läge, sin vackra arkitektur och fotogeniska kyrkor, solnedgången är minst lika berömd, kväll efter kväll fylls Oia av obotliga romantiker för att fotografera och beundra solnedgången.

Nedanför Oia ligger den måleriska och pittoreska hamnen Amoudia. För att komma ner till Amoudia kan du gå ner för de många trapporna (undvik att åka åsna ner), eller köra nästan ända fram. Vägen till Amoudia börjar vid den stora parkeringsplatsen i Oia.

Längs hamnpromenaden i Amoudia ligger fisktavernorna på rad, mysfaktorn är himmelshög. Man skulle kunna tro att tavernorna är äkta turistfällor, men jag har aldrig blivit besviken när jag har ätit i Amoudia. Tavernorna är specialiserade på färsk fisk, men de serverar även annan mat.

Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska.

Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska.


Amoudia och Oia.

Amoudia och Oia.


Om du tycker om att bada från klippor följer du stigen som rundar hörnet till vänster om hamnen, efter bara några minuter når du fram till ett inbjudande klippbad med kristallklart vatten. Utanför klippbadet ligger en liten ö med en ännu mindre kyrka som heter Agios Nikolaos. Det går att klättra upp på klippan och dyka rakt ner i det underbara havet.

Gillar du att snorkla är det här bästa platsen på hela Santorini att göra det på. Gillar du inte klippbad tar du dig till Katharos beach som ligger ganska nära Oia.

HOTELL & PENSIONAT I OIA
Precis som i Imerovigli är svårigheten inte att hitta hotell, det svåra är att välja hotell. Utbudet är gigantiskt, och nästan alla hotell hör till den högre prisnivån, även om det faktiskt finns budgethotell också. Här nedan är några förslag.

Boka Anemomilos »

Boka Caldera Villas »

Boka Strogili »

Boka andra hotell i Oia här »

Klippbadet i Amoudia under Oia

Klippbadet i Amoudia under Oia. (Fira i bakgrunden.)


Vyn över Oia är en av de vackraste i grekiska övärlden.

Vyn över Oia är en av de vackraste i grekiska övärlden.

Om du är sugen på att bada efter besöket i Oia kör du till Katharos beach, som ligger nära Oia.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera