Kalimera Grekland Tinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tinos stad (Chora) på Tinos

Alla faller inte pladask för Tinos stad, eller Chora som man också säger. Vid en första anblick tycker en del att staden är opersonlig, ointressant och skränig. Har man tidigare bara besökt tillrättalagda turistorter så är det inte konstigt att Tinos stad upplevs som bångstyrig. Men efter en dag eller två har man i regel tagit till sig det alarmerande grekiska folklivet och börjar sakta men säkert förstå sig på Tinos stad, och de negativa orden förbyts till positiva.

 

Tinos stad. Chora.

Tinos stad, eller Chora som byn också kallas.

 

Här bor cirka 4 750 personer, lägg där till den stora mängden grekiska dagsturister så är det inte konstigt att det är liv och rörelse i stan. Det stora antalet turister i kombination med det lokala vardagslivet sätter sannerligen sin prägel på Tinos stad. Folklivet kretsar sig framförallt kring hamnpromenaden där bilar och bussar trängs, och där tavernor, ouzerior och kaféer är proppfulla med ätande, kaffedrickande och livligt diskuterande greker. Det är som ett Aten i miniformat.

 

Odos Evangelistrias. Tinos.

Den superkommersiella gatan Evangelistrias.

 

Tre gator dominerar Tinos stad: hamnpromenaden, Odos Evangelistrias och Odos Megalocharis. Hamnpromenaden börjar ovanför färjehamnen och sträcker sig ända bort till småbåtshamnen, som ligger efter den vackra neoklassiska byggnaden som inhyser Cultural Foundation of Tinos. Längs hamnpromenaden ligger majoriteten av stadens restauranger, tavernor och kaféer. Här finns även många banker, resebyråer, biluthyrare och affärer.
Evangelistrias börjar på hamnpromenaden och är en av två gator som leder upp till kyrkan Panagia Evangelistria. Gatan kantas av allahanda affärer där det säljs religiöst tingeltangel och souvenirer av alla de slag, främst vaxljus, men även ikonkopior, kors, heligt vatten och vanliga souvenirer som mjukdjursåsnor och vindflöjlar. Vaxljusen dominerar och de finns att köpa i alla storlekar, från ett par decimeter upp till två meter.

När besökarna shoppat klart går de upp till kyrkan och tänder sina ljus. De längsta ljusen får inte plats i kyrkan och tänds därför till höger om stora ingången. Mindre ljus tänder man inne i själva kyrkan efter att ha kysst ikonen. Ljus finns även att köpa precis vid ingången till kyrkan om man glömt att köpa. Åtgången är enorm. Många tänder även ljus åt sina anhöriga som av olika anledningar inte kan ta sig till Tinos.

 

Odos Megalocharis som går till kyrkan Panagia Evangelistria. Tinos. Chora.

Odos Megalocharis som går till kyrkan Panagia Evangelistria.

 

Läs om kyrkan Panagia Evangelistria här »

 

Megalocharis ligger strax till vänster om Evangelistriasgatan, och börjar även den på hamnpromenaden. Det är här som de mest hängivna pilgrimerna plågar sig genom att krypa upp till kyrkan. Jag vet inte exakt hur långt det är till kyrkan, något krypavstånd är det dock inte tal om. Megalocharisgatan är inte på långa vägar lika superkommersiell som Evangelistriasgatan.

I kvarteren till höger och vänster om Megalocharis och Evangelistrias finns en mängd små trånga gränder med hög mysfaktor. I gränderna kan man botanisera bland ett stort urval med kaféer, barer, ouzerior, snabbmatställen och tavernor. Det finns till och med en bargata.

 

Restaurang Malamatenia. Tinos. Chora.

Restaurang Malamatenia.
En av de bästa tavernorna i gränderna heter Malamatenia, den ligger på ett litet torg med en kyrka som gett tavernan dess namn. Maten är suveränt god och prisvärd, servicen familjär och underhållande och läget är perfekt. Ur högtalarna strömmar hederlig rebetikamusik, och vad mer kan man begära. Den trevliga ägaren Pavlos är gift med en finska och han har bott många år i Finland. Frugan är fotograf, några av hennes bilder hänger inne på tavernan.

En annan favorittaverna är Aithrio som ligger vid ett torg som heter Palladas inte långt från hamnpromenaden. Det är nästan alltid fullt på Aithrio. Fattas bara annat, godare mat än så här är svårt att få någon annanstans. Personalen är dessutom mycket trevlig, stämningen är uppsluppen och man blir gärna sittandes hela kvällen.

 

Taverna Aithrio. Tinos.

Taverna Aithrio. Fiskaffären där pelikanen Markos bor ligger till vänster.

 

Bredvid Aithrio ligger en fiskaffär som heter Markos. Beställer du fisk på Aithrio får du följa med in i fiskaffären och välja ut vilken fisk du vill ha. Bara en sån sak. I fiskaffären bor en pelikan som också heter Markos. Den beter sig mer som hund än som pelikan, på kvällarna brukar han sitta och putsa fjädrarna och se allmänt söt ut. På natten sover han i fiskaffären, på golvet står det en balja med fisk om han skulle vakna och vara hungrig.

 

Agios Fokas beach nära Tinos stad.

Agios Fokas beach nära Tinos stad.

 

Det finns inga stränder i Tinos stad. Närmsta stränder är Agios Fokas strax öster om stan, och Kionia några kilometer västerut.


HOTELL I TINOS STAD

De flesta som reser till Tinos bor i, eller i närheten av, Tinos stad. Många kommer för att besöka kyrkan, och då är det ju lämpligt att bo så nära den som möjligt. Inte minst om man ska krypa dit. Då vill man säkert ha nära hem. Det finns inte så många enkla familjepensionat som det finns på andra Kykladiska öar. Däremot finns det en hel del hotell, inte minst längs hamnpromenaden.

Nikoleta Rooms är mycket populärt bland våra läsare. Jag har själv inte bott där, men har träffat Nikoleta flera gånger och hon är en väldigt fin människa. Nikoletas dotter Clery, som även hon är supertrevlig, har ett hotell som heter Altana Hotel. Där har jag bott och jag gör det gärna igen.

Altana Hotel »

Nikoleta Rooms »

Aegli 1876 »

Tiniotissa Studios »

Boka andra hotell i Tinos stad här »


LÄS MER OM TINOS

Om Tinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera