Kalimera Grekland Tinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tinos stad (Chora) på Tinos

Alla faller inte pladask för Tinos stad, eller Chora som man också säger. Vid en första anblick tycker en del att staden är opersonlig, ointressant och skränig. Har man tidigare bara besökt tillrättalagda turistorter så är det inte konstigt att Tinos stad upplevs som bångstyrig. Men efter en dag eller två har man i regel tagit till sig det alarmerande grekiska folklivet och börjar sakta men säkert förstå sig på Tinos stad, och de negativa orden förbyts till positiva.

 

Tinos stad Chora på Tinos i Kykladerna.

Tinos stad, eller Chora som byn också kallas.

 

Drönarbild över Tinos stad i Kykladerna.

Tinos stad sett från bergen ovanför.

 

Här bor cirka 4 750 personer, lägg där till den stora mängden grekiska dagsturister så är det inte konstigt att det är liv och rörelse i stan. Det stora antalet turister i kombination med det lokala vardagslivet sätter sannerligen sin prägel på Tinos stad. Folklivet kretsar sig framförallt kring hamnpromenaden där bilar och bussar trängs, och där tavernor, ouzerior och kaféer är proppfulla med ätande, kaffedrickande och livligt diskuterande greker. Det är som ett Aten i miniformat.

 

Den superkommersiella gatan Odos Evangelistrias i Tinos stad.

Den superkommersiella gatan Evangelistrias.

 

Tre gator dominerar Tinos stad: hamnpromenaden, Odos Evangelistrias och Odos Megalocharis. Hamnpromenaden börjar ovanför färjehamnen och sträcker sig ända bort till småbåtshamnen, som ligger efter den vackra neoklassiska byggnaden som inhyser Cultural Foundation of Tinos. Längs hamnpromenaden ligger majoriteten av stadens restauranger, tavernor och kaféer. Här finns även många banker, resebyråer, biluthyrare och affärer.
Evangelistrias börjar på hamnpromenaden och är en av två gator som leder upp till kyrkan Panagia Evangelistria. Gatan kantas av allahanda affärer där det säljs religiöst tingeltangel och souvenirer av alla de slag, främst vaxljus, men även ikonkopior, kors, heligt vatten och vanliga souvenirer som mjukdjursåsnor och vindflöjlar. Vaxljusen dominerar och de finns att köpa i alla storlekar, från ett par decimeter upp till två meter.

 

Gatan Odos Megalocharis som går upp till kyrkan Panagia Evangelistria i Tinos stad.

Odos Megalocharis som går till kyrkan Panagia Evangelistria.

 

När besökarna shoppat klart går de upp till kyrkan och tänder sina ljus. De längsta ljusen får inte plats i kyrkan och tänds därför till höger om stora ingången. Mindre ljus tänder man inne i själva kyrkan efter att ha kysst ikonen. Ljus finns även att köpa precis vid ingången till kyrkan om man glömt att köpa. Åtgången är enorm. Många tänder även ljus åt sina anhöriga som av olika anledningar inte kan ta sig till Tinos.

 

Den heliga kyrkan Panagia Evangelistria får man inte missa när man är i Chora på Tinos.

Den heliga kyrkan Panagia Evangelistria får man inte missa!

 

Läs om kyrkan Panagia Evangelistria här »

 

Megalocharis ligger strax till vänster om Evangelistriasgatan, och börjar även den på hamnpromenaden. Det är här som de mest hängivna pilgrimerna plågar sig genom att krypa upp till kyrkan. Jag vet inte exakt hur långt det är till kyrkan, något krypavstånd är det dock inte tal om. Megalocharisgatan är inte på långa vägar lika superkommersiell som Evangelistriasgatan.

 

En av många bra små tavernor i Chora.

 

I kvarteren till höger och vänster om Megalocharis och Evangelistrias finns en mängd små trånga gränder med hög mysfaktor. I gränderna kan man botanisera bland ett stort urval med kaféer, barer, ouzerior, snabbmatställen och tavernor. Det finns till och med en bargata.

 

Barer i Tinos stad i Kykladerna.

En av de cool barerna på bargatan.


En av de bästa tavernorna i gränderna heter Malamatenia, den ligger på ett litet torg med en kyrka som gett tavernan dess namn. Maten är suveränt god och prisvärd, servicen familjär och underhållande och läget är perfekt. Ur högtalarna strömmar hederlig rebetikamusik, och vad mer kan man begära. Den trevliga ägaren Pavlos är gift med en finska och han har bott många år i Finland. Frugan är fotograf, några av hennes bilder hänger inne på tavernan.

 

Restaurang Malamatenia är en av de bästa tavernorna i Tinos stad..

Taverna Malamatenia är fantastiskt bra.

 

En annan favorittaverna är Aithrio som ligger vid ett torg som heter Palladas inte långt från hamnpromenaden. Det är nästan alltid fullt på Aithrio. Fattas bara annat, godare mat än så här är svårt att få någon annanstans. Personalen är dessutom mycket trevlig, stämningen är uppsluppen och man blir gärna sittandes hela kvällen.

 

Taverna Aithrio är en av de bästa restaurangerna på hela Tinos.

Taverna Aithrio. Fiskaffären där pelikanen Markos bor ligger till vänster.

 

God hemlagad grekisk mat på Taverna Aithrio i Chora.

Det är ett sant nöja att njuta av god mat och lyssna på grekerna som nyss besökt kyrkan.

 

Bredvid Aithrio ligger en fiskaffär som heter Markos. Beställer du fisk på Aithrio får du följa med in i fiskaffären och välja ut vilken fisk du vill ha. Bara en sån sak. I fiskaffären bor en pelikan som också heter Markos. Den beter sig mer som hund än som pelikan, på kvällarna brukar han sitta och putsa fjädrarna och se allmänt söt ut. På natten sover han i fiskaffären, på golvet står det en balja med fisk om han skulle vakna och vara hungrig.

 

Pelikanen Markos inne i fiskaffären som också heter Markos på Tinos.

Pelikanen Markos inne i fiskaffären som också heter Markos.
I stort sett alla restauranger och tavernor i Tinos stad är bra.

I stort sett alla restauranger är bra, för att inte säga mycket bra.

 

Finns det något nöjes- och nattliv på Tinos i Kykladerna?

Kvällarna är livliga men ändå väldigt lugna.

 

Marknad i Tinos hamn där man kan handla lokala produkter.

Marknad i hamnen där man kan handla lokala produkter.

 

Det finns inga bra stränder i Tinos stad. Närmsta fina stränder är Agios Fokas strax öster om stan, och Kionia några kilometer västerut. Det finns även en liten strand vid Stavros Church som ligger nära Tinos stad.

 

Stranden nära hamnen i Tinos stad.

Jag har adrig sett någon bada vid stranden nära hamnen.

 

Stavros beach ligger nära hamnen.

 

Kiona beach ligger några kilometer väster om Tinos stad.

Kiona beach ligger några kilometer väster om Tinos stad.


HOTELL I TINOS STAD

De flesta som reser till Tinos bor i, eller i närheten av, Tinos stad. Många kommer för att besöka kyrkan, och då är det ju lämpligt att bo så nära den som möjligt. Inte minst om man ska krypa dit. Då vill man säkert ha nära hem. Det finns inte så många enkla familjepensionat som det finns på andra Kykladiska öar. Däremot finns det en hel del hotell, inte minst längs hamnpromenaden.

 

Altana Hotel är ett av de bästa hotellen i Tinos stad.

Inomhuspoolen på Altana Hotel.

 

Nikoleta Rooms är mycket populärt bland våra läsare. Jag har själv inte bott där, men har träffat Nikoleta flera gånger och hon är en väldigt fin människa. Nikoletas dotter Clery, som även hon är supertrevlig, har ett hotell som heter Altana Hotel. Där har jag bott och jag gör det gärna igen. Nikoleta och Clery har bott i Uppsala och talar perfekt svenska.

 

Boka Altana Hotel här »

Boka Nikoleta Rooms här »

Boka Aegli 1876 här »

Boka Tiniotissa Studios här »

 

Boka andra hotell i Tinos stad här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I TINOS STAD

 

Missa inte Agios Fokas beach när du reser till Tinos stad i Kykladerna.

Missa inte Agios Fokas beach, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM TINOS

Om Tinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera