Kalimera Grekland Sikinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Episkopi på Sikinos

Episkopi är det mest säregna och intressanta minnesmärket på Sikinos. Man trodde länge att det uppfördes som ett tempel tillägnat Apollo Pythios på 300-talet e.Kr. Idag är tolkningen en annan och man tror sig veta att Episkopi ursprungligen uppfördes som ett romerskt mausoleum.

En jordbävning på 1600-talet raserade delar av byggnaderna och i stället för att återuppbygga mausoleet gjorde man om hela härligheten till en kristen ortodox kyrka. Kyrkan fungerade oavbrutet fram till 1940 då den stängdes på grund av ett ökande tillstånd av förfall.

 

Templet och kyrkan Episkopi på Sikinos i Grekland.

Episkopi är en bra plats att meditera på.

 

Det är lätt att bli sittandes på kyrkans slitna trapp och fundera över livet. Tar man med sig picknick och en bok kan man utan svårighet tillbringa en hel dag här. Kontemplativa platser som den här växer sannerligen inte på träd.

 

Episkopi church på Sikinos i Kykladerna.

Episkopi.

 

Kyrkan är alltså stängd sedan 1940 och har förfallit ännu mer sedan stängningen. Jag måste i ärlighetens namn säga att Episkopi egentligen inte är mycket att se. Däremot är omgivningarna mycket vackra och platsen där kyrkan står är gåtfullt tyst och kolossalt meditativ.

 

Kyrkan Episkopi på Sikinos.

Baksidan av Episkopi.

 

På senare år har det hänt mycket i Episkopi. Läs om det längre med.
Karin Boye skrev en gång att det inte är målet som viktigast utan resan dit. Den som inte har ro att sitta och glo, eller är helt ointresserad av gamla byggnader, kan ta hennes kloka devis bokstavligt, vägen till Episkopi är nämligen mycket vacker och jag rekommenderar alla att gå dit.

 

Vandra till Episkopi på Sikinos.

På vandring till Episkopi.

 

Det finns två vägar till Episkopi, dels den asfalterade vägen, dels den gamla åsnestigen som går parallellt med vägen. Oavsett vilken du väljer börjar du din vandring vid busshållplatsen utanför Kastro. Trevligast, och vackrast, är förstås att gå den gamla åsnestigen, den startar efter cirka 30 minuters promenad längs asfaltvägen. Skylt finns.

 

Gamla stenmurar och vinodlingar på Sikinos i Grekland.

Under vandringen passerar man mängder med gamla stenmurar och vinodlingar.

 

Från Episkopi på Sikinos har man fin utsikt över Folegandros.

Episkopi ligger under den röda pilen. Ön till höger är Folegandros.

 

Det tar cirka en timme att gå längs vägen och en- och halv timme om du väljer åsnestigen. Det finns ingen taverna längs vägen så ta med vatten.

 

Man tror att det var vid Episkopi som Sikinos "huvudstad" Agia Marina låg under antiken.

Man tror att det var här som Sikinos "huvudstad" Agia Marina låg under antiken.


Dörren till Episkopi.

Dörren till Episkopi. Vad döljer sig där bakom?

 

Sedan 2017 har arkeologer undersökt platsen där Episkopi ligger. Ett av de största genombrotten som gjorts sedan projektet startade var upptäckten av en grav som tillhörde en kvinna. (Det var sommaren 2018.) På graven fanns en inskription med det grekiska namnet Neiko. Hon begravdes med sina smycken, men hennes händer placerades bakom hennes nedre rygg och hon hade tecken på en skada i munnen.

Hon begravdes dessutom på en dold plats, möjligen i ett försök att skydda den från plundrare. Men arkeologer upptäckte också svavel och tjära på hennes bröst, vilket ledde till att hon kan ha genomgått någon form av "exorcism" och begravts på ett sådant sätt att hennes demoner stannade i graven med henne.

 

Det pampiga templet Episkopi på Sikinos.

Det pampiga "templet" Episkopi.

 

Neikos öde är inte den största gåtan kring Episkopi, eftersom hela mausoleet är ett mysterium för arkeologer. En fattig ö med lite i form av jordbruksproduktion och ännu mindre inom maritim handel, Sikinos var en exilplats i antiken. Så, vem hade pengar för att bygga ett sådant monument? Var det en rik exil eller någon från ett annat land?

 

Episkopi betyder biskop på grekiska.

Episkopi betyder biskop på grekiska.

 

Byggnadens form liknar begravningsmonument som upptäcktes i Mindre Asien och andra delar av Romarriket, men det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser säger arkeologerna. Monumentet i sig har uppvisat en mängd värdefulla bevis, från inskriptioner till väggmålningar och skulpturer, men mer forskning behövs för att arkeologerna ska upptäcka Neiko och Episkopis hemligheter.

 

Missa inte templet och kyrkan Episkopi när du reser till Sikinos i Kykladerna.

Missa inte denna fantastiska plats när du reser till Sikinos.

 

Bysantologen Dimitrios Athanasoulis (som leder arbetet) tror att de nya upptäckterna, och de kommande utforskningarna, ska bidra till att forma en ny identitet för Sikinos, och som kanske kommer att uppgradera ön till ett avancerat turistmål.

 

Den 30 juni 2022 fick Episkopi status som ett av de Europeiska världsarven av European Heritage Awards.

Den egendomliga byggnaden Episkopi.

 

OBSERVERA!

Den 30 juni 2022 fick Episkopi status som ett av de Europeiska världsarven av European Heritage Awards. Läs mer på deras hemsida.

 

Musse Pigg på ön Sikinos i Grekland.

Den här filuren mötte vi i Episkopi för några år sedan. Vi antog att han var från ett senare datum. :-DVAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER SIKINOS

 

Missa inte klostret Zoodochos Pigi när du reser till ön Sikinos i Grekland.

Missa inte klostret Zoodochos Pigi, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM SIKINOS

Om Sikinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera